POMOĆ UZ PLES I GLAZBU / Umjetnički spektak 'Leonardo' u Lisinskom za pomoć siromašnima: 'Sve je krenulo još od Domovinskog rata'

Image
Foto: Kevin Arduini

Predstava tematizira život Leonarda da Vincija, a iz nje stoji 30-ogodišnja volonterska akcija poznatog talijanskog svećenika Ermana D'Onofria. Sve je počelo njegovim dolaskom u Hrvatsku za vrijeme rata, a godinama kasnije surađuje s mladim baletanima. Prihodima njihovih predstava pomaže lokalnim zajednicama

1.11.2023.
12:49
Kevin Arduini
VOYO logo

Zaklada "Vrt plavih ruža" te mladi 29-godišnji režiser i koreograf Kevin Arduini u zagrebačku dvoranu Vatroslav Lisinski i ove godine dovode mlade plesače i glumce čijom će izvedbom i njezinim prihodima pomoći siromašnim obiteljima na području Grada Zagreba.

Glazbeno-plesni spektakl "Leonardo", koji je osmislio Arduini tematizira život jednog od najpopularnijih renesansnih umjetnika, Leonarda da Vincija, i njegova djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U izvedbu ćemo uključiti, osim baleta, pjevanje i glumu, kroz koje ćemo u dva čina s čak 20 koreografskih slika predstaviti životni put umjetničkog genija", kazao je Arduini i dodao kako osmišljavajući predstavu u nju odlučio uključiti i Leonardovu misterioznu majku.

Image
Foto: Kevin Arduini
Image
Foto: Kevin Arduini

"Ona je bila jako siromašna i napustila ga je kad je bio dijete, a nekako ju ipak stalno viđamo u njegovim slikama od početka do kraja", objasnio je i dodao kako će u predstavi koja se 4. prosinca održava u Lisinskom upravo i predstaviti lik njegove majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavu će izvesti talijanska plesna i glumačka družina Nestor Theater Company koju je i Arduini osnovao u rujnu 2021. godine u gradu Frosinone na jugu Italije. Prošle su godine također plesali na pozornici dvorane Vatroslav Lisinski humanitarnom izvedbom Visionary Opera.

Iza svega stoji priča koje je počela prije 30 godina za vrijeme Domovinskog rata. Tada je talijanski svećenik don Ermanno D'Onofrio stigao u bolnicu u Gornju Bistru u kojoj je sa skupinom volontera pomagao djeci iz bolnice. Godinama kasnije, ta su se djeca, tada već odrasli ljudi, i sama uključila u brojne volonterske akcije u D'Onofrijevoj organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narednih je godina D'Onofrio odlučio nastaviti svoj volonterski rad u Hrvatskoj te osnovao dvije udruge. Udrugu "Pruži mi ruku" i "Vrt plavih ruža". Njegova je zaklada Vrt plavih ruža više poznata, a u travnju je 2013. godine službeno priznata i u Hrvatskoj.

Image
Foto: Kevin Arduini
Image
Foto: Kevin Arduini

Svojim raznim projektima pomaže djeci i starijima te je kroz udrugu unazad dugi niz godina prošlo oko 10.000 volontera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U volonterske se projekte uz svećenika D'Onofria uključio i Kevin Arduini, 29-godišnji plesač, režiser i koreograf. Nakon završenog studija baleta i plesanja u mnogim kompanijama, odlučio je osnovati svoju u sklopu koje organizira predstave u humanitarne svrhe. Prošle je godine u Lisinskom održanom predstavom pomogao obnoviti stari volontersku kuću u Gornjoj Bistri, a jednom je priredbom u Italiji u suradnji s D'Onofriom kupio dva ambulantna vozila koja su poslali u Ukrajinu.

"Gdje god idemo nastojimo prihodima od predstava nekako pomoći ili lokalnoj zajednici ili više", kazao je Arduini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove nam je godine u Hrvatskoj u Zagrebu cilj pomoći siromašnim obiteljima. Već imamo okviran popis i kontakte obitelji te trebamo odlučiti kojima je pomoć najpotrebnija", dodao je 29-godišnji koreograf koji je osim priredbe u Lisinskom s D'Onofrio odlučio organizirati i školu plesanja u Velikoj Gorici.

"Organizirali smo Mastersclass u Umjetničkoj školi Franje Lučića koja je trajala pet dana. U njoj je sudjelovalo 50 učenika umjetničke škole u dobi od 14. do 18. godine", kazao je i dodao kako je učenike za sudjelovanje nagradio sudjelovanjem u predstavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazali su se dobrima. Oduševili su nas i odlučili smo ih uključiti u predstavu u Lisinskom. Naravno radi se o jednom manjem djelu koji je i koreografski prilagođen njima, no bit će baš zabavno jer će nas više od stotinu na kraju sudjelovati u predstavi", objasnio je Arduini i dodao kako je djeci htio dati priliku za nastup te će oni, tko zna, jednog dana možda postati dio njegove plesne skupine.

Image
Foto: Kevin Arduini
Image
Foto: Kevin Arduini

Kevin je objasnio kako ga ovakav način pomoći drugima i suradnje s Ermanom ispunjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavljamo s ovim priredbama. Sljedeća nam je postaja Sarajevo, a nakon nekog perioda vjerojatno putujemo u Španjolsku", kazao je dodavši da će se prihodi iz svih tih priredaba također koristiti u humanitarne svrhe. Naglasio je da se, naravno, ne bave samo ovakvim projektima s D'Onofrijevom zakladom te da ih tijekom cijele godine diljem Italije čekaju i druge profesionalne predstave.

Predstavom "Leonardo" Arduini i D'Onofrio savršenim će načinom obilježiti dolazak volontera u Hrvatsku za vrijeme rata. Humanitarnom je akcijom svećenik D'Onofrio tada pomogao 110 djece koja su se za vrijeme rata susrela s teškim uvjetima u bolnici Gornja Bistra, a činjenica da toliko godina kasnije i dalje pokušava raditi isto i pomagati onima kojima je to potrebno pomalo i nas ohrabruje da činimo isto - volontiramo, a pomaže se najbolje uz ples i glazbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Majka humanitarke Astrid: 'Pomažemo obitelji čija je majka bolesna, a otac se trga od rada da podigne djecu'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo