A ONDA MOGUĆ I ŠTRAJK / Uljanik: Radnicima nisu isplaćene plaće za rujan, od utorka proces mirenja

Image
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Uprava je prije dva tjedna ponudila određeni model isplate plaće, no na isti nije bilo reakcija

15.10.2018.
17:05
Duško Marušić/Pixsell
VOYO logo

Radnicima Uljanika u ponedjeljak nije isplaćena plaća za rujan te s obzirom da je istekao i zadnji termin predviđen Kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik grupe, od utorka će biti pokrenut proces mirenja koji će trajati pet dana, a zatim, ne bude li u međuvremenu isplaćena plaća, radnici ponovno kreću u štrajk.

Potvrdio je to Hini povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, koji je izrazio nadu da će se u idućih pet dana ipak pronaći rješenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budućnost Uljanika je neizvjesnija nego ikada, no ipak se nadamo da će se u tih pet dana trajanja procesa mirenja pronaći neko rješenje. Stoga još jednom apeliramo na Vladu da nam pomogne, vjerujem da će razum ipak prevladati", kazao je Šverko.

Nakon još jednog sastanka sindikata i Stožera za obranu Uljanika s vodstvom Uljanik grupe istaknuo je kako će se Štrajkaški odbor formirati zadnjeg dana procesa mirenja, a od ponedjeljka, ne bude li do tada isplaćena plaća za rujan, radnici Uljanika ponovno kreću u štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

 Iz Korporativnih komunikacija Uljanik Grupe priopćili su kako je na sastanku predstavnika sindikata i uprava društava Uljanik Grupe bilo govora o aktualnoj temi isplate plaća za rujan, te je tom prigodom utvrđeno da niti Upravi niti sindikatima ne stižu odgovori na mnoge dopise upućene nadležnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Uprava je prije dva tjedna ponudila određeni model isplate plaće, no na isti nije bilo reakcija.

 "Budući da Uprava ne može osigurati ni dio plaće bez oslobađanja Uljanikovih depozita, a to se ne može dogoditi bez jamstava države, sindikati su najavili pokretanje postupka mirenja", naveli su iz Korporativnih komunikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Dodali su kako je sindikate očekivano zanimala informacija o namjerama ukrajinskih predstavnika koji su protekli tjedan posjetili Uljanik, no da Uprava takve suštinske informacije nije dobila na samom sastanku. 

S današnjeg je sastanka poručeno kako i dalje nije poznato hoće li država na sutrašnjoj Skupštini dioničara dati svoj protuprijedlog za izbor članova u novi Nadzorni odbor Uljanika. Kao što je istaknuto na prethodnom sastanku, Program restrukturiranja još uvijek je na razmatranju u nadležnom Ministarstvu te zasad nema informacija o tome kada će biti upućen u tijela Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerovac: Od skupštine Uljanika ne očekujemo nikakva čuda

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izjavio je novinarima u ponedjeljak navečer kako predstavnici sindikata ni danas od vodstva Uljanik grupe nisu dobili nikakvu pozitivnu informaciju vezanu uz isplatu rujanske plaće, te kako im nije preostalo ništa drugo nego donijeti odluku o pokretanju postupka mirenja, dok od sutrašnje skupštine ne očekuje čuda.

"Potpisali smo svu potrebnu papirologiju i ona će u utorak ujutro biti upućena nadležnim institucijama. Njezinim slanjem počinje teći vrijeme mirenja i ukoliko plaća ne bude isplaćena tijekom pet dana mirenja, stječu se zakonski uvjeti za ulazak u štrajk",  kazao je predsjednik Jadranskog  sindikata Cerovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da ni na današnjem sastanku s Upravom društva sindikati nisu doznali ništa novoga vezanog uz mogućnost isplate dospjele plaće i načina ispunjavanja te obaveze prema radnicima. Naglasio je kako je izvjesno da Uprava Uljanika nema više ni alata ni opcija kako bi samostalno pronašla rješenje.

"Spominjale su se nekakve potencijalne mogućnosti, no sve je ostalo nedorečeno tako da u ovom trenutku nitko ne zna kada bi ta plaća mogla biti isplaćena. Među ljudima već danima vlada razočarenje, a i mene su osobno danas malo preuzele emocije jer je desetak prijatelja i dobrih poznanika tijekom dana došlo pozdraviti se i reći - zbogom Borise, mi odlazimo!", kazao je Cerovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Jadranskog sindikata rekao je da ga je veliki broj kolega i radnika zvao i pitao „što raditi sutra? Možemo li dati izvanredni otkaz i prijaviti se na Zavod za zapošljavanje kako bi, kada već nemamo plaću, mogli bar računati na prihode od naknade za nezaposlene".

"Ni od Skupštine Uljanik grupe koja se održava u utorak, ne očekujemo nikakva čuda. Nije ovo nikakav 'dan D',  kako to neki očekuju. Ovo je samo Skupština na kojoj će se izabrati novi Nadzorni odbor koji može i koji ne mora smijeniti Upravu. Ako je ne smjeni opet ćemo morati na druge načine tražiti da ona ode, ali, i da je smjeni, pitanje je imamo li spremno drugo rješenje, jer u ovom trenutku bilo tko da dođe na mjesto sadašnje Uprave on bez pomoći države ne može učiniti ništa", rekao je čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo