nastavljaju po svome / Unatoč dvije presude, Zagreb i dalje naplaćuje odvoz smeća nelegalno: trebamo li ga onda plaćati?

Općinski građanski sud u Zagrebu je donio nepravomoćnu presudu u korist Marinka Komljenovića kojeg je Čistoća tužila zbog neplaćanja računa

21.12.2016.
22:25
VOYO logo

Zagrebački holding još od 2011. nije smio naplaćivati odvoz otpada prema kvadraturi stana. To proizlazi iz odluke Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji je presudio u korist Marinka Komljenovića, kojeg je Čistoća tužila zbog neplaćanja računa.

Iako prema Zakonu o otpadu iz 2011. više nije bilo dopušteno da se odvoz smeća naplaćuje po kvadraturi, Čistoća je to nastavila raditi sve do prije godinu dana kada su prešli na sustav plaćanja prema zaduženom volumenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je utvrdio i da Čistoća nije vodila evidenciju o preuzetoj količini otpada, iako je morala, te da njihov Pravilnik ne predviđa naplatu po količini. To u principu znači da svatko tko je od 2011. platio račun po kvadraturi ima razloga za tužbu.

No, građani još od kraja studenog ne moraju plaćati račune za odvoz smeća jer je tada Visoki upravni sud donio odluku da su posljednjih godinu dana nezakonito plaćali uslugu odvoženja i prikupljanja smeća prema veličini spremnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudu koja se odnosi na 300.000 kućanstava i 70.000 stanova u kojima nitko ne živi, dobio je umirovljeni inženjer građevine Dražen Aničić.

"Holding u svojim računima zadužuje vas sa 50 litara po korisniku, odnosno po vlasniku nekretnine. Neovisno o tome živi li u stanu jedna ili pet osoba i kad ovu zaduženu količinu pomnožite na godišnjoj razini dobijete višestruko veću količinu otpada nego što se stvarno odveze na Jakuševac", objašnjavao je Aničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pravne posljedice tada je upozorio i odvjetnik Veljko Miljević.

"Ne bih htio pozvati građane na neposluh i neplaćanje nečega što se ipak pruža. Komunalna usluga se pruža. Ali građani ako ih ne budu plaćali ne mogu biti ovršeni u onom iznosu koji je nezakonito određen", uvjeravao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije sudske presude tako su otvorile mogućnost građanima da tuže Holding za naplatu od 2011. do 2015., kada se naplaćivalo po kvadraturi, ali i od 2015. pa do sada - kada se naplaćuje prema veličini posude.

Iz Čistoće se tužbi očito ne boje jer do sada nisu ništa napravili da konačno posluju prema propisima. Možda i zato što će eventualni ceh ionako platiti novcem zarađenim na nelegalnim računima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem nam je u RTL Direktu pojasnila predsjednica Potrošačkog saveza Dijana Kladar, a razgovor pogledajte u prilogu.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo