POSLA NE NEDOSTAJE / Uoči turističke sezone nedostaje čistačica: 'To je veliki problem, prisiljeni smo otkazivati poslove'

'Mi trenutno imamo deset zaposlenih, a trebalo bi nam minimalno još pet djelatnika'

17.3.2019.
14:05
VOYO logo

Privatnih apartmana na obali posljednjih je godina sve više pa raste i potreba za čistačicama koje bi ih čistile i pripremile za nove goste. No sve ih je teže naći, a vlasnici apartmana tvrde da zbog toga raste i cijena čišćenja. Što stoji iza nedostatka čistačica provjerio je RTL Danas.

Nimalo lak posao čistačice neće baš svatko ni raditi. Ivanka već mjesec dana traži djelatnike za svoju agenciju za čišćenje, ali bezuspješno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi trenutno imamo deset zaposlenih, a trebalo bi nam minimalno još pet djelatnika. To je veliki problem i prisiljeni smo otkazivati poslove", rekla je vlasnica agencije za čišćenje Ivanka Gabrić.

No vlasnici apartmana ne mogu otkazivati gostima zato što im nema tko očistiti. Neki se snalaze sami, a oni koji imaju više apartmana imaju i najviše problema. Samo Split broji više od 25 tisuća ležaja u privatnom smještaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolje se pouzdati u jednu osobu koja će za vas raditi, ali ćete je vi fiksno plaćati ukoliko imate više jednica. No na taj se način pokazalo da treba i više dizati plaću po satu pa troškovi rastu", pojasnila je v.d.predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja HKG Split Martina Nimac.

Premale plaće

Dok na terenu uvjeravaju da nema tko čistiti iz Zavoda za zapošljavanje taj manjak čistačica u evidenciji ne primjećuju. Tijekom veljače 2019. godine ukupno je na razini Hrvatske traženo 1109 radnika u zanimanju čistačica, a u evidenciji nezaposlenih bilo ih je 8896.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, objašnjavaju iz agencija za čišćenje, da su plaće ipak preniske. Odnosno, da tih 70 kuna po satu nije dovoljno.

"Ma i tih 70 kuna je prenapuhano, plaće su kao i u svim drugim djelatnostima sa srednjom školom, otprilike 3500 kuna", naglasila je Gabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo