Podbacilo /

Ultra stiže, splitski apartmani prazni! Iznajmljivači žale za godinama kad je noć bila 200 eura

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Stranci više ne žele plaćati astronomske cijene za smještaj

11.7.2019.
21:31
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Da smo u srpnju 2013. godine, neposredno prije prvoga Ultra festivala, u tražilici  Airbnb-a ne bi postojao nijedan raspoloživi apartman, soba, ma ni garaža. Danas, šest godina kasnije, situacija je posve drugačija.

Tisuće apartmana i turističkih kreveta zjape prazni uoči najluđeg festivala u Splitu. Airbnb nakrcan je ponudama iz Splita. Čovjek bi pomislio da je u pitanju višemilijunski grad kad pregleda svu tu silu oglasa na ovoj popularnoj platformi. Ali, gle čuda, dan uoči festivala, na koji, kažu organizatori, dolazi rekordan broj posjetitelja, polovica smještajnih jedinica u Splitu zjapi prazna, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A cijene? Miljama su daleko od onih astronomskih iz prve godine Ultre. Već za 40 eura  mogu se naći pristojni apartmani za četvero ljudi. Neki je prosjek stotinjak eura za apartman u terminu Ultre, koji je u samo srce ljeta. Pritom je, prema službenim podacima, u gradu nikad više turista.

"Nisu stranci ludi da plaćaju u Splitu smještaj po zlato kad imaju kamp u Stobreču i Omišu... Plus toga, pootvarali su se pusti objekti po Žrnovnici, Podstrani, Kaštelima, Zagori, a to im je sve na pola sata vožnje. Otkad je došao Uber i svi organiziraju transfere, put ih ispadne skoro mukte... A Split je, blago rečeno, prekrcan novim turističkim objektima! Jednostavno, nema dovoljno gostiju da zadovolje sve te iznajmljivačke apetite, čak i za Ultru." Komentirao nam je vlasnik male gradske turističke agencije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđa da će već za sezonu-dvije puno iznajmljivača tražiti podstanare umjesto turista, a opstat će samo najskuplji apartmani u središtu grada i luksuzne vile s bazenima.

"Nama se sad s najezdom apartmana dogodilo ono kad su početkom devedesetih u svakom portunu nicali - minimarketi. Ti privatni minimarketi su gotovo nestali, a isto se piše i apartmanima", komentira sugovornik za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo