JEDNA EUROPSKA ZEMLJA GOTOVO U POTPUNOSTI ZAUSTAVILA COVID: / Oporavilo se 97% oboljelih, u tjedan dana imali samo 2 zaraženih

Image
Foto: afp

Dok je Hrvatska u drugoj fazi popuštanja mjera, američki predsjednik Donald Trump poziva na otvaranje gospodarstvao, iako bi to moglo pogoršati situaciju s koronavirusom u SAD-u.

6.5.2020.
7:24
afp
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1601 osoba izliječeno od Covida-19, dok je 85 osoba preminulo 2119 je potvrđenih slučajeva zaraze
  • Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika
  • Hrvatska je ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera
  • U svijetu je potvrđeno 3.664.513 zaraženih, do sada je izliječeno 1.206.013, a umrlo je 252.758

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA

Island gotovo potpuno zaustavio covid-19

23:25 - Na Islandu se zaključno s proteklim tjednom oporavilo 97 posto oboljelih od covida-19 a pojavila su se samo dva nova slučaja u sedam dana te izgleda da je u zemlji zaraza gotovo u potpunosti eliminirana, priopćila je islandska vlada u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je početkom ožujka utvrdio prve slučajeve zaraze Island je uveo stroga ograničenja aktivnosti i kretanja, zatvorio je škole, zabranio veća javna okupljanja i uveo stroga testiranja i strategiju praćenja kontakata i kretanja kako bi suzbio širenje covida-19.

To je omogućilo zemlji od oko 360.000 stanovnika da sredinom travnja objavi djelomično otvaranje nakon što je epidemija ranije tog mjeseca dosegla vrhunac i počela se usporavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji ukinuto izvanredno stanje zbog covida-19

22:00 Skupština Srbije usvojila je u srijedu navečer odluku o ukidanju izvanrednog stanja uvedenog 15. ožujka zbog pandemije koronavirusa i proglasila da donijete mjere mogu prestati prije objavljivanja u Službenom glasniku, a u tijeku je posljednji policijski sat koji prestaje u pet ujutro. Parlament je retroaktivno potvrdio sve uredbe Vlade koje su tijekom izvanrednog stanja donijete uz supotpis predsjednika države.

"Mislim da svi trebamo uživati u našem ogromnom uspjehu. Ovo je pobjeda svih nas za koju ne možemo reći da je konačna, ali je sad vrijeme da se borimo za ekonomiju, oporavak gospodarstva. Mislim da smo zajedno napravili dobar posao i ima razloga da se ponosimo", rekla je premijerka Ana Brnabić u završnoj riječi prije glasanja o usvajanju odluke kojom je parlament potvrdio ukidanje izvanrednog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brnabić je istaknula da su se ukidanjem izvanrednog stanja stekli i uvjeti za održavanje izbora i da oni nisu upitni, niti ima potrebe za polemikom i licitiranjem s datumima. U Srbiji do pet ujutro traje posljednji policijski sat. Više pročitajte OVDJE

Image
SRBIJA UKINULA IZVANREDNO STANJE: /

Ujutro istječe posljednji policijski sat; i tamo će ubrzo na parlamentarne izbore

Image
SRBIJA UKINULA IZVANREDNO STANJE: /

Ujutro istječe posljednji policijski sat; i tamo će ubrzo na parlamentarne izbore

WHO: Ako se ne bude pazilo kod ukidanja mjera, vraća se karantena

20:11 Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je upozorio na rizik ponovnog uvođenja karantena ukoliko zemlje koje ukidaju mjere uvedene zbog pandemije tranziciju neće voditi "krajnje oprezno i postupno". Tedros Adhanom Ghebreyesus je pobrojao niz koraka koje je potrebno poduzeti prije no što države ukinu mjere uvedene za sprječavanje širenja covida-19, poput nadzora i praćenja te spremnosti zdravstvenih sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rizik povratka karantenama vrlo je stvaran ukoliko zemlje tranzicijom neće upravljati krajnje oprezno i u fazama", rekao je na virtualnoj konferenciji za medije iz Ženeve.

Njemačka popušta mjere, Merkel kaže da treba 'ostati oprezan'

18:16 Njemačka će u sljedećim tjednima postupno ukidati dio restrikcija uvedenih u sklopu borbe protiv epidemije koronavirusa a o brzini i obimu ukidanja odlučuju same savezne pokrajine, priopćila je kancelarka Angela Merkel u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka je iza sebe ostavila prvu fazu pandemije. No pred nama je duga faza suočavanja s virusom", rekla je Merkel nakon sastanka putem videoveze s premijerima saveznih pokrajina. "Mi si možemo priuštiti malo hrabrosti ali i dalje moramo ostati oprezni", rekla je Angela Merkel.

Više pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson kaže da se stanje u domovima za starije popravlja

15:35 Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da se stanje u domovima za starije popravilo, nekoliko sati nakon što je ministar zdravstva opovrgnuo da su u borbi protiv koronavirusa starije osobe žrtvovane radi sigurnosti bolnica.

Reutersovo istraživanje je pokazalo da su mjere kojima se nastojala spriječiti pretrpanost bolnica izložile pojačanom riziku domove za umirovljenike koji su se mučili da dobiju testove i zaštitnu opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li vlada žrtvovala starije građane kako bolnice ne bi bile preopterećene, ministar zdravstva Matt Hancock je na televiziji Sky rekao: "Ne, nismo to učinili. Otpočetka smo se jako trudili zaštititi ljude u staračkim domovima".

Studija o genetskoj mutaciji pokazala brzo širenje covida krajem 2019.

15:15 Genetska analiza uzoraka više od 7500 ljudi inficiranih covidom-19 navodi na zaključak da se novi koronavirus - SARS-CoV-2, krajem prošle godine brzo proširio po svijetu te se prllagođavao ljudskim domaćinima, objavili su u srijedu znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici Genetskog instituta sveučilišta University College London (UCL) pronašli su skoro 200 genetskih mutacija novog koronavirusa koje se učestalo i redovito ponavljaju. Po njihovom mišljenju, to pokazuje mogući obrazac njegovog razvoja i širenja kod ljudi.

Serološko istraživanje koronavirusa u Sloveniji pokazalo nisku prokuženost

15:10 Prokuženost slovenskog stanovništva koronavirusom relativno je mala i manja od očekivane, pokazalo je serološko ispitivanje stanovništva, koje je protekla dva tjedna među prvima u svijetu provela Slovenija, a čiji su rezultati predstavljeni u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz istraživanja o novom koronavirusu, provedenom na karakterističnom nacionalnom uzorku od 1368 stanovnika, tijekom kojeg je uzeto 1367 brisova iz ždrijela i 1318 uzoraka krvi, može se s velikom dozom sigurnosti zaključiti da je prosječna prokuženost populacije između dva i četiri posto, odnosno relativno mala i manja od očekivanog

Gradonačelnik Splita posjetio zdravstvene djelatnike COVID bolnice

15:05 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u srijedu je posjetio djelatnike splitskog KBC-a na Križinama te studente viših godina Medicinskog fakulteta koji volontiraju u Respiracijsko-intenzivističkom regionalnom centru za covid-19, zahvalivši im na svemu što rade u borbi protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstulović Opara je kazao kako se radi o ljudima koji su protekla dva mjeseca proveli na "prvoj crti obrane od koronavirusa, brinući o pacijentima od Zadra do Dubrovnika".

Slavne osobe i znanstvenici tvrde da nije moguće 'vraćanje u normalu'

14:49 - Oko 200 znanstvenika i slavnih osoba potpisalo je pismo objavljeno u francuskom listu Le Monde, u kojemu se navodi da se svijet nakon pandemije ne može "vratiti u normalu". Poznati glumci među kojima su Robert De Niro, Juliette Binoche, Adam Driver i Monica Bellucci stavili su svoj potpis na pismo, jednako kao i dobitnici Nobelove nagrade, ekonomisti, filozofi i astrofizičari. "Prilagodbe nisu dovoljne, problem je sustavni", piše u pismu. Potpisnici su pozvali čelnike da "pažljivo pregledaju ciljeve, vrijednosti i uštede", piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umrle dvije zaražene osobe, jedna novozaražena u Koprivničko-križevačkoj županiji

14:42 - U posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije umrle su dvije osobe zaražene koronavirusom, a jedna je novozaražena. Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić potvrdio danas kako je 37-godišnji pacijent zaražen koronavirusom sinoć greškom doista smješten na bolnički Odjel intenzivne njege, a razlog je navodno bilo pogrešno tumačenje nalaza. Riječ je, naveo je Devčić, o dugogodišnjem kroničnom pacijentu s đurđevačkog područja koji je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, odnosno teške upale pluća 4. svibnja morao biti premješten na Odjel intenzivnog liječenja.

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

"U očekivanju nalaza došla je napomena kako ga treba ponoviti, no liječnica je to pogrešno razumjela i shvatila da je pacijent negativan na koronavirus. No, jučer poslijepodne dobili smo nalaz da je pozitivan zbog čega su jedan liječnik i četiri sestre stavljene u izolaciju", rekao je. Zaraženi pacijent je prebačen u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a cijeli Odjel intenzivnog liječenja u koprivničkoj bolnici je dezinficiran i nastavlja normalno raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Znanstvenici ne znaju što će mnoštvo mutacija koronavirusa značiti za njegovo širenje i cjepivo

14:40 - Istraživači u SAD-u i Velikoj Britaniji identificirali su stotine mutacija koronavirusa koji uzrokuje bolest Covid-19. No još nitko nije utvrdio što će to značiti za širenje virusa u populaciji i koliko bi cjepivo moglo biti učinkovito, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sedmero novozaraženih u Hrvatskoj

14:05 - U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su još dvije osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "Broj novooboljelih u 24-satnom razdoblju je sedam, a ukupan broj oboljelih je 2119", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je troje novih oboljelih, u Zagrebu ih je dvoje, te u Koprivničko-križevačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji po jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su testirane 41.053 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 1080. Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika. Ukupan broj ozdravljenih osoba 1141 jedan, a novoozdrvljenih je 41. Beroš je izvijestio da su u Općoj bolnici u Koprivnici preminule dvije osobe. "Riječ je o dvije muške osobe, rođene 1924. i 1932. godine, koje su imale kronične bolesti i nisu bile na intenzivnoj ventilaciji", kazao je Beroš dodavši da je ukupan broj preminulih 85.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog epidemiološke situacije tečajevi za trudnice ne održavaju se u prostorijama zdravstvenih ustanova, pa je Hrvatska komora primalja pripremila tri besplatna online tečaja na Youtube kanalu, kazao je Beroš. Također je izvijestio da je Ministarstvo zdravstva danas uputilo zdravstvenim ustanovama dopis sa suglasnošću o reaktivaciji medicinski potpomognute oplodnje.

E-propusnice

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut najavio je da će vjerojatno idućeg tjedna biti donijeta odluka o tome hoće li sustav e-propusnica ostati kao i sada, možda se proširiti na određena područja ili potpuno ukinuti.

"Nešto više od dva milijuna e-propusnica je izdano u sve ovo vrijeme, a trenutno je važećih njih 29.000. Svakodnevno o tome raspravljamo i analiziramo situaciju. Vjerojatno tijekom idućeg tjedna će se donesti odluka o tome hoće li se propusnice ostaviti ovako, hoće li se proširiti na određena područja ili se možda potpuno ukinuti", rekao je Trut na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ističući kako su e-propusnice obavile svoju zadaću, Trut je podsjetio kako je njihova temeljna zadaća bila smanjiti kretanje između pojedinih zajednica.

Odlazak na plaže

"Vjerujem da je teško zamisliti u ovoj situaciji s našim obvezama higijene i distanciranja ali mislim da neće biti velikih problema. Ostalo sve je potpuna sloboda, neće se čekati red za ulazak u vodu, samo je bitno da se ne prilazi drugim ljudima. Sve ostalo će izgledati kao prije, ali neće biti ručnik do ručnika, ležaljke do ležaljke", kaže Capak na pitanje o tome kako će izgledati kupanje na moru i odlazak na plaže.

Serološka testiranja

"Što se tiče HZJZ-a dobili smo prvu tranšu testova i jučer je završila validacija i dobio sam obavijest da su testovi osjetljivi i pouzdani, isporbani su serumi koje smo imali s PCR-a i dobili smo relativno dobre rezultate. Testiranja mogu započeti. Danas je sjednica Etičkog povjerenstva na kojem će biti prihvaćeni ili ne prihvaćeni uvjeti. U roku tjedan dana ćemo imati rezultate oko toga koliko je populacije prokuženo koronavirusom", rekao je Capak.

Potraga za nultim pacijentom

"Svjetska zdravstvena je upozorila na to, ali znanstvenici su svjesni toga. Uvijek kada imate novu bolest uspostavlja se dijagnostika, a tek kasnije se ide gledati jesu li među prošlim bolesnicima postojali tragovi bolesti", kaže Markotić koja je objavila kako se unutarg testiraju uzorci sa istim serološkim testovima.

"Čuvamo uzorke od prijašnjih bolesnika, to se mora zakonski i u istraživačke stručne svrhe i iz te banke seruma uzmete serume i testirate unatrag bolesnike koji su imali neke respiratorne simptome upale pluća u 12. i 11. mjesecu sa serološkim testovima. Moguće je dokazati da netko ima antitijela, ali ti testovi nisu dovoljno dobri i specifični. Ako se nađu neka antitijela onda ćemo dokazati da je netko u prošlosti bio inficiran.

Možete doći do podataka kada se to počelo događati, to bi bio važan odgovor za zemlje poput Italije, Francuske i Španjolske. Moguće da je bilo mjesec dana kada se sve to skupa nije prepoznavalo. Za RH ne mogu dati procjene, analizirat ćemo uzroke u više laboratorija. S obzirom da smo imali mirnu situaciju i 25 dana testirali bez ijednog pozitivnog, očekujem da se možda koji pozitivan pojavi ali ne u većoj mjeri jer bi onda imali goru epidemiološku situaciju", rekla je.

O slučaju u Koprivnici gdje je primljena zaražena osoba

"Jučer se dogodilo, bio je premještaj s Covid odjela na intenzivnu skrb, međutim sa tim pacijentom su se bavili zdravstveni djelatnici. Epidemiološka služba je izašla na teren. Jedan liječnik i pet sestara je u samoizolaciji, koristili su zaštitnu opremu, ali nije bila potpuna. Moramo ih staviti 14 dana u samoizolaciju", rekao je Capak.

Vezano za teretane Capak kaže da će se otvoriti "vrlo brzo" te da će biti propisane mjere distance, higijene i dezinfekcije.

Slučaj u KBC-u Split

"Bolesnik je zaprimljen sredinom 4. mjeseca, prije reaktivacije zdravstvenog sustava. Primljen je kao hitni slučaj bez sumnje na Covid. Tri puta je operiran te je tek početkom svibnja razvio simptome. Ne mislim da je bilo propusta, tim više što je bio bez simtoma koje je razvio tek, mislim, 3. svibnja", kaže Beroš.

Koncerti na otvorenom

"Dakle, moguće je održavati koncerte na otvoreno, već je prikazano iz nekih zemalja, glazbenici su imali maske, slušatelji su imali maske. Ali za to treba dozvola Stožera. Postoje i brojne vertikalne preporuke, ograničen broj ljudi. Po epidemiološkim kriterijam moguće je održati, da se svi pridržavaju socijalne distance i oni koji su bliže nose maske", objasnio je Capak.

O izborima

"Mi smo za ovaj drugi val više puta rekli, tu postoje različiti scenariji. Moguć je dolazak drugog vala koji će biti možda i jači nego ovaj koji smo zaustavili. Ono što mogu reći je da imamo jednu od najpogodnijih situacija. Hoće li biti izbori ne mogu odgovoriti, mogu biti ako će to dopustiti situacija. Ne znam kako se organiziraju izbori, pa ne mogu odgvoriti", kaže Capak.


HGK: Trgovci će se od koronakrize oporavljati pet godina

13:57 - Iz Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore (HGK) ocijenili su da će se trgovci od krize uzrokovane epidemijom koronavirusa oporavljati pet godina, priopćeno je u srijedu iz HGK.


Od početka mjera Francuzi su teži prosječno 2,5 kg

13:53 - Većina Francuza, njih 57 posto udebljalo se od početka mjera ograničenja kretanja 17. ožujka i sada su prosječno teži 2,5 kg zbog nedostatnog kretanja i stalnog grickanja, prema istraživanju instituta Ifop za specijaliziranu internet stranicu Darwin Nutrition. Prema tom istraživanju udebljalo se 56 posto muškaraca i 58 posto žena, muškarci za prosječno 2,7 kg, a žene za 2,3 kg. Najzahvaćeniji su nezaposleni i slabije kvalificirani, naglašava istraživanje i dodaje da su osobe u paru i s djecom više napredovale u težini od samaca. Zbog ograničenog kretanja 42 posto ispitanih navodi da su bili napeti i da su vodili žestoke rasprave s partnerom o podjeli pripreme obroka i 41 posto je reklo da su se svađali zbog jelovnika.


U Zagrebu jedna novozaražena osoba - 17 ide u izolaciju

13:49 - U Zagrebu je danas detektiran jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega je u samoizolaciju stavljeno 17 osoba, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite. "Jučer je u Zavodu testirano 218 osoba, od kojih je jedna pozitivna, a 17 osoba je stavljeno u mjere samoizolacije", izvijestila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić. Kroz trijažne ambulante domova zdravlja, prošlo je 70 korisnika, nikome nije određena mjera samoizolacije, a 30 je poslano na testiranje. Iz stožera su podsjetili da je danas u ponoć krajnji rok za prijavu štete na građevinama oštećenih u potresu 22. ožujka, a do sada je zaprimljeno oko 23.980 prijava prijava. Do sada je pregledana 17.371 građevina, od toga je 5,2 posto neuporabljivih objekata, privremeno je neuporabljivo 21, posto, a uporabljivih objekata je više od 70 posto.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Zagrebu veliki broj ugostiteljskih objekata, najviše kafića, užurbano čisti i sprema terase ne bi li bili spremni za novu fazu popustanja mjera

Bačić smatra da se za proboj u splitski dom za starije ne može kriviti HDZ

12:56 - HDZ-ovac Branko Bačić tvrdi da se za proboj koronavirusa u Dom za starije u Splitu ne može prozivati HDZ i one koji obnašaju funkcije u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji nastoje suzbiti epidemiju. "Koronavirus je ušao u mnoge staračke domove diljem Europe, polovica umrlih u zapadnoj Europi je u domovima umirovljenika, jesu li tamo možda ravnatelji HDZ-a i postavljeni po političkom ključu", upitao je Bačić.


U Sloveniji tri nova slučaja zaraze, 'prokuženost' samo 3,1 posto

12:52 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je još jedna osoba oboljela od Covida-19, objavila je u srijedu slovenska vlada, dok prvi nalazi serološkog ispitivanja pokazuju da je samo 3,1 stanovništva bilo zaraženo. Trenutno je u bolnicama 53 oboljelih, od čega njih 14 na odjelima intenzivne njege, a u zadnja 24 sata otpušteno je još dvoje oporavljenih od infekcije, čime se ukupan broj do sada oporavljenih i otpuštenih povećao na 247. U zadnja 24 sata provedeno je 1449 testova na koronavirus, a do sada je u Sloveniji ukupno obavljeno 58.923 testova na koronavirus. Potvrđeno je 1448 slučajeva infekcije, a od početka epidemije umrlo je ukupno 99 ljudi.

Prema serološkom ispitivanju koje je zadnja dva tjedna proveo Mikrobiološki laboratorij Medicinskog fakulteta u Ljubljani na reprezentativnom uzorku stanovništva, računa se da je u Sloveniji 3,1 posto stanovništva bilo u kontaktu s novim koronavirusom, što je relativno nizak stupanj "prekuženosti" stanovništva. Kako su tom prilikom upozorili stručnjaci te ustanove, testiranjem krvi došlo se do zaključka da se su kod 3,1 posto ispitanika u spomenutom istraživanju razvila protutijela na Covid-19, ali to nije jamstvo da su oni stekli trajniji imunitet na bolest budući da takav imunitet ranije nisu stjecali oboljeli od drugih koronavirusa koji su već poznati i prisutni.


Troje novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

12:49 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od ponedjeljka su negativni, a u obradi je još 34 uzorka poslanih na analizu u utorak. Ukupno je 115 zaraženih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2068 uzoraka. Tri nova utvrđena slučaja epidemiološki su kontakti medicinske sestre kojoj je potvrđena infekcija krajem travnja. Riječ je o zdravstvenim radnicima, jednoj medicinskoj sestri koja je bila u samoizolaciji od 28. travnja, jednoj medicinskoj sestri koja je na porodiljnom dopustu, te tehničaru iz OB Dubrovnik. Sukladno epidemiološkoj preporuci u samoizolaciju je stavljeno osam djelatnika OB.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sisačko-moslavačka županija nema novozaraženih

12:41 - U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata nema novozaraženih koronavirusom. Od ukupno dijagnosticirana trideset i tri pacijenta oboljela od ove zarazne bolesti preostala su još dva pacijenta, a ostali su ozdravili, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Baltičke zemlje planiraju napraviti ‘putni balon’ unutar EU-a

12:38 - Latvija, Litva i Estonija otvorit će granice za putovanja svojih građana između te tri države 15. svibnja i tako stvoriti baltički "putni balon" unutar Europske unije u sklopu ublažavanja restrikcija uvedenih zbog pandemije, rekli su u srijedu njihovi premijeri. Baltičko putno područje bit će prvo takve vrste u Uniji. Većina zemalja članica EU-a ograničila je ulazak onima koji nisu njezini građani i uvela karantenu za one koji uđu u zemlju u jeku pandemije koronavirusa. "Složili smo se da su sve tri baltičke države suzbile širenje koronavirusa i međusobno vjerujemo zdravstvenim sustavima", napisao je u objavi na Facebooku litavski premijer Saulius Skvernlis.


Papa Franjo upozorava da koronavirus nije opravdanje za iskorištavanje radnika

12:35 - Papa Franjo rekao je u srijedu da poslodavci moraju poštovati dostojanstvo radnika, pogotovo migranata, unatoč ekonomskim teškoćama koje je donijela kriza zbog koronavirusa. "Istina, kriza je pogodila sve, ali dostojanstvo čovjeka uvijek se mora poštovati", rekao je Franjo na svršetku opće audijencije zbog karantene održane u papinskoj knjižnici umjesto na trgu sv. Petra.

Image
Foto: Giuseppe Ciccia/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Europska unija pred kontrakcijom ‘povijesnih razmjera’

12:31 - Očekuje se da će gospodarstvo Europske unije ove godine pasti za rekordnih 7,5%, prema novoj prognozi Europske komisije, dok koronavirus udara ekonomije širom svijeta. U svojoj proljetnoj ekonomskoj prognozi komisija predviđa kontrakciju „povijesnih razmjera “ i kaže da će se EU oporaviti u 2021. godini, s rastom od 6% koji se predviđa za tu godinu. Prognoza kaže da će svaka zemlja EU-a ove godine ući u recesiju, ali će se potpuni utjecaj i jačina oporavka u svakoj državi članici "znatno razlikovati." "Europa proživljava gospodarski šok bez presedana nakon Velike depresije", rekao je Paolo Gentiloni, europski povjerenik za gospodarstvo, javlja CNN.

"I dubina recesije i snaga oporavka bit će neujednačeni, uvjetovani brzinom kojom se mogu ukinuti karantene, važnošću usluga poput turizma u svakom gospodarstvu i financijskim resursima svake zemlje. Takva odstupanja predstavljaju prijetnju jedinstvenom tržištu i eurozoni - ali to se može ublažiti odlučnim, zajedničkim europskim djelovanjem. Moramo se suočiti s ovim izazovom. "


Nema novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

12:22 - Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je da je jučer bio devetnaesti dan otkako županija nema novozaraženih osoba. Ukupan broj oboljelih osoba jučer na području Brodsko-posavske županije iznosio je 20, od čega je ozdravilo osam osoba, te je jedna osoba je preminula.


Porast broja zaraženih u Španjolskoj

12:15 - U Španjolskoj se broj poginulih povećao za 244 u posljednja 24 sata, prvi put od subote broj je narastao iznad 200. Ukupno je zabilježeno 25.857 smrtnih slučajeva od virusa, a zemlja je potvrdila 220.325 slučajeva zaraze, što je porast od 996 u odnosu na utorak. Premijer Pedro Sánchez zatražio je od parlamenta produljenje izvanrednog stanja na još nekoliko tjedana, poručivši da je "cilj blizu", ali da "još nismo tamo", javlja BBC.


Splitsko-dalmatinska županija

11:56 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 188 obrađenih testova samo je jedna novozaražena osoba iz Splita. U odnosu na jučerašnji dan još je 5 osoba izliječeno te je ukupno na tom području izliječeno 322 osobe. 69 osoba je hospitalizirano, 143 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji, 8 osoba je na respiratoru od toga pet iz Splitsko-dalmatinske županije i tri iz Šibensko-kninske županije. Devet osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 506 slučajeva zaraze korona virusom.


Njemačka pred valom popuštanja restrikcija

11:43 - Njemačka vlada i predstavnici saveznih pokrajina dogovorili su načelno popuštanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa s mogućnošću ponovnog pooštrenja u slučaju porasta broja zaraženih, javljaju njemački mediji u srijedu. Prema nacrtu prijedloga, o kojem danas raspravljaju njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel i premijeri saveznih pokrajina, na koji se poziva nekoliko medija, savezna vlada u najvećoj mjeri saveznim pokrajinama prepušta donošenje odluka o daljnjem popuštanju mjera. Kako nadalje proizlazi iz dokumenta, popuštanje može toliko dugo ostati na snazi dok u jednom okrugu broj novozaraženih u roku od tjedan dana ne prelazi brojku od 50 osoba na 100.000 stanovnika. U slučaju većeg broja zaraženih restrikcijske mjere koje su vladale do 20. travnja bile bi ponovno uvedene.


Krapinsko-zagorska županija nema novozaraženih

11:39 - Na području Krapinsko-zagorske županije već osmi dan uzastopce nije zabilježena ni jedna novozaražena osoba koronavirusom, a u protekla u protekla 24 sata ozdravilo je još 15 osoba – 4 iz Pregrade, 3 iz Krapine, 2 iz Jesenja, 2 iz Desinića, 1 iz Zaboka, 1 iz Klanjca, 1 iz Đurmanca i 1 iz Petrovskog. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 92, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 46. Dosad je testirano 1860 uzoraka. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 41 osoba.


Nema novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:38 - U posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo testirano je 137 uzoraka i ni jedan nije bio pozitivan na koronavirus u Osječko-baranjskoj županiji. 5 je novoizliječenih, ukupno 100. 9 je hospitalizirano od kojih je 1 pacijent na respiratoru. 210 ljudi u županiji je u samoizolaciji.


Zagrebačka županija nema novih slučajeva zaraze

11:36 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije osam dana za redom nema novooboljelih, a dvije su osobe više izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 89 osoba, a četiri su preminule.


U Rusiji potvrđeno više od 10.000 novozaraženih

11:02 - Rusija je danas potvrdila 10.559 novih koronavirusnih infekcija, čime je službeni broj slučajeva u toj zemlji narastao na 165.929. Rusija sada ima drugi najbrži rast novih infekcija u svijetu nakon Sjedinjenih Država. To je sedma zemlja koja je najviše pogođena infekcijom. Prošlog tjedna nadmašila je Kinu, Tursku i Iran. U protekla 24 sata umrlo je 86 ljudi, čime je ukupan iznos preminulih od Covida-19 narastao na 1537, javlja The Moscow Times.


Koronavirus srezao tromjesečnu dobit Walt Disneya

10:55 - Američki medijski div Walt Disney izvijestio je o velikom padu dobiti u drugom fiskalnom tromjesečju zbog pandemije koronavirusa koja je utjecala na unosno poslovanje s tematskim parkovima i kružnim putovanjima.


Zadarska županija nema novozaraženih

10:51 - U Zadarskoj županiji jedanaesti dan za redom nema novozaraženih osoba od koronavirusa. Broj ozdravljenih popeo se na 63. Do danas su uzeti uzorci 1826 osoba, a samo tijekom jučerašnjeg dana 82.


Učenici u Wuhanu, epicentru epidemije, vraćaju se u škole

10:49 - Kineski učenici u epicentru svjetske pandemije koronavirusa Wuhanu vratili su se u škole noseći zaštitne maske te hodajući u koloni pored toplinskih skenera. Zemlja iz koje je krenula pandemija koronavirusa u srijedu je prijavila tek 2 novozaražena slučaja i 20 novih asimptomatskih slučajeva. Dan ranije prijavljen je jedan slučaj zaraze i 15 novih asimptomatskih slučajeva. Dva nova slučaja su tzv. uvezeni slučajevi koji uključuju putnike iz inozemstva, a dan prije prijavljen je jedan takav slučaj. Ukupni broj zaraženih u Kini iznosi 82.883, a broj umrlih ostao je 4633 i nije se mijenjao, navodi državna zdravstvena komisija u izjavi. Učenici srednjih škola u 121 instituciji u Wuhanu ponovno su se našli u razredima prvi put otkako je njihov grad - nulta točka pandemije koronavirusa - u siječnju stavljen pod karantenu.


Masovno testiranje pokazalo da je malo Čeha bilo u kontaktu s virusom

10:07 - Rezultati masovnog testiranja Čeha na antitijela protiv koronavirusa pokazuju da je kontakt s virusom imalo do 4 do 5% stanovništva, objavilo je ministarstvo zdravstva u srijedu. Preliminarni rezultati istraživanja koje je u Pragu i Brnu započelo u travnju utvrdili su nisku razinu mogućeg imuniteta. Znanstvenici u ovom trenutku nisu sigurni razvija li se imunitet na koronavirus i, ako da, na koliko dugo. Nakon testiranja 26.549 Čeha otkriveno je 107 pozitivnih nalaza. To je jedno od najvećih europskih testiranja na antitijela.

Prema studiji broj ljudi zaraženih virusom koji ne pokazuju nikakve simptome mogao bi se kretati od 27 do 38%. U zemlji je do sada zabilježeno 7899 slučajeva zaraze virusom što je mnogo manje nego u drugim zapadnim europskim zemljama. Preminulo je 258 osoba. Od 22. travnja, osim u jednom slučaju, broj novooboljelih manji je od sto.


Karlovačka županija nema novozaraženih

10:02 - Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je da nema novozaraženih koronavirusom. Svi pristigli nalazi su negativni, i oni od jučer kao i dio nalaza uzoraka uzetih u ponedjeljak.


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

9:48 - Osamnaesti dan za redom nema novozaraženih osoba u Ličko-senjskoj županiji, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 4 osobe uzimanjem uzoraka, pristiglo je 9 negativnih nalaza testiranja te se tijekom dana očekuju rezultati za 4 uzeta uzoraka. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 339 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 159 osoba.


Primorsko-goranska županija nema novozaraženih

9:47 - Iz županijskog Stožera civilne zaštite izvijestili su da već 15. dan nema novozaraženih koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji, a jedan pacijent je ozdravio.


Što srčani bolesnici trebaju znati o koronavirusu?

9:46 - Osobe s već postojećim bolestima, poput srčanih, izložene su većem riziku od razvoja težih simptoma ako se zaraze koronavirusom, zbog čega je posebno važno da se pridržavaju svih preporučenih mjera opreza. Najvažniji su održavanje fizičkog razmaka i učestalo pranje ruku, no još je nekoliko stvari koje bi trebali imati na umu. 'Ojačajte' srce: Covid-19, respiratorna bolest koju uzrokuje virus, predstavlja golemo opterećenje za srčani mišić čak i ako patogen ne napadne izravno taj organ, upozorava njemačka Zaklada za srce (DHS). Teži oblik bolesti može rezultirati upalom pluća, što može smanjiti razinu kisika u krvi. Ako infekcija istodobno uzrokuje i pad krvnog tlaka, taj organ mora ubrzati rad da bi je nadoknadilo, što predstavlja veliko opterećenje, osobito za već bolesno srce. Zbog svega navedenog srčani bolesnici trebali bi voditi računa o tomu da njihovo srce bude što snažnije i otpornije. DHS im savjetuje da savjesno i redovito uzimaju lijekove koji su im otprije propisani. Istodobno trebaju voditi računa o zdravoj prehrani kao i o redovitoj fizičkoj vježbi prilagođenoj njihovu stanju.


U Banjoj Luci još četvoro umrlih uslijed zaraze koronavirusom

9:43 - Još četiri osobe preminule su u Bosni i Hercegovini uslijed zdravstvenih komplikacija prouzročenih koronavirusom pa se ukupno broj preminulih u toj zemlji tijekom dva mjeseca do srijede povećao na 84. Sva četiri bolesnika preminula su u Banjoj Luci gdje je cijelo vrijeme i najveće žarište zaraze u BiH. Umrla su tri muškarca i jedna žena u dobi od 65 do 87 godina a svi su bili kronični bolesnici. Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić je na konferenciji za novinstvo potvrdio kako su od utorka u tom entitetu identificirali još 30 osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 a testirali su 659 uzoraka. U Sarajevu istodobno je testirano 490 uzoraka a potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze. Time je na gotovo dvije tisuće povećan ukupni broj slučajeva potvrđenog koronavirusa u BiH otkako je proglašena epidemija 5. ožujka.


40 posto preminulih štićenci su domova za starije i nemoćne

9:41 - Tek je smrt osamnaestero osoba u splitskom Domu za starije i nemoćne izvukla na svjetlo dana, uz osobne obiteljske gubitke, i teške uvjete u kojima rade zaposlenici domova, od kojih polovicu čine medicinske sestre i tehničari, piše danas Jutarnji list. Čak četrdeset posto svih umrlih od posljedica Covida-19, njih 34 od 83, bili su štićenici domova koje sustav ipak nije uspio zaštititi, navodi dnevnik.

Posebno bode u oči kako ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, pod čijom se ingerencijom ti domovi nalaze, nastoji sebe lišiti svake odgovornosti za splitsku tragediju i ustrajno objašnjava javnosti kako nije bilo propusta, piše Jutarnji list.


Požeško-slavonska županija nema novozaraženih

9:39 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 36. dan bez novozaraženih koronavirusom, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 305 osoba, 41 uzorak je poslan na analizu, te ju ukupno testirano 601 osoba.


Vukovarsko-srijemska županija nema novozaraženih

9:38 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na koronavirus, te je i dalje ukupno 40 zaraženih. Trenutno je u županiji jedna osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma. U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba, te ukupno do sada izliječeno 26 osoba na području županije. U protekla 24 sata testirana je 51 osoba, što je ukupno testiranih do sada na području županije 1270 osoba.


Istarska županija nema novozaraženih

9:36 - Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 68 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih. Trenutno je na ispitivanju 21 uzorak brisa zbog sumnje na koronavirus.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

9:34 - Među 23 testirana uzorka na korona virus u posljednja 24 sata, osoba s područja Virovitičko-podravske županije, nije bilo pozitivnih na COVID 19. Tako na području županije i nadalje ima šestero zaraženih od korona virusa.

Od početka pandemije korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, devetero ljudi je bilo pozitivno na COVID 19, a troje ih je ozdravilo, javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Trenutno je na području Virovitičko-podravske županije 264 osoba u samoizolaciji.


U Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva.

9:29 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 36. dan bez novooboljelih osoba te od 22. travnja u županiji nema nijedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 305 osoba, 41 uzorak je poslan na analizu te je ukupno testirana 601 osoba, stoji u objavi Stožera.


Propusnice bi mogle biti ukinute idućeg tjedna

8:53 - E-propusnice mogle u potpunosti ukinuti već idućeg tjedna. Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, potvrdio je za Glas Istre da će nacionalni Sožer o mogućem ukidanju raspravljati u ponedjeljak, 11. svibnja. "Ako ostane dobra epidemiološka slika, mislim da neće biti zapreka da se ta dozvola ukine. No, to će se vagati na razini cijele države, kaže Kozlevac. Podsjećamo da je na nacionalnoj razini jučer bilo 11 novooboljelih od covida-19, dok u Istarskoj županiji više od 15 dana nije bilo nijednog slučaja", rekao je.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

8:49 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri tjedna nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. Jučer je testirano 39 osoba, 35 nalaza je negativno, a za 4 osobe nalazi se očekuju tijekom dana. Do sada je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus pozitivno bilo 10 osoba, a 7 njih je ozdravilo.


Rusi u izolaciji strahuju da će se vratiti boci

8:35 - Zaglavljeni u tijesnim stanovima i tjeskobni zbog utjecaja koronavirusa na njihovu financijsku situaciju, mnogi Rusi strahuju da će se vratiti starim demonima. Unatoč ruskoj reputaciji nacije sklone alkoholiziranju, ta loša navika zadnjih je godina u znatnome padu, djelomično i zbog agresivnih vladinih kampanja protiv konzumiranja velikih količina alkohola. Po podacima WHO-a konzumacija alkohola u Rusiji je od 2013. i 2016. pala za 40 posto. Isti podaci kažu da Rusi danas u prosjeku piju manje od Francuza ili Nijemaca. No stručnjaci upozoravaju da bi se pod stresom mogli vratiti starim navikama. U prvome tjednu vladinih mjera izolacije kupnja alkohola u Rusiji skočila je za 65 posto, objavila je agencija za istraživanje tržišta GfK. Radi se o brojkama koje su slične onima tijekom novogodišnjeg razdoblja.


Krunoslav Capak: 'Nedostaje mi malo mira. Ovo sve skupa je dosta napeto'

8:26 - "Ovo mi je najintenzivnije razdoblje u životu, ovo nije lako psihički izdržati, ali trudimo se, radimo i nemamo namjeru prestati dok ne riješimo situaciju do kraja", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Stožera civilne zaštite gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" HRT-a. "Nedostaje mi malo mira. Ovo sve skupa je dosta napeto. Kada dođem kući, čitam portale, pratim vijesti", dodao je.

Capak kaže da otkako je epidemiološki povoljna situacija, pritisak je ogroman, krenulo se s kritikama i svi bi sada htjeli da se odjednom pusti sve. Pojasnio je da je teško sve izbalansirati, ali trude se i pokušavaju biti pravedni, no ne znaju kako sve djelatnosti funkcioniraju, pa im se dogodi da nekoga preskoče, što je problem. "Nastojimo posložiti stvari po fazama. Ne smijemo sve sada pustiti i ne smijemo pustiti na način kako je bilo prije - jako je važno da se držimo osnovnih epidemioloških mjera", dodao je. Capak kaže da svi strepe od porasta rasta broja novooboljelih, cijeli dan prate situaciju i razmjenjuju podatke.

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Capak apelira na građane da budu svjesni da je virus još uvijek prisutan i da se drže mjera. "Karantena je dobra za zaustavljanje naglog i brzog širenja infekcije, ali nije održiva. Ljudi i društveni život ne mogu funkcionirati u karanteni", dodaje. Tvrdi da je karantenizacija na duže vrijeme nemoguća, zato sada popuštaju mjere. Kaže da ako virus zadrži karakteristike koje ima sada, virus će se vjerojatno vratiti na jesen. Dodaje da nije nemoguće do tada imati efikasan lijek.

Rekao je da su sada u fokusu kafići i ugostiteljski objekti, hoteli, dječji vrtići i škole, o sportskim natjecanjima se intenzivno raspravlja. U suradnji s teretanama i fitness centrima će napraviti preporuke. Kaže da ćemo sigurno ići na more, no pitanje je kako će turizam biti organiziran - neće to biti onako kako je bilo, neće biti gužve na plažama. "Bit će komunalni redari ili vlasnici plaža koji će brinuti o tome da ne dolazi do fizičkog kontakta na plažama", pojasnio je za HRT dodavši da će biti fizičke distance dok god je virus prisutan - neće više biti ručnik do ručnika.


Ljudi s invaliditetom teško pogođeni pandemijom

8:16 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres danas je rekao da je milijardu ljudi s invaliditetom širom svijeta među najteže pogođenima pandemijom koronavirusa u smislu smrtnosti. "Udio smrti povezanih s covidom-19 u domovima za stare i nemoćne - u kojima prevladavaju stariji ljudi s invaliditetom - kreće se od 19 % do zapanjujućih 72 %", rekao je on u videosnimci. Guterres je naglasio da se osobe s invaliditetom suočavaju s nedostatkom dostupnih zdravstvenih informacija, zaprekama da primijene osnovne higijenske mjere i nepristupačnim zdravstvenim ustanovama. Ako se zaraze bolešću uzrokovanom novim koronavirusom, "mnogi će vjerojatno razviti teške zdravstvene simptome, koji mogu rezultirati smrću", rekao je.


Trump poziva na otvaranje gospodarstva, i po cijenu pogoršanja situacije

7:03 - Američki predsjednik Donald Trump pozvao je danas na otvaranje gospodarstva, premda bi to moglo još više pogoršati širenje koronavirusa u Sjedinjenim Državama. "Ne kažem da je sve savršeno. (...) Hoće li neki biti teško pogođeni? Hoće. Ali moramo otvoriti zemlju i to brzo", rekao je američki predsjednik prilikom posjeta tvornici Honeywell koja proizvodi zaštitne maske u Phoenixu u Arizoni. Prije toga je u izjavi za ABC News bio još jasniji. Na pitanje misli li da će zbog ponovnog otvaranja ekonomije biti izgubljenih života, odgovorio je da je "moguće da se to dogodi, jer nećemo više biti zatvoreni u domove". Premda bi Sjedinjenje Države ubrzo mogle prijeći 70 tisuća umrlih od koronavirusa i do lipnja doseći 100 tisuća, Bijela kuća već nekoliko dana šalje poruku o ublažavanju mjera.

Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Više od 15 tisuća umrlih od koronavirusa u Latinskoj Americi

7:02 - Latinska Amerika i Karibi prešli su danas granicu od 15 tisuća umrlih od koronavirusa, a Brazil je najteže pogođena zemlja s gotovo 8000 umrlih, Pandemija koronavirusa trebala bi u sljedećim danima doseći vrhunac u latinoameričkim zemljama gdje je zabilježeno više od 282 tisuće oboljelih od Covida 19. Nakon Brazila, koji ima 7921 umrlu osobu i gotovo 114.715 zaraženih, najteže pogođene zemlje su Meksiko, gdje je umrla 2271 osoba, a zaraženo 24.905 te Ekvator s 1569 umrlih i 31.881 zaraženim. Nekoliko zemalja, poput Ekvatora, Kolumbije i Dominikanske Republike, odlučilo je produžiti mjere sprječavanja širenja pandemije. Panamerička zdravstvena organizacija pozvala je vlade da budu oprezne u ublažavanju tih mjera te je upozorila da je prijenos zaraze još uvijek visok u Brazilu, Ekvatoru, Peruu, Čileu i Meksiku. Brazil je bio prva latinoamerička zemlja koja je potvrdila zarazu koronavirusom 26. veljače, kada je otkrivena zaraza kod 61-godišnjaka koji se vratio iz Lombardije, jedne od najteže pogođenih pokrajina u Italiji. Otkako se bolest u prosincu pojavila u Kini, u pandemiji Covida 19 umrlo je više od 256 tisuća ljudi diljem svijeta.


Sanofi planira uključiti tisuće ljudi u ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa

7:01 - Francuska farmaceutska tvrtka Sanofi SA namjerava uključiti tisuće ispitanika u testiranja eksperimentalnoga cjepiva protiv koronavirusa, koje razvija s tvrtkom GlaxoSmithKline Plc., a s nekoliko zemalja počeli su i razgovori o narudžbi, pokaže li se cjepivo uspješnim. Sanofi razvija dva moguća cjepiva za sprječavanje COVID-a 19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus te, kako su izvijestili, istražuju nekoliko mogućnosti za njegovu proizvodnju, uključujući i nove suradnje kojima bi se osiguralo da mogu odgovoriti na potražnju, pokaže li se bilo koji od tih programa uspješnim. Farmaceutske tvrtke žurno nastoje razviti lijekove i cjepiva za vrlo zarazni koronavirus koji je uzrokovao smrt više od 255 tisuća ljudi u svijetu, zarazio više od 3,6 milijuna ljudi i poharao gospodarstva diljem svijeta. Od više od 100 mogućih cjepiva koja se razvijaju, dosad ih je deset ušlo u fazu kliničkog testiranja, izvijestio je kalifornijski Milken institute.


Zdravstvena kriza potiče patriotizam kod Španjolaca

7:00 - Stanovnici španjolskoga glavnog grada Madrida pjevali su u utorak navečer s balkona domoljubne pjesme prosvjedujući protiv lijeve vlade, koja je popustila mjere, dok koronavirus nastavlja oduzimati živote. Španjolska je, s 220 tisuća zaraženih, zemlja s najviše oboljelih u Europi, a nakon što je dnevna stopa novooboljelih pala ispod 1 posto, vlada je dopustila ljudima izlazak iz kuća kako bi se individualno bavili sportom ili šetali. Prolaznici su preplavili donedavno puste ulice pa se neki boje da bi to mogla biti "biološka bomba", odnosno da bi se virus mogao ponovo pojačano širiti. Dok su mnogi šetali najdužom madridskom ulicom Calle de Alcalá iznad njih su na balkone izašli zabrinuti građani pa udarali žlicama o lonce prosvjedujući protiv vlade. "Ubojice!", vikao je jedan od njih s balkona ukrašenog španjolskom zastavom. U Španjolskoj je preminulo više od 25.600 osoba, a na brojim balkonima i prozorima izvješene su zastave s crnom vrpcom. Svake večeri u 21 sat ljudi izlaze na balkone i prosvjeduju. "Živjela Španjolska", vikali su stanovnici iz zgrada s jedne strane ulice, a njihovi susjedi s druge uzvraćali su sa "živjela!". Niz Calle de Alcalá odjekivala je španjolska himna puštena preko razglasa s jednog balkona, a stanovnici su zatim pjevali domoljubne pjesme.


Trump poziva Kinu da otkrije sve o podrijetlu koronavirusa

7:00 - Američki predsjednik Donald Trump u utorak je pozvao Kinu da bude transparentna u pogledu početka širenja zaraze novim koronavirusom, od kojega je od početka pandemije umrlo više od 250 tisuća ljudi. Trump je prije odlaska u Arizonu najavio da će Sjedinjene Države objaviti izvješće o podrijetlu virusa, ali nije iznio pojedinosti niti je rekao kada će izvješće biti objavljeno. "Sigurno ćemo izvijestiti o tome u dogledno vrijeme", rekao je Trump novinarima.

Premda Kinu ističu kao izvorište izbijanja zaraze i upozoravaju da će je držati odgovornom, Trump i dužnosnici njegove administracije iznose različita mišljenja o izvorištu zaraze. U nedjelju je državni tajnik Mike Pompeo rekao da postoje "znatni dokazi" o tome da se zaraza proširila iz Instituta za virologiju u Wuhanu, ne opovrgavajući međutim zaključak američkih obavještajnih službi da virus nije stvoren u laboratoriju. Drukčiju izjavu u utorak je dao predsjednik združenog stožera američke vojske general Mark Milley, koji je rekao da se još ne zna je li se virus proširio s tržnice u Kini, iz Instituta za virologiju ili s nekog drugog mjesta. "Je li došao iz laboratorija u Wuhanu? Je li se proširio s tržnice u tome gradu? Je li izbio negdje drugdje? Odgovor na to je: ne znamo", rekao je Milley na konferenciji za novinare.

Prošloga četvrtka Trump je na pitanje je li vidio dokaze koji mu pokazuju visok stupanj vjerojatnosti da virus potječe iz instituta u Wuhanu, odgovorio da ih je vidio, ali je odbio dati pojedinosti. Kineski institut odbacio je tvrdnje da virus potječe odande. Većina stručnjaka vjeruje da virus potječe s tržnice u Wuhanu te da je prešao sa životinja na ljude. Trump, koji je isprva hvalio Kinu za njihovu reakciju na izbijanje zaraze, rekao je da nije razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. "Želimo da budu transparentni. Želimo otkriti što se dogodilo kako se više nikad ne bi dogodilo", rekao je.

Trump, koji će se u studenome boriti za novi predsjednički mandat i kojega optužuju da nije djelovao dovoljno rano kako bi se spriječilo širenje virusa u Sjedinjenim Državama, tvrdi da je Kina morala mnogo prije upozoriti svijet. Direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i jedan od članova radne skupine Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa Anthony Fauci rekao je u intervjuu za National Geographic da su najčvršći dokazi koji pokazuju da virus nije nastao u kineskom laboratoriju nego da se "razvio u prirodi i preskočio s jedne vrste na drugu". Na pitanje jesu li znanstvenici mogli pronaći virus vani i onda ga unijeti u laboratorij, odakle je pobjegao, Fauci je odgovorio: "Ali to samo znači da je on najprije bio vani. Zato mi nije jasno o čemu oni govore i zato ne provodim puno vremena u tim raspravama koje nikamo ne vode."

Američki ministar zdravstva Alex Azar na pitanje o razlikama u Pompeovim i Faucijevim izjavama odgovorio je u utorak da su "državnom tajniku Pompeu možda dostupne informacije koje nisu dostupne Fauciju, što znači da tu nije nužno riječ o različitim mišljenjima". Svjetska zdravstvena organizacija, koju je Trump nazvao "kinocentričnom" i prekinuo američko financiranje organizacije, ocijenila je Pompeove izjave "spekulativnima".

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo