ISTRAGA SE NASTAVLJA / Uljanik na korak do stečaja: Vlada je odbila ponuđeno restrukturiranje brodogradilišta

U međuvremenu, afera Uljanik tek se zahuktava, čini se da će na površinu isplivati more pikanterija

28.3.2019.
18:44
VOYO logo

Dok su Banski dvori odlučivali o budućnosti Uljanika, njegove bivše i neke sadašnje direktore riječki je sud poslao u pritvor.

Premijer Andrej Plenković odbio je podržati restrukturiranje Uljanika čije bi spašavanje, prema sadašnjem planu, porezne obveznike stajalo i do 10 milijardi kuna. I dok Vlada službeno ostaje otvorena za druga rješenja krize u Uljaniku, riječki Županijski sud je šestorici od 12 bivših i sadašnjih direktora tog brodogradilišta i 3. maja odredio istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je, bar za neko vrijeme s lagodnim životom. Gianniju Rossandi nezgodno je ruksak nositi s lisičinama, ali osobne stvari koje su u njemu u ćeliji će mu dobro doći. ''Nema on što tu reći, on je u šoku naravno. Dvije noći iza rešetaka bilo tko da bude je lud i nije pri sebi, to radimo 40 godina pa znamo, pogotovo u ovakvoj situaciji gdje je artiljerijska priprema napravljena maksimalna“, kaže njegov odvjetnik Ljubiša Drageljević.

Rossanda je dio šestorke koja je dobila 30 dana istražnoga zatvora, a njihovi su odvjetnici tom odlukom začuđeni. ''Mi se pozivamo na praksu koja vrijedi samo 100 kilometara od Rijeke, to je Županijski sud u Zagrebu koji je u predmetu Agrokor gdje je jednako, čak i veća šteta odbio prijedlog za 15 direktora, u istoj ovakvoj situaciji na početku postupka i znate da se svi brane sa slobode, osim Todorića“, podsjetio je Drageljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Afera Uljanik: Brajković, Klarić i Pliško pušteni su da se brane sa slobode

Uhićeni dolaze na ispitivanje (Goran Kovačić/PIXSELL)

Ostali mogu na slobodu kada se sasluša 45 svjedoka pa se na njih više neće moći utjecati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da ja očekujem da u konačnici moj klijent bude oslobođen ove optužbe, međutim problem je što će ovaj kazneni postupak najvjerojatnije trajati jako dugo. Koliko - teško je reći, ali ja očekujem jedan do dva olimpijska ciklusa“, kaže Ivan Smokrović, odvjetnik Silvana Kranjca.

U zatvoru ostaju Rossanda, Percan, Kranjc, Brgić, Pavletić i Grbac. Igor Cišper, odvjetnik Veljka Grbca kaže da se njegov klijent ne osjeća krivim, a Marija Budimir, odvjetnica Dragutina Pavletića ističe: ''Ja smatram, a i moj klijent smatra da je on donosio poslovne odluke u skladu sa najboljim namjerama“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolje namjere, u koje se zaklinju, tereti ih se za milijardu i 200 milijuna kuna. Prva trojka puštena je jučer, a Klarić, Pliško i Brajković danas.

''To lišenje slobode nije od odlučne važnosti, kazneni postupak ukoliko netko nešto sumnja neće biti zaustavljen zato što je on pušten na slobodu“, napominje Goran Marjanović, odvjetnik Antona Brajkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Juraj Šoljić (Goran Kovačić/PIXSELL)

Kako se istraga o aferi nastavlja, pojavile su se špekulacije o imenima novih osumnjičenika. Još ništa nije službeno, ali spominju se sindikalist Uljanika Boris Cerovac, trećemajac Juraj Šoljić, kao i članovi Nadzornog odbora Goran Kutnjak i Lorena Mišković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Demantirano je, nisam osumnjičenik“, poručio je Šoljić, a Đino Šverko upitan boji li se da bi mogao doći na listu osumnjičenika, odvraća: ''Kao i ostali ovi što su bili danas, samo po tankom ključu jer mislim da u Nadzornom odboru kad dolazite iz redova sindikalaca onda ne otkriva vam se baš pikanterije, nažalost, oni vas drže tu za broj, jednu petinu od pet, ali nije to to“.

Afera Uljanik tek se zahuktava, čini se da će na površinu isplivati more pikanterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo