ministar mornar zadovoljan / Upisi u srednje škole idu po planu, do 13 sati prijavila se četvrtina učenika

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Osvrčući se na informacije da je sustav trebao proraditi noćas u ponoć, ministar je naveo da su u Ministarstvu najavili da će upisi početi 26. lipnja

26.6.2015.
16:52
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je da se upisi u srednje škole koji su putem NISpuSŠ sustava počeli u petak u podne odvijaju bez teškoća te da je do 13 sati zabilježeno čak 42.000 prijava što je gotovo četvrtina od ukupnog broja prijava koje se očekuju.

Image
prijave elektronskim putem /

Nema kvara u sustavu: 'Upis osmaša u srednje škole počinje u podne'

Image
prijave elektronskim putem /

Nema kvara u sustavu: 'Upis osmaša u srednje škole počinje u podne'

"Zadovoljni smo jer sve ide prema planu", rekao je ministar novinarima u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta. Osvrčući se na informacije da je sustav trebao proraditi noćas u ponoć, naveo je da su u Ministarstvu najavili da će upisi početi 26. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije rekao da će to biti od ponoći, ne vidim čemu žurba i uznemiravanje javnosti s nepotrebnim stvarima kad se zna da prijave traju do 8. srpnja i da to nije princip tko prvi dođe, prvi će i nešto dobiti nego princip da svi učenici podjednako, pravedno i transparentno sudjeluju u procesu prijava, što je i najveća vrijednost tog sustava upisivanja", rekao je Mornar.

Konačne ljestvice poretka za sve programe, odnosno upisne liste bit će utvrđene 11. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje da su ove godine nešto izmijenjeni upisni kriteriji, odgovorio je da se radi tek o manjim izmjenama u vezi s bodovanjem natjecanja. Nešto se više bodova dobije za natjecanja, a ostali kriteriji su gotovo u potpunosti isti kao i lani, naveo je.

Najavio je da će od iduće godine biti uveden "prijemni ispit" za one škole na koje je veliki pritisak, odnosno za koje se prijavi veliki broj kandidata s istim brojem bodova, a zbog ograničenih kapaciteta svi ne mogu biti upisani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upisi, Srednja škola

(FOTO: Patrik Macek/PIXSELL) 

"Prijemni ispiti će biti u nekim školama iako bi bio sretniji da se to rangiranje radi nekim oblikom vanjskog vrednovanja", rekao je ministar Mornar dodajući da to predviđa i Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da od ove godine djeca službenika državne uprave imaju pravo na izravan upis za razliku od djece ostalih povratnika.

"Djeca državnih službenika, a kojih je jako malo, nisu birala kad će otići iz Hrvatske, niti kad će se vratiti i zato je za njih tako odlučeno. Razlika te djece, od one djece povratnika je u tome što njihovim roditeljima Republika Hrvatska nalaže da odu na posao u inozemstvu, isto tako i da se vrate i zbog toga je takva odluka poštena. Priča je napuhana, riječ je o vrlo malom broju djece", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dodao da se vrednovanje uspjeha postignutog u inozemstvu radi transparentno i da je konverzija ocjena maksimalna. No, i takvih je učenika malo, rekao je dodajući da je puno više slučajeva u Hrvatskoj gdje u jednoj školi primjerice petica ne odgovara petici u nekoj drugoj školi.

"Tradicionalno su pri upisima najtraženije gimnazije kao što je 15. zagrebačka gimnazija. No, ne upisati se u tu gimnaziju nije neka tragedija jer ima jako puno dobrih škola i one koji nisu gimnazije, strukovnih škola, koje često puta daju i bolja znanja od nekih gimnazija", rekao je ministar dodajući da trenutno ima 30 posto mjesta u gimnazijama, a 70 posto u strukovnim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojimo postići omjer da 40 posto učenika stekne visoko obrazovanje te da izgradimo kvalitetno strukovno obrazovanje koje će dati šira znanja i omogućiti zapošljavanje. Radimo u tom smjeru, program razvoja strukovnog obrazovanja je na evaluaciji u Europskoj uniji. Riječ je o korjenitoj promijeni strukovnog obrazovanja po kojoj bi se prvih godina stjecala općenita znanja, a krajem školovanja učila ona specifična za struku", rekao je Mornar.

Objasnio je da sada imamo apsurdnu situaciju - vodoinstalatera, instalatera centralnog grijanja, klima uređaja i instalatera kućnih instalacija, a zapravo takva zanimanja su različita jedino po mediju koji kroz te cijevi teče. Obrazovati nekoga za klimainstalatera nije baš pametno, jer što ako je u tom trenutku zima. On bi trebao biti u stanju znati i instalirati centralno grijanje, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da je tijekom državne mature koja je danas završena, bilo nekih nesretnih događaja, no da to nije utjecalo na konačni rezultat.

"Puno je napisano da je to bilo loše organizirano, a to nije tako. Držim da je to jako dobro osmišljen sustav koji funkcionira besprijekorno. Ove godine su se dogodila dva, tri slučaja koji su isključivo ljudski faktor, ali ne greška sustava", zaključio je ministar Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo