Umjesto na naslovnici, završili na policiji

Zamislite da vam netko ponudi novac za vaše fotografije objavljene na Facebooku?

18.12.2011.
15:22
VOYO logo

"Uvučen sam u međunarodni kriminal, odnosno pranje novca. Nisam zaista ništa kriv, ali očito sam naivan kada su me uspjeli tako navući i prevariti", započeo je svoju priču Nikša Viletina Stančić iz Splita. Sve je počelo 4. listopada kada je s njim preko Facebooka kontaktirala jedna osoba, koja mu je rekla da radi na pripremi knjige o ekologiji i globalnom zagrijavanju i želi tiskati njegovu fotografiju - uz honorar.

Unovčio ukupno 4.500 eura

"Složio sam se, a onda je on napisao da moramo potpisati ugovor kako bi sve bilo legalno, ali taj ugovor košta: takse, pristojbe, odvjetnik... Te troškove, objasnio mi je, podmiruje fondacija koja ih prati i mene neće stajati ništa. Ni u što nisam posumnjao", ispričao je Viletina za Večernji list. Nije mu bilo sumnjivo ni kada mu je čovjek rekao kako će mu donator poslati American Travel čekove u vrijednosti 2.000 eura, koje je on trebao unovčiti i poslati Western Unionom na ime jedne ženske osobe u London. Došla su četiri čeka po 500 eura, koje je Viletina unovčio i poslao ih na traženo ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je pauza od 20-tak dana, kada se čovjek ponovno javio. Rekao je Viletini da će ga doći fotografirati jedan tim iz Ljubljane i da treba potpisati ugovor, a poslao je i drugu turu čekova, ukupno 2.500 eura.

"Unovčio sam ih u istoj poslovnici 6. prosinca. Isplatili su mi, ni trepnuli nisu. Istog dana sam novce poslao u London, ali sada jednoj drugoj osobi", ispričao je Viletina. Za dva dana uslijedio je šok: pozvali su ga iz banke i kazali mu kako su iz Pariza dobili obavijest da su čekovi koje je unovčio prije više od mjesec dana ukradeni. Srećom, banka od njega ne traži naknadu štete, a Viletina je cijelu stvar prijavio policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna žrtva

Sličnu priču doživio je i 30-godišnji sugovornik iz Zagreba, koji je mailom dobio "poslovnu ponudu" da mu sliku objave u brošuri Kozak Leybina. I u ovom slučaju posrednik je "biznisa" Facebook gdje je samoprozvani agent Timm Doehr vidio sliku traženog lica i potom poslao ponudu na e-mail. "Agent" koji se inače predstavio kao scout iz Praga je čak i objasnio da nema svoju web stranicu jer je freelancer... No, sve je to imalo nekog smisla 30-godišnjaku koji je tako i poslao mailom svoje fejs slike.Tada su mu na adresu počeli stizati putnički čekovi – njih pet, svaki u vrijednosti 500 eura. Nakon dolaska u banku shvatio je da su čekovi krivotvoreni, zbog čega je završio u policiji.

Srećom po njega pa je sva "poslovna korespondencija" dostupna na mailu, te se čovjek nije morao braniti poput kakvog krivotvoritelja, nego tek kao žrtva Facebooka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo