Lijepa ljetna priča / Umjesto bogatim Englezima, oni su svoje sobe ustupili djeci narušenog zdravlja

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ovu hvalevrijednu inicijativu pokrenula je Vjera Mantulić tako što je otvorila Facebook grupu u svibnju prošle godine

10.7.2018.
11:00
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Kako sobe i apartmani ne moraju isključivo biti sredstvo za ubiranje novaca od iznajmljivanja turistima, nego ponekad mogu poslužiti i u humanitarne svrhe te za pomoć onima kojima je ona najpotrebnija, dokazuje Facebook stranica 'Iznajmljivači sa srcem'.

Riječ je o inicijativi koja promovira jednu drugačiju praksu te poziva sve one koji iznajmljuju svoje smještajne jedinice, da ih u određenom vremenskom periodu kada to mogu, ustupe obiteljima s djecom s posebnim potrebama ili narušenog zdravlja. Na taj način će razveseliti djecu i uljepšati njihove živote koje su vrlo često ispunjeni odlascima liječnicima ili boravcima po bolnicama, razveseliti obitelji koje vrlo često ogromna financijska sredstva izdvajaju za liječenje svoje djece, a na svom špagu to neće puno osjetiti, s obzirom na to kako iznajmljivači tijekom turističke sezone uglavnom zarađuju zavidne svote novca, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu hvalevrijednu inicijativu pokrenula je Vjera Mantulić tako što je otvorila Facebook grupu u svibnju prošle godine koja je prošle zime postala udruga. Njena kćer Mihaela Stipičić s Brača za Dubrovački dnevnik je kazala kako je cijela priča krenula.

„Nemamo žiro-račun, nemamo ništa, cijela je priča sasvim neprofitna, ali je postala udruga kako bismo je ozakonili i zaštitili ime. Na jednoj grupi na društvenim mrežama smo vidjele oglas jedne žene koja je kazala kako želi primiti obitelj s posebnim potrebama, što je i nama dalo ideju da pokrenemo akciju,“ izjavila je Stipičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Veliko srce 'malih' ljudi: Ana i Damir svaku subotu besplatno dijele svježu ribu

650 obitelji s dobilo besplatan smještaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija je itekako zaživjela. Prošle godine je preko navedne grupe 650 obitelji s djecom s posebnim potrebama iz cijele regije dobilo besplatan smještaj na ljetovanju, a ove godine je napravljeno oko 150 rezervacija. Prednjače iznajmljivači u Zadru, dok je u Dubrovniku malo onih koji su spremni ustupiti svoj smještaj za pomoć onima kojima je pomoć potrebna. 

„Vjerujem kako je to zbog toga što su iznajmljivači u Dubrovniku loše informirani o inicijativi. Pokušali smo stavljati linkove putem Facebook stranica za iznajmljivanje u Dubrovniku, no nisu to dopustili. Poslali smo obavijest prema turističkim zajednicama i tu se nešto pomaklo nabolje, ali moglo bi biti još bolje. Stoga svakako pozivamo iznajmljivače na dubrovačkom području da nam se pridruže u pomaganju djeci,“ izjavila je Stipičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među malobrojnim Dubrovčanima koji su dosad sudjelovali u akciji je i jedna Dubrovkinja koja je htjela ostati anonimna. "Puno ljudi nije upoznato s ovom inicijativom, kao što ni ja dugo nisam bila. Za akciju sam čula prilikom traženja smještaja za dječaka koji je dobio besplatno liječenje u poliklinici Glavić. Administratori stranice su objasnili kako je za njega pronađen smještaj, no kako postoji cijela jedna zajednica koja povezuje iznajmljivače koji su voljni ustupiti svoj prostor potrebitima",  kazala je Dubrovkinja.

Upravo zato što dugo nije znala za inicijativu, zasad je primila samo jednu obitelj, a s pozitivnom praksom namjerava nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Riječ je o samohranoj majci iz Osijeka s dvije curice. Kod mene su ostale dva tjedna, nakon čega ih je, na još dva tjedna, primila jedna gospođa iz Konavala kako bi se produljilo vrijeme fizikalne terapije koja je i bila osnovni motiv dolaska obitelji“ izjavila je dubrovačka iznajmljivačica.

Više o inicijativi pročitajte OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji žele sudjelovati u inicijativi, mogu se javiti na e-mail iznajmljivacisasrcem@gmail.com ili putem inboxa Facebook stranice.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo