Umjesto u zatvor, zbog jointa na obavezno liječenje

3.10.2010.
15:41
VOYO logo

Podaci iz Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja droga potvrdili su točnost onoga što struka neslužbeno već neko vrijeme govori - da policija više ne šalje racije u potrazi za 'klincima s jointom', da većinu zatečenih korisnika samo upozore i ne dižu prijave, a da pristigle prijave odvjetništva najčešće odbacuju kao beznačajno djelo, piše Jutarnji list.

Premda je najblaži oblik kaznenog djela zloporabe droga i dalje najzastupljeniji u tom području kriminalne djelatnosti, s gotovo 73 posto, prošle je godine zabilježen najmanji broj prijava i osuda zbog posjedovanja droga. Broj prijavljenih pao je sa 5022 prijave tijekom 2006. godine na 3950 tijekom prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga, 3151 osoba bila je punoljetna, a za 1930 državni su odvjetnici odbacili prijavu zbog beznačajnosti djela. Radilo se o osobama koje su prvi put prijavljene zbog posjedovanja manjih količina droga.

Ipak, prema podacima zatvorskog sustava, prošle je godine zbog tog najlakšeg djela iz kriminala droga u zatvoru ili pritvoru boravilo 147 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 206 maloljetnika, koliko ih je lani prijavljeno zbog nekog oblika kriminaliteta iz područja zloporaba droga, njih 158 prijavljeno je zbog posjedovanja. Te brojke iz godine u godinu drastično padaju, pa je tako, primjerice, 2001. zbog posjedovanja droge bilo prijavljeno čak 917 maloljetnika. Za 141 od njih lani je prijava odbačena.

Istovremeno, s padom kaznenih postupaka, raste broj mladih koji se godišnje javljaju na liječenje od ovisnosti. Naime, prema Zakonu o sudovima za mladež, maloljetnicima i mlađim punoljetnicima sud može, umjesto pokretanja kaznenog postupka, ponuditi obavezno liječenje. Mladi, razumljivo, mahom biraju liječenje, iako se u više od 90 posto slučajeva radi o eksperimentiranju s lakim drogama koje se niti može zvati ovisnošću niti zahtijeva liječenje u pravom smislu te riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je prošle godine u sustav liječenja ušlo više 'ovisnika' o marihuani nego o heroinu - 796 naprema 667. U ukupnom broju liječenih osoba situacija je, naravno, bitno drukčija. Od 6910 liječenih osoba, 5744 su ovisnici o opijatima. Od ostalih ovisnika, njih 90 posto od tretmana je trebalo samo savjetodavni rad.

Međutim, svi su ti mladi ljudi, nakon prvog javljanja u centar za prevenciju ovisnosti ili nekom drugom savjetodavcu, prijavljeni u Registru osoba liječenih zbog zloporaba droga, popularnom 'Registru narkomana'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom ovisnik - uvijek ovisnik deviza je Registra te se osoba briše iz njega tek kad umre. Registar trenutno ima 29.120 osoba. Svi su podaci tajni i otkrivaju se isključivo po nalogu suda, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201009230023006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo