da im svaki dan u saboru bude kao bajka / Umjesto kažnjavanja, treba uvesti dodatno nagrađivanje zastupnika koji dolaze na posao

Umjesto kažnjavanja, treba uvesti dodatno nagrađivanje zastupnika koji dolaze na posao. Da im svaki dolazak u Sabor bude kao bajka, kao ulazak, u Ali Babinu pećinu

Zoran Šprajc

16.5.2016.
22:25
VOYO logo
Image
'previše dramite oko relkovića' /

Petrov najavio inicijativu: zastupnici koji ne dolaze na radno mjesto dobivat će 'najviše minimalac'

Image
'previše dramite oko relkovića' /

Petrov najavio inicijativu: zastupnici koji ne dolaze na radno mjesto dobivat će 'najviše minimalac'

Prvi Mostovac Božo Petrov istodobno je najavio kako ovog tjedna pokreću zakonsku incijativu kojom bi se zastupnicima koji ne dolaze na posao oduzimalo od plaće tako da im se puna zastupnička plaća od prosječno 17.000 kuna može rezati sve do minimalca od 5.000 kuna, ovisno o tome s koliko je sjednica zastupnik izostao.  

Međutim naše analize pokazuju kako se prosječan hrvatski zastupnik ne može motivirati za dolazak na posao oduzimanjem od plaće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naime itekako svjestan svojih sposobnosti i zna da nigdje drugdje ne bi mogao zaraditi nikakvu plaću. 

Dakle i eventulani saborski minimalac od 5000 kuna za njega je plaća iz bajke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što može pokrenuti takvo zastupničko tijelo je da ima još više nego što ima. Zato umjesto kažnjavanja, treba uvesti dodatno nagrađivanje zastupnika koji dolaze na posao. Da im svaki dolazak u Sabor bude kao bajka, kao ulazak, u Ali Babinu pećinu. Dakle na osnovnu plaću od 17.000 kuna treba im ne oduzeti, nego dodati bonus i premiju za svaki dolazak na radno mjesto.

Recimo, svaki dolazak na glasanje petkom bi se cijenio bonusom od 2000 kuna, pa tko svaki petak uspije dovući svoje tijelo u Sabor mogao bi umjesto samo 17.000, mjesečno zaraditi i do 25.000 kuna što je čak i za našeg zastupnika već pristojna plaća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba posebno poticati i dolazak na rasprave i rad po saborskim tijelima pa bi zastupničko  tijelo koje bude redovno ispunjavalo svoje obaveze trebalo imati pravo na 13. ili još bolje i 14. plaću godišnje. 

Ovakav model je već uspješno primjenjen u javnom sektoru u Grčkoj, doduše nakon toga je Grčka propala, ali kad se propada, nek' se propada s kvorumom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču