DRAMATIČNI IZBORI /

Penava i Mlinarić dobili 64 ruke, jednoglasno izabrani za ponovno vodstvo DP-a

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Podsjećamo, stranka se podijelila na dva tabora - Penava i Radić

31.8.2024.
10:09
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Unutarstranački izbori u Domovinskom pokretu u subotu odlučujući su dan za stranku. Uoči odluke 103 delegata tko će voditi stranku, održana je konferencija za novinare. Na njoj su govorili aktualni predsjednik DP-a Ivan Penava, a koji se ponovno kandidirao za tu poziciju, kandidat za zamjenika stranke Stipo Mlinarić te Mario Radić, jedini izazivač za mjesto predsjednika stranke.

14.00 - Stephen Nikola Bartulica na svom je profilu na platformi X objavio da je napustio stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.30 - Penava je nakon glasanja poručio: "Kako smo i najavljivali, situacija je bila pod kontrolom. Ako se pitate o čemu se ovdje radilo, radilo se o borbi ideološke struje, jezgre DP-a protiv tehnomenadžera i pokušaja takvog upravljanja DP-om. Znali smo da je to ples za jedno ljeto i nismo se dali manipulirati od strane nekakvih igrača iz sjene". Penava je istaknuo da je bio savršeno miran kada je dolazio na glasanje i uvjeren da je "priča završena prije nego što je počela". Rekao je da je pobjeda ogromna i da je poruka jasna. Komentirao je i odlazak Radića i njegovih ljudi iz dvorane. "Osjetili su da će izgubiti izbore, zato su otišli. Dali su prijedlog koji nije prošao", istaknuo je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša pobjeda je u omjeru 64:39. Za mene Radićev ostanak u stranci nije sporan i pozivam još jednom sve da ostanemo zajedno, idemo graditi put dalje kao treća politička opcija u zemlji. Svi su dobrodošli", rekao je Penava. Na kraju je dodao da je parlamentarna većina sigurna.

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

12.15 - Penava i Mlinarić obratili su se javnosti nakon glasanja. "Stvarali su iluziju koja se danas raspršila kao magla. Kad Peternel prespava i dođe k sebi od poraza, mislim da će u ponedjeljak promijeniti priču i ostati u Domovinskom pokretu. Sve ih pozivam, mjesta ima za svakoga - nikakve odmazde, progona i izbacivanja", istaknuo je Mlinarić.

Mlinarić je istaknuo da su sačuvali dostojanstvo stranke i borili se da ne idu prljavo "kako je druga strana radila". Svima koji su izašli iz dvorane, rekao je Mlinarić, i dalje pružaju ruku.

11.45 - Kako doznajemo, Penava i Mlinarić dobili su 64 glasa. Penava je jednoglasno izabran za predsjednika stranke, a Mlinarić za njegovog zamjenika. Glasovi su to onih koji nisu napustili izborni sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Neva Zganec/Pixsell

11.30 - "Ta stranka više ne postoji. Ta stranka neće u roku tri mjeseca imati jedan posto podrške. Ovaj način je put u sunovrat", istaknuo je Radić nakon izlaska s izbornog sabora. Istaknuo je da je to "čisto silovanje", da ne vidi smisao i da nije brojao ljude. "Smiješno je i sramota za Republiku Hrvatsku da jedna parlamentarna stranka ima ovakve izbore i da se to dozvoljava, da postoji zakonska regulativa koja omogućuje ovakvim siledžijama javno glasanje", rekao je nakon izlaska i Igor Peternel, kandidat za Radićeva zamjenika na izborima.

11.25 - Radić i Peternel izašli su uzrujani iz Internationala. Na dnevni amandman nisu stavili da se raspravi u tajnom glasanju. Čini se da su u izbornom saboru ostali većinski Penavini ljudi. Glasat će oni koji su ostali. Mario Radić napustio je s pristašama Izborni sabor nakon samo 20-ak minuta bijesan jer im druga strana nije dala ni priliku da se glasa o njihovu prijedlogu tajnog glasanja. Ogorčeno je dodao: "Vidjet ćemo što dalje, neka gospoda rade što hoće, nas to više ne zanima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Neva Zganec/Pixsell

10.35 - Penava je stigao u hotel International, gdje se u subotu bira novo vodstvo stranke. Ondje je već i Radić.

Image
Foto: Danas.hr

10.30 S Penavom je stigla cijela 'vojska'. "Ovo je veliki dan. DP je mlada stranka. Po prvi puta imamo dva kandidata. Trudili smo se čuvati stranku", istaknuo je Penava. Napomenuo je da je iza njega 60 delegata i da je glasovanje javno. "I drugi će uz nas stati", rekao je.

Image
Foto: Danas.hr

Penava je poručio: "Majstor iluzije, Mario Radić, došao je do svog kraja. Ovo je posljednji pokušaj iluzije da zaigra na kartu krađe na izborima", za njega dodaje da je "kaos" i da "nitko nije toliko lud da prati Marija Radića na političke margine".

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

"Kandidirao bih se kako bi dokazao da je DP čestita stranka, da iza nas nisu tajkuni iza sjene sa sumnjivim kapitalom. Radićevi emisari dolazili su kod mene da ne podržim Penavine ljude", rekao je Mlinarić i dodao da im treba stabilnost, čvrstoća i poštenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Danas.hr

Press konferenciju održao je i Mario Radić. "Izbori ne ukazuju na to da će biti demokratski. Još nema poslovnika o radu sabora. Tražit ćemo da bude tajno glasanje. Stvaranje zone raskola i potpune podjele u stranci. Još nije kasno. Čega se Penava boji? Sve stranke imaju tajno glasanje, to je standard. Naravno, očekujem da ću pobijediti ako izbori budu demokratski. Apeliram na sve da ne budu tenzije", rekao je Radić. Dodao je da su ovi izbori "najnedemokratskiji od Saveza komunista" te da je ovaj odlučujući dan ili novi početak ili početak kraja.

Image
Foto: Danas.hr

Podsjećamo, stranka se podijelila na dva tabora - Penava i Radić. Radić, dosadašnji Penavin zamjenik jedini je izazivač za mjesto predsjednika u stranci. Za zamjenika Radića kandidirao se Peternel, a za zamjenika Penave Stipo Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Penava: 'Promijenili smo zaštitare da nam ne bi opet dolazili nepozvani gosti'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo