Unatoč sezoni u travnju nezaposlenih više nego lani!

Zapošljavanje je povećano u odnosu na lanjski travanj za gotovo četvrtinu (23,4 posto), što znači da je potražnja za sezoncima značajno veća nego lani.

10.5.2012.
14:43
VOYO logo

Krajem travnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 323.722 nezaposlenih osoba što je u odnosu na ožujak smanjenje za 16.160 osoba ili 4,8 posto. Na godišnjoj razini, međutim, registrirana nezaposlenost je povećana za također 4,8 posto ili 14.853 osoba.

Tijekom travnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 18.968 osoba, što je 12,7 posto manje nego mjesec dana ranije, dok je broj novoprijavljenih u odnosu na travanj prošle godine porastao za 9,5 posto. Većina novoprijavljenih, njih 11.645 u evidenciju nezaposlenih stiglo je izravno iz radnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već uobičajeno, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo prednjače u otpuštanju, ali i zapošljavanju. S obzirom na sezonska kretanja, u travnju je došlo do pojačanog zapošljavanja u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, ali i u javnoj upravi i obrani te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima što je vjerojatno posljedica i korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja u tim djelatnostima.

Gledano po županijama, u travnju su u zapošljavanju prednjačile Splitsko-dalmatinska županija (koja i dalje ima najveći apsolutni broj nezaposlenih u zemlji), Osječko-baranjska, Grad Zagreb, Istarska te Primorsko-goranska županija, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sezonskim je poslovima zaposleno 7.999 osoba, što čini 31,4 posto od ukupnog zapošljavanja temeljem radnog odnosa u travnju. Broj zaposlenih sezonskih radnika povećan je u odnosu na ožujak za 5.094 ili 175,4 posto, a povećanje je registrirano i na godišnjoj razini za 1.438 ili 21,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo