POJAVILE SE SNIMKE /

Ukrajinci digli u zrak i treći most. Rusi stanovnicima: 'Ne ometajte naše branitelje'

Image
Foto: Reuters/Mykola Oleshchuk

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Ukrajina koristila zapadne rakete za izvođenje tog napada, koje su vjerojatno američke proizvodnje HIMARS

19.8.2024.
13:45
Reuters/Mykola Oleshchuk
VOYO logo

Ukrajinski vojni upad u Kursk ima za cilj stvoriti tampon zonu kako bi spriječio prekogranične napade moskovskih snaga, potvrdio je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dok su njegove trupe digle u zrak drugi most u ruskom pograničnom području.

Ukrajinske snage napreduju u Kursku nakon pokretanja vojne operacije u Rusiji prije dva tjedna, no istovremeno Rusija i dalje napada Ukrajinu - napreduju prema ključnom vojnom središtu, donosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ofenziva "Kursk" natjerala je Rusiju da se bori za učvršćivanje vlastitog teritorija. Čini se da Kijev ima više ciljeva pokrećući vojnu operaciju na ruskom tlu - od jačanja morala do toga da žele postići razvlačenje ruskih resursa. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika rekao je da je upad imao za cilj osigurati pošten pregovarački proces.

Image
PRODOR UKRAJINE /

Ukrajina srušila treći ruski most: Rusi tvrde da je korišteno američko oružje

Image
PRODOR UKRAJINE /

Ukrajina srušila treći ruski most: Rusi tvrde da je korišteno američko oružje

Prvi put, Zelenski je u nedjelju iznio strateške ambicije operacije, rekavši: "Sada je naš primarni zadatak u obrambenim operacijama općenito - uništiti što je više moguće ruskog ratnog potencijala i provesti maksimalne protuofenzivne akcije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To uključuje "stvaranje tampon zone na teritoriju agresora", rekao je predsjednik u svom posljednjem obraćanju. "Sve što nanosi gubitke ruskoj vojsci, ruskoj državi, njihovom vojno-industrijskom kompleksu i gospodarstvu pomaže u sprečavanju širenja rata i približava nas pravednom kraju ove agresije", rekao je Zelenski. Kijev kaže da kontrolira gotovo 1.000 četvornih kilometara ruskog teritorija.

U sklopu napora da osakate logističke mogućnosti Moskve i prekinu opskrbne rute, ukrajinske snage su u nedjelju priopćile da su "preciznim zračnim napadima" digle u zrak još jedan most preko rijeke Sejm u regiji Kursk. Napad dolazi dva dana otkako su ukrajinske snage uništile prvi most preko Sejma. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Ukrajina koristila zapadne rakete za izvođenje tog napada, koje su vjerojatno američke proizvodnje HIMARS. Riječ je o topničkom raketnom sustavu visoke pokretljivosti.

Čini se da je Rusija preusmjerila nekoliko tisuća vojnika s borbenih linija u okupiranoj Ukrajini prema Kursku. A stanovnici koji su pobjegli iz tog područja zbog borbi upozoreni su da se ne vraćaju.

"Apeliram na sve stanovnike okruga Korenevski da budu strpljivi i pustimo našu vojsku da se nosi s neprijateljem, nemojmo ometati naše branitelje", objavila je ruska strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo