HZJZ /

Upute za ugostitelje: Evo zbog čega su neki zatvoreni i što učiniti da vas ne zatekne ista sudbina

Image
Foto: Grgur Žučko/Pixsell

Dodatne upute su izdane nakon što je inspekcija proteklih dana zatvorila više ugostiteljskih objekata

20.4.2020.
9:54
Grgur Žučko/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz pridržavanje svih produepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja u 11 točaka.

Dodatne upute su izdane nakon što je inspekcija proteklih dana zatvorila više ugostiteljskih objekata, iako su ugostitelji tvrdili da su poštovali sve propisane mjere nadležnog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uputama HZJZ-a stoji da se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupine: restoranima, barovima (kavanama,pivnicama, buffetima, krčmama i kletima) i catering objektima uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. 

Tako je zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, a naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od međusobno ako jedan naplaćuje a drugi izdaje.

Preporučuje se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.

Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta, a ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da s odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je organiziran drive-in sustav zabranjen je izlazak iz automobila i mora se poštivati više ostalih navedenih mjera (3, 7 i 10), navodi HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo