OPTUŽNICA PROTIV RIMAC / USKOK podigao optužnicu protiv nekadašnje kninske kraljice Josipe Rimac i još 26 osumnjičenih. Terete ih za mito i trgovanje utjecajem

Od primanja mita za muljažu s poticajima poduzetnicima, malverzacije s poljoprivrednim zemljištima i sređivanje državnih ispita

23.2.2022.
18:40
VOYO logo

"Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude, sve moje drage prijatelje", rekla je u rujnu 2020. godine Josipa Rimac, bivša državna tajnica Ministarstva uprave.

No, zato je protiv Rimac i njezinih 26 "prijatelja" prvu optužnicu podignuo Uskok. Uz Rimac terete se bivša ministrica Gabrijela Žalac, bivša pomoćnica nedavno uhićenog ministra Horvata Ana Mandac i nekadašnja šefica kabineta ministrice poljoprivrede - Ružica Njavro.

"Ono za što Gabrijelu Žalac terete u ovom postupku je ovako prilično iskonstruirano kazneno djelo. Smatram da imamo prilično prostora za obranu", kaže Jadranka Sloković, odvjetnica Gabrijele Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
korupcijske afere /

Novi detalji optužnice protiv Rimac i 26 ljudi: 'Otkucali' su ih tajno snimljeni razgovori i poruke s njezinog mobitela

Image
korupcijske afere /

Novi detalji optužnice protiv Rimac i 26 ljudi: 'Otkucali' su ih tajno snimljeni razgovori i poruke s njezinog mobitela

Ključni dokazi za tužiteljstvo su tajno snimljeni razgovori Rimac te poruke pronađene u njezinom mobitelu.

Od pet točaka optužnice Rimac se tereti da je poduzetnicima preko Njavro na području Rogoznice omogućila zakup većih površina poljoprivrednog zemljišta s manjim brojem stoke. Dobili su tako znatno veći iznos državnih potpora, a Rimac i Njavro građevinsko zemljište te 15 tisuća eura i 500 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istim poduzetnicima uz pomoć načelnice Gračaca, Rimac je sredila i zakup zemljišta na području Gračaca, a zauzvrat dobila 10 tisuća eura.

Preko Ane Mandac, Rimac je omogućila prijateljima poduzetnicima novčane potpore, a oni joj zauzvrat, po znatno nižoj cijeni, izvodili stolariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom je obuhvaćeno i sređivanje državnih ispita, gdje se Žalac tereti da je ispit sredila bratu. Rimac se pak navodno pobrinula za svoju sestru tako što ju je zaposlila u HEP-u.

Žalac i dalje tvrdi da nije kriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o nekoliko poruka koje su potpuno općenite i nekonkretizirane i u kojima se zapravo razgovara o tom ispitu, ali ni u jednom trenutku Gabrijela Žalac ne traži da netko bez pokazanog znanja pusti njenog brata na ispitu", smatra odvjetnica Sokolović.

No, optuženi poljoprivredni poduzetnik Josip Ravlić možda se već odlučio i za drukčiju obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi ljudi njegove pozicije su jednostavno zbog inertnosti javne uprave prisiljeni da im ono što im i inače po zakonu pripada traže nekakvim sredstvima koja možda nisu najlegalnija, međutim kako ćemo se dalje postavljati u ovom postupku to ćemo tek vidjeti. Ovo o čemu sam govorio je njegova pozicija tijekom istrage, vidjet ćemo što će budućnost donijeti", kazao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Josipa Ravlića.

Ovo je prva optužnica protiv bivše HDZ-ovke Josipe Rimac. Čeka se rasplet i slučaja Krš Pađene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo