još jedna priča iz hrvatske / Uoči odlaska na rad u Belgiju: RTL Danas s daruvarskim poštarom koji je zbog ukazivanja na nepravilnosti u pošti dobio otkaz

'Prognali su me kao najvećeg lopova, kao da sam milijune ukrao, stavili su me na oglasnu ploču'

10.9.2017.
18:59
VOYO logo

Daruvarski poštar dobio je otkaz, navodno zbog komentara na facebooku. Napisao je ono što njega i njegove kolege muči dugi niz godina, a to su prekovremeni sati i loši uvjeti u kojima rade. Netom prije nego je napustio Hrvatsku i otišao raditi Belgiju s njim je razgovarala Kristina Čirjak.

Nakon što je došao doma s posla, umoran iscrpljen i revoltiran uvjetima u kojima radi, sjeo je za računalo i olakšao si dušu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tretiraju nas kao ološ, povećavaju se rajoni, jedan poštar u dva dana mora obići oko 900 kućanstava. (...) Prekovremeni sati svaki dan, ostanemo po sat-dva duže, a nitko nas ne pita možemo li nego moramo. (...) Žalosna je to slika nekad super tvrtke. Sada je zarada na prvom mjestu, a djelatnici na zadnjem, pogotovo poštari.” 

Napisao je to Goran krajem lipnja na facebook stranici Hrvatske pošte u kojoj je radio osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno pukao mi je film nisam se mogao kontrolirati, nisam razmišlajo o poslejdicama. Žao mi je zbog toga što sam napravio, ali jednostavno dvije godine smo upozoravali na nepravilnosti, ostajemo duže, maltretiraju nas", govori nam Goran Mamić, bivši poštar.

Za samo nekoliko dana uručen mu je izvanredni otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da je ta sankcija trebala biti bitno blaža. trebala usljediti opomena pred otkaz, a ne izvanredni otkaz", jasno će Milan Jukić, predsjednik sindikata pošte.

Za vrijeme osmogodišnjeg staža Goran nije dobio ni jednu opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prognali su me kao najvećeg lopova, kao da sam milijune ukrao, stavili su me na oglasnu ploču da me svi mogu djelatnici vide da sam dobio otkaz širenja laži i neistina. To me najviše boli, želim ispraviti tu nepravdu", ističe Goran.

Iz Hrvatske pošte poručuju da je poštar s pravom dobio otkaz i da ne žele ulaziti u medijske prepirke s radnicima jer to smatraju - neprimjerenim. Sindikat je Goranov otkaz iznenadio, ali ne i njegove pritužbe poslodavcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u sindikatu dnevno imamo takve prituzbe, poslušali smo riješiti s poslodavcem ali nismo uspjeli", kaže nam Milan Jukić, predsjednik Sindikata pošte.

Pred poštarima je, čini se, teška borba za radnička prava, a pred Goranom pakiranje kufera za Belgiju, gdje je pronašao posao u građevini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propustit će sinov prvi rođendan i Božić s obitelji. Drugog izbora - nema.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo