POVJESNIČAR I PISAC /

Umro Slavko Goldstein: ugledni intelektualac napustio nas u 90. godini života

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Goldstein je imao bogatu karijeru, a među njegovim najpoznatijim projektima su Povijest hrvatske književnosti, Rječnik hrvatskog jezika, Rječnik stranih riječi Vladimira Anića

13.9.2017.
15:12
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Slavko Goldstein, ugledni pisac, povjesničar i suosnivač HSLS-a, umro je u 90. godini života u Zagrebu. Slavko Goldstein je rođen 22.08.1928. u Sarajevu. Studirao književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ujedno je bio i jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Goldstein, koji je imao bogatu karijeru, bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus te utemeljitelj  naklada Liber i Novi Liber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je predsjednik Židovske općine u Zagrebu te Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger te predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac. Među njegovim najpoznatijim projektima su Povijest hrvatske književnosti, Rječnik hrvatskog jezika, Rječnik stranih riječi Vladimira Anića. 

Goldstein je bio i suautor Hrvatskog enciklopedijskog rječnika 2002., a zaslužan je i za izdavanje pretisaka temeljnih djela hrvatske kulturne baštine Danice ilirske (1835 – 49), Misala po zakonu rimskog dvora (1483), Vrančićevog petojezičnog Rječnika (1595).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo