APEL VLADI / Umirovljeničke udruge traže hitne mjere: 'Pred 75 posto umirovljenika je razdoblje gladi i smrzavanja'

Image
Foto: Marijan Sušenj / PIXSELL

Umirovljeničke udruge traže od Vlade isplatu još jedne jednokratne novčane pomoći, trajno povećanje mirovina od 10 posto te promjenu modela usklađivanja mirovina

26.8.2022.
11:23
Marijan Sušenj / PIXSELL
VOYO logo

Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske pozvale su u petak hrvatsku Vladu da poduzme hitne mjere za zaustavljanje siromaštva umirovljenika i sve većeg pada realne vrijednosti mirovina. Pozdravljamo najavljeno smanjenja PDV-a na energente, ali sumnjamo da će potrošači od toga imati koristi, jer unatoč smanjenju PDV-a na hranu, cijene prehrambenih proizvoda u ovoj su godini porasle za oko 30 posto, navode umirovljeničke udruge.

 Tvrde da je pred 75 posto hrvatskih umirovljenika "razdoblje gladi i smrzavanja", pa zbog "očajnog i ponižavajućeg" položaja umirovljenika, te njihove visoke stope smrtnosti zbog pandemije i teških socijalno-ekonomskih uvjeta života, ističu nekoliko zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VESELA VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE /

Mirovine će od rujna porasti, pogledajte koliko će sada iznositi

Image
VESELA VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE /

Mirovine će od rujna porasti, pogledajte koliko će sada iznositi

Traže isplatu još jedne jednokratne pomoći

Traže da se kao antiinflacijska mjera do kraja godine isplati još jedno jednokratno novčano primanje svim umirovljenicima i to u sljedećim razredima: za mirovine do 1700 kuna – 1200 kuna; od 1700 do 2200 kuna – 900 kuna; od 2200 do 3200 kuna – 600 kuna, te od 3200 do 4200 – 400 kuna. Poručuju i kako je potrebno uključiti umirovljenike s mirovinama do 1500 kuna u pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna, a one s mirovinama od 1500 do 4000 kuna na vaučer do 200 kuna.

Traže i da se svima koji su umirovljeni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju nakon 1. siječnja 1999. mirovine trajno povećaju za deset posto. Pozivaju i na hitnu promjenu modela usklađivanja mirovina dva puta godišnje i to na način da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća.  No, i tu tražimo socijalnu intervenciju na način da se mirovine do 2000 kuna indeksiraju za 120 posto, a od 2000 do 4000 za 110 posto, poručili su Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo