ZAVRŠETAK KAMPANJE / Uoči finala lokalnih izbora: od Hendrixova mosta u Zagrebu do Keruma koji je oprao i legendarnog Ćiru

Čini se kako će zvuk tišine koja nastupa u ponoć mnogima biti glazba za uši.

2.6.2017.
19:00
VOYO logo

Aktualni gradonačelnik Milan Bandić u lovu je na šesti mandat, a  zadnjeg dana kampanje posjetio je Sesvete i obitelj s osmero djece. Na obližnjem gradilištu ponavlja svoju mantru - ne zna što je kampanja, a ankete ga ne zanimaju.

"Ja sam 16 sati dnevno, 365 dana u speedu u radu, to je kampanja. Preporučam svima drugima u Hrvatskoj koji se žele primiti ozbiljne politike i posla da zasuču rukave i da budu na trasi. To je najjača anketa, a inače prava anketa će biti u nedjelju. I pozivam građane da iziđu još jednom za Zagreb", izjavio je kandidat za gradonačelnika Zagreba Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio kampanje je i sinoćnje iznenadno otvaranje slavnog "Hendrixovog mosta", u posve novom, neočekivanom ruhu. Grafita koji simbolizira bunt više nema, no Bandić vjeruje da dobro čita znakove vremena.

"Moram reći da bih ja isto zapjevao i zaplesao na "Hey Joe", to su pjesme moje mladosti, još da vi znate koji sam ja bio fakin kad sam bio mlad. Imao sam dugu kosu, bio sam poluhipi, bio sam veliki frajer. Inače, pozivam vas za godinu i po dana kad budemo iluminirali svih osam mostova, to je još jedan doprinos zagrebu kao istinskoj europskoj metropoli", priča Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nažalost u Zagrebu imamo jako puno tih scenografija gdje se pokazuje da se nešto radi", kaže kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš

Na novinarski upit kako joj se sviđa Hendrixov most Mrak Taritaš je izjavila: "Meni to izgleda vrlo neobično i nije nešto s čime bih ja bila zadovoljna, ali vidjeli smo već svega i svačega". Što su od kandidata građani vidjeli, vidjeli su. Tko je napravio dovoljno velik korak prema pobjedi, doznat će se u nedjelju navečer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjeg dana kampanje u Splitu su rukavice pale, a udara se i ispod pojasa.

"Nije me uopće briga ko će bit gradonačelnik. Neka budu izbori ponovo za 6 mjeseci. Neka bude tko god hoće, samo za grad Split je najgora opcija da bude on", izjavio je Željko Kerum, kandidat za splitskog gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što nudi su laži, uvrede, govor mržnje, galama", poručio je Andro Krstulović Opara, kandidat za splitskog gradonačelnika. 

U unakrsnoj vatri stradao je čak i Ćiro Blažević koji je u prvom krugu podršku iskazao Kerumu, a u drugom Opari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete u isto vrijeme govorit izađite na izbore i dajte glas Kerumu i nakon dvi minute iziđite na izbore, dajte glas Andri. Znači da je čovjek kaput. Meni je čovjeka žao, ja ga poštivan, nikad neću reć protiv njega. Ali poštivan njegovu senilnost i starost", kaže Kerum. A Ćirina promjena stava ima veze s trećom političkom opcijom.

"Kerum je moj prijatelj i lagao bih ako ne bih rekao da njegovi neposredni spontani istupi su dali jednu dodatnu simpatiju Kerumu međutim kad sam vidio da je SDP iza njega onda se u meni probudio jedan moral, jedna odgovornost", kaže nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva retorika ne čudi budući će doslovno svaki glas odlučivati. Prema RTL-ovoj anketi, Kerum ima tanku prednost. Odlučit bi mogli birači stranke Pametno. Uz HDZ-ovih 11 vijećnika i Kerumovih 8, sedam vijećnika stranke Pametno mogli bi biti presudni za većinu u gradskom vijeću.

"Nitko nam se i ne obraća jer znaju da s nama nema lakih razgovora", kaže Marijana Puljak iz stranke Pametno. No, taj problem će se lako riješiti ukoliko koaliraju HDZ i HGS. No, je li to moguće nakon teških riječi u kampanji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam spreman na suradnju sa svima", poručio je Kerum, dok Opara poručuje:"Ne!" Ovakav kraj kampanje je, izgleda, razočarao Splićane.
"Za reć' pravo ne bi dao ni jednom ni drugom da upravlja gradom. Jedan je brdsko-planinsko čeljade, jedan je gradsko koje nema pojma", kaže Miro iz Splita.

"Meni nisu baš ni jedan ni drugi da bi sad ono baš na prvu glasala", kaže Ojdana iz Splita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo