i to je moguće / Uprava KBC-a Osijek poslala dopis: 'Ako liječnici nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi Covidom-19, evo što bi se moglo dogoditi'

Image
Foto: PIXSELL

Ovim putem posebno istićemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz covid-19, da li odštetu treba platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik odlučit će nadležni sud, napisali su

24.8.2021.
16:17
PIXSELL
VOYO logo

KBC Osijek uputio je dopis svojim djelatnicima u kojem ih upozorava na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici i tuži bolnicu - isti prenosimo u cijelosti:


"Poštovani,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te mogućnosti tužbi pacijenata vezane uz bolest Covid-19 navodimo sljedeće:

- tijekom prošle godine u RH postojali su smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika a onda i pacijenata ali je i s njima mogućnost prenosa bila velika. Međutim od trenutka postojanja cjepiva značajno se povećava sigurnost ali samo ako su prije svih cijepljeni zdravstveni djelatnici .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

27. prosinca 2020. godine KBC Osijek je počeo s prvim cijepljenje zdravstvenih djelatnika koji su svojim primjerom pokazali odgovornost prema sebi i drugima. Isto se nastavilo tijekom cijele ove godine te KBC Osijek kao poslodavac svim svojim zdravstveni djelatnici ma omogućio cijepljenje protiv bolesti Covid-19.

Image
sve su veće /

Evo koliko su statističke šanse da doživite još jednu pandemiju sličnu Covidu-19

Image
sve su veće /

Evo koliko su statističke šanse da doživite još jednu pandemiju sličnu Covidu-19

Slijedom navedenog, ako liječnici ili medicinske sestre nisu cijepljeni a pacijent se zarazi Covidom 19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi i pa tako i u KBC Osijek bile na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem posebno istićemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz Covid-19, da li odštetu treba platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik odlučit će nadležni sud.

Također navodimo kako u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu isti iznos bolnica može potraživati od necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta  budući mu je bolnica kao poslodavac omogućila cijepljenje", napisali su u priopćenju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prije tri je dana u Hrvatskoj podnesen prvi zahtjev za odštetu, točnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od covida-19 za koju obitelj smatra da se zarazila u zdravstvenoj ustanovi. Obitelj je tražila odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo