Isto je i s hranom čiji je rok trajanja istekao, no koja što zbog svoga sastava, ali i ambalaže (u pravilu konzerve) može biti jestiva još neko vrijeme. Svemu tome svakodnevno svjedoči Olivera Balatinac, voditeljica Centra za prihvat beskućnika u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije.
''Pisali smo svim trgovačkim centrima da hranu s valjanim rokom trajanja poklone umjesto da je stavljaju u otpis. No odgovorili su nam da je to njima prevelik posao koji iziskuje zapošljavanje još bar jednog djelatnika i doslovce su nam rekli da im je lakše i jeftinije hranu baciti u kontejner. Trenutno ostvarujemo tek suradnju s jednim trgovačkim centrom odakle dobivamo kruh, a samo nam je Getro svojevremeno jednom mjesečno pri utvrđivanju rashoda poklanjao hranu'', ispričala je Balatinac.
Neke tvornice, kaže, proizvode koji su pred istekom roka trajanja stave u prodaju po pristupačnijoj cijeni i Caritas ih tada otkupi. Rijetke su i tvrtke koje ostatke hrane s obilnih domjenaka odnesu u prihvatilište za beskućnike, a Balatinac kaže da je riječ uglavnom o manjim količinama, no vodi se računa da to ne bude lako pokvarljiva roba. Tako, umjesto da hrana koju trgovački centri stavljaju u otpis završi na tanjuru sve većeg broja socijalnih slučajeva, Caritas, ali i sve ostale socijalne ustanove, tu istu hranu kupuju, a tek manje količine stižu iz donacija. Trgovci hranu koju ne uspiju prodati ni na sniženju bar jednom mjesečno bacaju, a paradoksalno, baš hranu bačenu u kontejner beskućnici svakodnevno traže, piše Glas Slavonije.
''Krajem prošle godine dobili smo dosta hrane, ali nju su donosili uglavnom građani. Termički obrađenu hranu, suhe kolače i slično bez problema mogu donijeti u prihvatilište, i to su uglavnom i činili. Tijekom blagdana svijest i savjest prorade, no u pravilu je riječ o građanima. Tvrtke i trgovci i dalje idu linijom manjeg otpora i, naravno, njima isplativijom, jeftinijom linijom'', zaključuje Balatinac.