TKO ĆE SUTRA RADITI? /

Uljanik nakon praznika ostao bez 19 radnika, plaće i dalje neizvjesne: 'Mjesečno ode 30 do 40 ljudi'

Nova je uprava izbacila iz igre Danka Končara i njegov nekretninski biznis te ponudila održivi model brodogradnje

7.1.2019.
19:44
VOYO logo

Na prvi dan posla nakon praznika 19 proizvodnih radnika napustilo je Uljanik. Među njima i Bartol koji je svojim dobošem postao svojevrsna maskota štrajkova u kolovozu. 

"Znači tri minimalca su mi bila uplaćena od strane države, ali nisu uplaćene bile razlike, što nam se obećalo", kaže Bartol Bošnjaković, radnik Uljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regres i božićnicu radnici nisu vidjeli. Plaća za prosinac kao i sve daljnje plaće su neizvjesne.

"Može se reći da mjesečno odlazi 30 do 40 ljudi", kaže David Marsetić, predsjednik Radničkog vijeća brodogradilišta Uljanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova je uprava izbacila iz igre Danka Končara i njegov nekretninski biznis te ponudila održivi model brodogradnje. Ali sada treba izdržati prijelazno razdoblje od nekoliko mjeseci do usvajanja novog plana restrukturiranja što mnogi radnici naprosto ne mogu. Posla ima napretek pa se od države traži da osigura novac kojim bi se taj period premostio.

"Na taj način ćemo pružiti ljudima i signal i na neki način omogućiti egzistenciju i s time spasiti taj know how za budućnost tog brodogradilišta koje, ja vjerujem, da ima budućnost jer ima zainteresiranih, ali taj gorući problem koji imamo danas je odlazak ljudi zbog neisplate plaća", kaže Samir Hadžić, predsjednik Nadzornog odbora Uljanik grupe.

Hoće li država uložiti novac u spašavanje brodogradnje ili ga potrošiti na jamstva u slučaju stečaja pitanje je na koje i dalje nema odgovora.

"Da li izgubili novac i dali ga brodovlasnicima, koji ode nepovratno iz države, ili taj novac dali Uljaniku da završi brodove i okrenuli kroz plaće kroz potrošnju kroz prodaju tih brodova, mislim da od te dvije opcije je uvijek bolja ova zadržati novac u Republici Hrvatskoj i samim time spasiti i brodogradilišta i ljude i tako dalje, tako da između te dvije opcije jasno je koja je bolja i za državu i za radnike i za brodogradilište", kaže Samir Hadžić, predsjednik Nadzornog odbora Uljanik grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno stanje u škveru skeniraju dvije tvrtke: DIV grupa Tomislava Debeljaka i Scenic grupa Glenna Moroneya koja je već najavila gradnju najmanje pet novih kruzera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo