Umalo umrla od sepse, a rugali joj se da je debela

'Deset dana imala sam temperaturu i do 39,5, a Podobnik je kazao da je to zato što sam debela!

3.2.2010.
11:29
VOYO logo

Kada je u srpnju 2008. godine 22-godišnja Liona Kovačić-Radobuljac u privatnom rodilištu Podobnik carskim rezom rodila zdravu djevojčicu, nije ni slutila kakve će je strahote zadesiti zbog pogreške liječnika, koji su joj iz trbuha zaboravili izvaditi sterilnu gazu.

Nedugo nakon poroda Liona je dobila sepsu, prošla još dvije operacije, trpjela je strašne bolove, a život joj je tjednima visio o koncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Novi list otkriva kako joj je ipak najteže pala odvojenost od djeteta i činjenica da joj čitavo to vrijeme nitko od liječnika nije ljudski objasnio što joj se zapravo dogodilo.

"Prošla sam pakao. Najviše mi je nedostajala moja Leonarda. Kad su mi rekli da ću možda umrijeti, samo sam htjela da me pošalju doma da budem s njom. Bila sam toliko izmorena da mi je tada čak bilo svejedno, samo da se riješim toga svega. Ipak, nisam se dala", prisjeća se Liona prošlog proljeća, kada je mjesece provela na kirurgiji KBC-a Zagreb u kritičnom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobila temperaturu jer je debela!?

Lionina majka svojoj kćeri je zbog rizične trudnoće htjela priuštiti porod u dobro opremljenoj klinici, s vrhunskim stručnjacima. Nažalost, problemi s njenim zdravljem počeli su odmah nakon naizgled urednog poroda carskim rezom.

"Nakon što sam otpuštena iz rodilišta, deset dana imala sam visoku temperaturu, i do 39,5. Zvali smo Podobnika da mi nije dobro, ali je njegov odgovor bio da je to zato što sam debela!", prisjetila se Lina dana kada je prolazila pravi pakao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na kraju trudnoće Liona je imala 132 kilograma, pa je šef privatnog rodilišta višak kilograma koristio kao izliku za sve njene tegobe. Ipak, na kraju su je primili u kliniku i otkrili gnojnu čahuru koja se navodno stvorila u trbuhu zbog neke bakterije.

'Malo špekeca je iskočilo van'

Liona je nakon tog "otkrića" u bolnici provela dva mjeseca, ali joj se stanje nije poboljšalo. Četiri mjeseca kasnije, pukla joj je rana od carskog reza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet sam otišla kod Podobnika, a on mi je doslovno rekao da je 'malo špekeca iskočilo van', i da je sve u redu. Otpustio me isti dan, a suprug mi je doma morao čistiti i previjati ranu. Onda su zaredale temperatura, groznica, i dospjela sam u Petrovu. Tamo su me prvo napali što sam uopće došla, jer spadam kod Podobnika, ali su me ipak primili. Rekli su da ima malo gnoja, da će to laparoskopski počistiti i da ću kući za koji dan", priča Liona.

Operacija je, međutim, trajala punih šest sati, a kirurzi u Petrovoj pozvali su kolegu s Rebra jer su tijekom operacije ustanovili da su zahvaćena i crijeva. U trbuhu je tada pronađena gaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lioni i njenoj obitelji liječnici nisu ništa rekli. Iako su znali da je riječ o teškoj sepsi, govorili su joj da je to "malo gnoja", a da su joj odstranjeni dio crijeva i jajovod doznala je tek iz otpusnog pisma.

Da joj je u tijelu ostala gaza doznala je tek iz patološkog nalaza, u kojem se spominjala gaza. Da nalaz nisu sami vidjeli i to dali do znanja liječnicima, Liona i njena obitelj vjeruju da liječnici o gazi nikada ne bi progovorili. Kasnije priznali da ima vrlo opasnu MRSA-infekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacijom u Petrovoj nisu završile muke mlade majke. Spavala je po dvadeset sati dnevno, pa su je prebacili na Rebro, a pretrage su pokazale da se gnoj vratio i proširio na mjehur.

"Tada su meni i suprugu rekli da imam tešku sepsu i da ću izgleda umrijeti. Mene to kao da se nije ticalo, a on je počeo plakati ", kroz suze se prisjeća Liona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitavo poslijepodne liječnici su se dogovarali tko će operirati Lionu, a operacija je počela tek u 22 sata.

"Kao da nitko od njih nije htio preuzeti odgovornost da im Liona umre na stolu", ogorčena je njena majka Lidija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liona je ostala na Rebru, gdje je prošla još dvije operacije i provela više od mjesec dana. Kad su je otpuštali iz bolnice, u otpusnom je pismu pisalo "febrilna", a tek na uporno inzistiranje napisali su joj da je imala sepsu.

Od tada je više puta bila na hitnoj zbog krvarenja rane, a u rujnu je opet umalo završila na operacijskom stolu zbog sumnje u zapletaj crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Podobnik nezainteresiran

Danas i Liona i njezina obitelj imaju traume zbog svega što je proživjela, a kako ona ima trajne posljedice po zdravlje, strahuju od novih komplikacija. Liona se ne osjeća sposobnom za posao, pa ovise o njenom suprugu, kojem je mjesečna plaća jedva 3.000 kuna, i o pomoći roditelja u mirovini.

Nesretna žena ne zna koga da krivi za zaboravljenu gazu koja joj je prouzročila toliko boli i umalo je stajala života, i pita se zašto su to svi od nje skrivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon što je Liona prvi put operirana zbog sepse, u Petrovoj se, priča Lionina majka, pojavila i Slava Podobnik, supruga Marija Podobnika, i rekla da joj se obrate ako bilo što budu trebali. Dr. Marijo Podobnik nikada nije došao vidjeti kako je Liona, niti je uputio niti jednu lijepu riječ.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo