UPOZORENJE EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE VLADI: / 'Bez nas ne možete ništa mijenjati, obavijestili smo EK'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Maček

Zbog izmjena zakona o HNB-u, Europska središnja banka poslala je jasnu poruku i Vladi i Saboru da se bez te institucije ne može ništa mijenjati.

9.5.2016.
22:02
PIXSELL, Patrik Maček
VOYO logo

Most želi izmijeniti zakon kako bi omogućili - ulazak revizije u središnju banku i kontrolu trošenja novca. Izmjene je predložilo 45 zastupnika iz vladajućih stranaka, a dobili su i potporu nekih iz oporbe. Iz Europske središnje banke pak upozoravaju kako se Hrvatska ugovorno obvezala s Europskom unijom te da je dužna savjetovati se sa središnjom bankom oko propisa koji uključuju HNB.

Image
MOST ŽELI KONTROLU TROŠKOVA /

HNB-a 'Zaposlenima plaćaju skvoš, tenis, teretane, saune, masaže..."

Image
MOST ŽELI KONTROLU TROŠKOVA /

HNB-a 'Zaposlenima plaćaju skvoš, tenis, teretane, saune, masaže..."

Trebali su se dogovoriti sa središnjom bankom

Navode da su "... nacionalna tijela dužna savjetovati se s ESB-om o nacrtima svih propisa u području nadležnosti ESB-a..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da su i prije nego su saborski zastupnici krenuli u izmjene Zakona o HNB-u, trebali su sve dogovarati sa središnjom bankom, no oni to nisu učinili. Nisu to napravili ni kad su krenuli s hitnom saborskom procedurom, a niti nakon što je u Saboru odlučeno da će se ići u hitan postupak.

Donošenje zakona u naprednoj fazi

Dok predlagatelji izmjena zakona u Saboru tvrde da te izmjene ne zadiru u monetarnu politiku, nego samo da će to donijeti transparentniji uvid u poslovanje HNB-a, iz Europske središnje banke konstatiraju kako je donošenje zakona već u naprednoj fazi te "... ESB traži da mišljenje bude zatraženo u odgovarajućoj fazi kako bi se omogućilo Hrvatskom saboru da uzme u obzir mišljenje ESB-a, prije donošenja svoje odluke o propisu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obaviještena Europska komisija

Ulaskom u EU dobili smo i to da europsko zakonodavstvo ima prvenstvo pred nacionalnim, a to smo i potpisali. Europska središnja banka u svom pismu navodi da je savjetovanje oko izmjena ovih propisa obavezno, te su o povredi obveze o svemu obavijestili i Europsku komisiju.

Komisija pak može od Hrvatske tražiti očitovanje, pa mogu zbog svega uslijediti i novčane kazne, a one nisu male.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo