'zastupnici protiv raka' / Uskoro bi se trebao donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka

Image
Foto: Pexels

U Hrvatskoj se na godinu dijagnosticira čak 23.000 novooboljelih od karcinoma

3.10.2019.
14:49
Pexels
VOYO logo

Skupina "Zastupnici protiv raka", s predsjednikom Sinišom Vargom (BM 365) na čelu, najavila je u četvrtak da će se uskoro donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka koji će obuhvaćati sve - od prevencije do palijativne skrbi.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić–Janković izvijestila je nakon sjednice u Saboru da je Nacionalni plan borbe protiv raka prošao dvije recenzije i da je trenutačno u postupku usklađivanja mišljenja, a očekuje se da će uskoro biti donesen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veseli nas što ćemo biti jedna od zemalja u Europi koja će imati svoj nacionalni program, to je ono što nam je nedostajalo i zadovoljni smo što je Vlada to prepoznala", rekla je Katalinić-Janković i dodala kako se nada će se predviđenim mjerama popraviti pokazatelji raka u Hrvatskoj.

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je obolijevanje od raka veliki javnozdravstveni problem i da će, prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, taj problem biti još veći zbog starenja stanovništva i opasnosti vezanih uz ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene bi se trebale odazvati na preventivne preglede

U Hrvatskoj se na godinu dijagnosticira oko 23.000 novih slučajeva raka, pri čemu je u muškaraca najčešći rak prostate, pluća i debelog crijeva, a u žena rak dojke, debelog crijeva i pluća. 

"Iako je Hrvatska zemlja srednje incidencije raka, ima izrazito visoki mortalitet i pri dnu je među zemljama Europske unije po petogodišnjem preživljenju", upozorio je Capak, ističući potrebu donošenja Nacionalnog plana borbe protiv raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Predsjednik skupine "Zastupnici u borbi protiv raka" Siniša Varga pozvao je još jedanput sve žene da se odazovu preventivnim pregledima ranog otkrivanja raka koji se provode tijekom listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina zastupnika pod nazivom "Zastupnici u borbi protiv raka" osnovana je u Hrvatskome saboru 18. siječnja 2019. po uzoru na skupinu zastupnika koja pod istim nazivom djeluje u Europskome parlamentu. Svrha joj je povećati svijest javnosti u borbi protiv raka, pružati potporu oboljelima te promicati bolju kvalitetu života onih koji su pobijedili rak.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo