bespomoćni i očajni / Uljanikovac zbog moždanog udara nije dobio ni lipe: 'Zar smo mi krivi što smo bolesni?!'

Image
Foto: Glas Istre

Zbog dugotrajnog bolovanja Adnan Korlatović nije dobio ni lipe. Zaposlenik Uljanika je već 18 godina, a četiri je proveo na bolovanju

21.11.2018.
7:58
Glas Istre
VOYO logo

Priča o radnicima Uljanika koji zbog bolovanja nisu dobili niti minimalac poput svojih kolega svakim danom poprima obrise sve veće tragedije. 

Zbog dugotrajnog bolovanja Adnan Korlatović nije dobio ni lipe. Zaposlenik Uljanika je već 18 godina, no njih četiri je proveo na bolovanju jer je pretrpio moždani udar. Pao je u kadi i zadobio opekline trećeg stupnja, a četiri dana je proveo u komi. Dva mjeseca je bio u potpunosti nepokretan, a oporavak mu još traje, zbog čega je radno nesposoban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovako više ne mogu. Iz mjeseca u mjesec oslanjam se na tuđu pomoć", očajno priča Adnan za Glas Istre. 

Adnan nije jedini koji se zbog zdravstvenih tegoba bori za golu egzistenciju. Sustav je zapustio uljanikovce koji su na dugotrajnom bolovanju, a potaknuti pričama koje ovih dana 'cure' u medijima, odlučili su se jučer okupiti na Forumu - njih desetak od 300-tinjak, koliko ih navodno ima, odlučilo je povjeriti svoje priče novinarima, u nadi da će nadležne institucije brže reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o radnicima koji su na bolovanju preko 42 dana. Njima bi plaću trebao isplatiti HZZO, ali samo u slučaju kad je račun tvrtke blokiran najmanje dva mjeseca uzastopno, što kod Uljanika nije slučaj. Također, isplata za radnike na bolovanju ne spada pod Agenciju za radnička potraživanja, koja je iz državnog proračuna isplatila minimalce zdravim radnicima.

"Što smo mi krivi što smo bolesni? Nevjerojatno, na bolovanju smo i nemamo nikakva prava. Dok smo mogli, radili smo", zaključuje još jedan radnik, 55-godišnji Edo Dragužet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo