afera 'štandovi' / USKOK podnio žalbu na Bandićevu oslobađajuću presudu: 'Pogrešno je utvrđeno činjenično stanje'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

USKOK je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske predložio da uvaži žalbu, preinači pobijanu presudu te da okrivljenike proglasi krivima

6.12.2018.
13:03
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je podnio žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su okrivljenici Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palacoslobođeni od optužbe za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. 

Kako se navodi u priopčenju USKOK-a, žalba je podnesena zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka (članak 468. stavak 1. točka 11. Zakona o kaznenom postupku) budući da su razlozi navedeni u pobijanoj presudi nejasni, odnosno u znatnoj mjeri proturječni te zbog toga što o odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržaju izvedenih dokaza, od stvarnog sadržaja tih dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, žalba je podnesena i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja ( članak 467. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) s obzirom da je izveden pogrešan zaključak o nepostojanju dokaza da bi navedeni okrivljenici počinili terećena im kaznena djela.

USKOK je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske predložio da uvaži žalbu, preinači pobijanu presudu te da okrivljenike proglasi krivima za počinjena kaznena djela i osudi po zakonu, odnosno da pobijanu presudu ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, USKOK je u optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom "Tržnica Zagreb" Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona. 

Pri kraju suđenja USKOK je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica Zdenku Palac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo