Stižu nam nove zdravstvene iskaznice

5.12.2012.
14:14
VOYO logo

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi niz promjena u pravima socijalne sigurnosti, a proces prilagodbe uključuje tri ministarstva i četiri zavoda, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje; Hrvatski zavod za zapošljavanje i REGOS.

Jedna od novosti koje stižu s prvim srpnja iduće godine je europska zdravstvena iskaznica, kojom će sve hitne zdravstvene usluge postati besplatne osiguranicima HZZO-a u ostalim zemljama Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve usluge koje se pružaju od strane hitne medicinske pomoći, hitnih prijema bolnica, domova zdravlja i slično, bit će besplatne u cijeloj Europskoj uniji", najavio je ravnatelj HZZO-a Srećko Varga.

1,5 milijuna slobodnih mjesta

Što se tiče mirovina ostvarenih u inozemstvu, režim isplate starih, ostaje kao do sada, dok će se onima koji zahtjev tek trebaju podnijeti, moći zbrajati staž ako su u više zemalja Europske unije radili minimalno godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mirovina će se i dalje odrediti na način ako ima uvjete za samostalnu hrvatsku, tu će i dobiti. No istovremeno ona će se prema propisima EU uspoređivati s mogućim ostvarivanjem razmjernog dijela te mirovine, pa će osoba dobiti mirovinu koja mu je po volji", pojasnio je ravnatelj HZMO-o Srećko Vuković.

S prvim srpnja i ulaskom Zavoda za zapošljavanje u europsku mrežu, otvorit će se gotovo milijun i pol slobodnih radnih mjesta te pristup do 30.000 europskih poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Hrvatsku to znači više od 1,3 milijun slobodnih radnih mjesta, 900 tisuća životopisa nezaposlenih i više od 30 tisuća poslodavaca koji koriste uslugu zajedničke EURES mreže", ističe ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo