Upoznajte stranku koja sluša građane

'Mi smo jedina stranka koja će prenositi ideje i želje samih građana Gradskoj skupštini Grada Zagreba i jedina stranka kojoj je to ugrađeno u temelj njezinog programa.

25.3.2013.
12:14
VOYO logo

Osnivači stranke su mladi, entuzijastični i obrazovani ljudi koji su, nezadovoljni sporošću gradske administracije i neprestanim ignoriranjem gradskih vlasti prema njihovim idejama, odlučili stvari promijeniti aktivnim uključenjem u borbu za ulazak u Gradsku skupštinu.

Novina koju donose na političku mapu Grada mogućnost je da svi građani sudjeluju u kreiranju njihovog političkog programa putem web servisa www.za-grad.com, koji je na konferenciji i predstavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena neodrživih politika

"Nova politička stranka Za grad u proces sukreiranja svog programa uključit će građane koji će putem web servisa ili uživo svakodnevno davati prijedloge koje će naši predstavnici zastupati u Skupštini. Tako ćemo promijeniti način na koji se upravlja gradom i vratiti građane u fokus politike. Osim toga, kroz rad u Skupštini mijenjat ćemo ono što smatramo prioritetima – neodržive prometne i okolišne politike kojima se nitko ne bavi već desetljećima", istaknuo je supredsjednik stranke Marko Gregović za primjer dajući "supermoderne" tramvaje koje ima Zagreb i koje su građani skupo platili, a "koji se kreću prosječnom brzinom od 12 km/h, brzinom kojom su se kretali onda kada su tramvaje vukli konji".

To je samo jedna od suludih stvari i nelogičnosti koja ilustrira kako se problemi u gradu ne rješavaju dugoročno i planski, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spaljivanje uništava recikliranje otpada

Za primjer uzima i planiranje gradnje spalionice otpada velikog kapaciteta. "Jednom kad uložiš u gradnju spalionice prevelikog kapaciteta, ne isplati ti se ulagati u sortiranje i reciklažu otpada. Radi se o lock in efektu, a Zagrebu bi se s tom velikom spalionicom moglo dogoditi da uvozi smeće, kao što se to dogodilo Hamburgu", objašnjava Gregović.

Stranci Za grad cilj je s druge strane zalagati se "za grad koji će svoje daljnje akcije planirati uz jasnu viziju održivog razvoja umjesto bavljenja megalomanskim projektima i ad hoc rješavanjem problema, kao i grad koji će o svakom pitanju važnom svim građanima dugoročno promišljati i o njemu komunicirati umjesto trošiti vrijeme na politička prepucavanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrata su nam otvorena'

"Dok većini političkih opcija komunikacija s građanima i slušanje njihovih ideja ostaje dio predizborne kampanje, nama je srž programa stalna komunikacija s građanima putem naše web platforme i u našem uredu. Naša vrata na Ribnjaku 3 bit će otvorena u stvarnom i u virtualnom svijetu svaki dan i za čitavo vrijeme našeg mandata, te će tu građani moći dati svoje prijedloge za poboljšanje svojeg kvarta ili grada. O tim prijedlozima građani potom mogu diskutirati i glasati za njih, a u suradnji sa stručnjacima odabiru se ideje s najviše potpore za prezentaciju Gradskoj skupštini i upravi", zaključila je supredsjednica stranke Iva Kvakić.

Stranku Za grad možete podržati i na njihovoj stranici na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Gregović diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Nakon toga je magistrirao ljudska prava na sveučilištima Roehampton (Ujedinjeno Kraljevstvo), Gothenburg (Švedska) i Tromso (Norveška). Vratio se u Hrvatsku na početku krize i od tada radi kao gimnazijski profesor logike, politike i gospodarstva te filozofije i kao suradnik 3. programa Hrvatskog radija. Od srednje škole volontira u raznim neformalnim grupama, inicijativama i organizacijama. Pokrenuo je volonterski projekt Knjige za zatvorenike, a kasnije i udrugu Sindikat biciklista.

Iva Kvakić završila je matematičku gimnaziju i ekonomski fakultet. Posljednju godinu fakulteta provela u Španjolskoj na razmjeni studenata i volontirajući u organizaciji CEOs without borders. Magistrirala je održivi razvoj na Ritsumeikan Asia Pacific Universityju u Japanu i Fachhochschule Trier u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2011. vratila se u Hrvatsku s ciljem doprinosa društvenim promjenama. Tečno govori engleski i francuski, a u slobodno vrijeme bori se za prava biciklista.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo