priopćenje živog zida / 'Uključivanje struje nije bila svrha sama sebi, HEP nije radio u skladu sa zakonom!'

Image
Foto: Facebook

'HERA je trebala postaviti uvjete, ali nije. Uključivanje struje nije bila sama sebi svrha, HEP nije radio u skladu sa zakonom, socijalni minimum se morao poštovati', kažu iz Živog zida

10.6.2015.
12:28
Facebook
VOYO logo

Nakon sprječavanja deložacija Živi zid je otišao i korak dalje u pomaganju obespravljenih građana pa su počeli ilegalno uključivati struju onima kojima je ona zbog dugova isključena. Sada su se i oglasili o tom svom činu.

Image
hvale se na facebooku /

Živi zid ilegalno priključuje struju građanima kojima je ona isključena zbog duga HEP-u

Image
hvale se na facebooku /

Živi zid ilegalno priključuje struju građanima kojima je ona isključena zbog duga HEP-u

"Vlada već dvije godine nije donijela uredbu za zaštitu socijalno ugroženih građana propisati status tim kupcima tako da se njima nije smijela iskapčati struja, ali to nikad nije napravila i isključivanja su bez uporišta u zakonu", kazao je Dušan Cvetanović o kaznenim prijavama Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HERA je trebala postaviti uvjete, ali nije. Naše uključivanje struje nije bila sama sebi svrha, HEP nije radio u skladu sa zakonom, socijalni minimum se morao poštovati i kriterije socijalno ugroženim građanima koji imaju pravo na povoljnije uvjete vezano za energetsko siromaštvo. Vlada je morala donijeti tu uredbu EU, ali nije! Vrdoljak i Milanović ne žele donijeti odredbe i riješiti problem", dodaje Cvetanović.

"Zakonom o energiji i mjere zaštite nikad nisu donesene,  prekršen je zakon da se ne smije iskapčati struja zastićenim kupcima. Prisilna naplata isključenjem struje nema uporišta pred zakonom. Podnijet ćemo dvije kaznene prijave. Mi smo kao aktivisti dužni odgovoriti na probleme građana u nevolji, nije nam svrha iskapčati struju. Ovo je bio čin ukazivanja na problem. Nastavljamo našu akciju sve dok se poslovanje HEP-a ne dovede pod pitanje zakona i ustava", kazao je Ivan Pernar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Ovdje nema elemenata kaznenog djela koja je podnijeta protiv pravne osobe i nepoznatog počinitelja. Pravno je logično da se ta prijava odbaci. Svako nezadiranje u pravo nije kazneno djelo", dodao je Juro Martinović, odvjetnik koji brani Živi zid u eventualnom postupku protiv udruge ili stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo