USKOK IH OPTUŽUJE, A NAROD ZAOKRUŽUJE: / Ovi političari dominiraju na izborima, unatoč milijunskim optužnicama

Image
Foto: PIXSELL

Ni istrage, ni optužnice, a bogme ni presude ne mogu narušiti ugled nekih političara među biračima niti nauditi njihovom izbornom rezultatu.

22.5.2017.
23:22
PIXSELL
VOYO logo

Pokazalo se to i u nedjelju, nakon objave rezultata prvog kruga lokalnih izbora u županijama, gradovima i općinama.

Čehok s tri optužnice dobio 41 posto glasova

U Varaždinu su, primjerice, birači s čak 41 posto glasova počastili Ivana Čehoka, bivšeg gradonačelnika i bivšeg HSLS-ovca, a danas nezavisnog gradonačelničkog kandidata koji je uvjerljivo otišao u drugi krug gdje će se za novi mandat boriti s kandidatom SDP-ove koalicije. Protiv Čehoka je istraga otvorena prije šet godina, USKOK je podigao i tri optužnice, a u dva navrata bio je i u pritvoru. Prvi puta kao gradonačelnik kada je i podnio ostavku kako bi izašao iz pritvora. USKOK ga je teretio da je pogodovao lokalnom tajkunu Davoru Patafti kako bi ovaj dobio posao sanacije odlagališta otpada te prilikom zamjene gradskih zemljišta. Prema optužnici, Čehok je oštetio proračun Grada Varaždina za skoro 50 milijuna kuna, a navodno je za jedno pogodovanje primio i mito od 100.000 kuna. Sudski proces protiv njega još je u tijeku, a prijeti mu i do deset godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moral je stvar koja na kraju završi na zadnjoj instanciji, vašoj savjesti. Mi ćemo grad voditi na načelima da treba biti pošten u svom radu, a moja savjest je čista", kazao ej Čehok pred novinarima u nedjelju navečer, nakon objave izbornih rezultata.

Image
PUNO JE GUBITNIKA, ALI I NEOČEKIVANIH DOBITNIKA: /

Njihovi rezultati najveća su iznenađenja prvog izbornog kruga

Image
PUNO JE GUBITNIKA, ALI I NEOČEKIVANIH DOBITNIKA: /

Njihovi rezultati najveća su iznenađenja prvog izbornog kruga

Bandić i pod istragama ide po šesti mandat

Svi već znaju i za kaznene prijave protiv dugovječnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, no ni one mu nisu naštetile u osvajanju skoro 31 posto glasova u prvom krugu i ulazak u drugi krug s najizglednijim šansama da ponovno postane gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Kirinu ni Fimi media nije naudila - dobio je 60 posto!

Ni Virovitičanima ne smeta što je USKOK njihovog gradonačelnika Ivicu Kirina, teretio za zlouporabu položaja i ovlasti u zloglasnoj aferi Fimi media, a vezano uz razdoblje dok je ovaj još bio ministar unutarnjih poslova. USKOK tereti Kirina da je od 2006. do 2008. godine, na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a. MUP, na čijem je čelu Kirin tada bio, izravnom je pogodbom Fimi mediji povjerio posao promidžbene kampanje u vrijednosti od 7,5 milijuna kuna. Prema optužnici, Kirin je zloupotrijebivši položaj i ovlasti oštetio državni proračun za spomenuti iznos.

Unatoč tomu, on je u nedjelju već u prvom krugu do nogu potukao protukandidate i ponovno postao gradonačelnik sa 60 posto osvojenih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvjerljivije pobjedu je ponovno odnio i HDZ-ov načelnik općine Karlobag Ivan Tomljenović osvojivši već u prvom krugu 66,20 posto glasova. On je 2015. godine nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer je pogodovao tvrtki svoje supruge dodijelivši joj posao izgradnje šetnice u Karlobagu. Tomljenović je u zatvoru odsjedio, odležao i odstajao mjesec dana. Par mjeseci prije izbora Tomljenović se opet našao usred skandala, a ponovno je završio i u zatvoru. Najprije je telefonski prijetio svome stranačkom kolegi Mili Milinoviću, a potom svojim vozilom pokušao izgurati Milinovića u njegovom vozilu s ceste.

Image

Vinković nepravomoćno osuđen, Jambo pod optužnicom

U Đakovu još jedan u maratonskom nizu gradonačelničkih mandata pokušava osvojiti i nekoć SDP-ov, a sada HDSSB-ov gradonačelnik Zoran Vinković. I on će u drugi krug s osvojenih 37,92 posto osvojenih glasova koje su mu povjerili sugrađani kojima nije zasmetalo što je ovaj prije nekoliko godina bio nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno zbog lažiranih putnih troškova iz vremena dok je bio saborski zastupnik, ali i zbog toga što ga se tereti da je pogodovao zakupcima poljoprivrednog zemljišta u Đakovštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, tu je i Stipe Gabrić Jambo detronizirani vladar doline Neretve koji se, kao kandidat HSS-a, ponovno okušao u izborima za gradonačelnika Metkovića. Nije mu uspjelo ući u drugi krug, no njegova odluka i glasovi njegovih birača vjerojatno će biti presudni u drugom krugu gdje se suočavaju kandidatkinja Mosta Katarina Ujdur i kandidat HDZ-a Dalibor Milan.

Jambo je optužnicu USKOK-a zaradio jer mu se na teret stavlja da je, u vrijeme kada je bio gradonačelnik, novcem iz gradskog proračuna, kupovao sadnice maslina od svoje supruge te lokalnim članovima HSS-a plaćao odlazak na hodočašće u Mariju Bistricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo