POBUNA NA OTOKU / Zbog izgradnje trajektne luke ukinuli im jedinu brodsku liniju: 'Djeca ne idu u školu, bolesnici u bolnicu. Ne radi pošta, trgovina...'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

I prije nego što je počela izgradnja trajektne luke, koja bi trebala trajati dvije godine, žitelji Ilovika ostali su bez jedine brodske linije o kojoj uvelike ovise, zbog čega najavljuju prosvjed

9.10.2021.
13:42
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Mještani otoka Ilovika negoduju. Za petak su najavili prosvjed, jer im je zbog izgradnje trajektne luke ukinuta jedina brodska linija, koja ih povezuje s uvalom Mrtvaška na Lošinju. Iako su pregovarali s vlastima, Ilovičani do dogovora nisu došli.

''Gradonačelnica tvrdi da se nastoji pronaći rješenje. To su rješenja koja smo dogovorili prije nekoliko mjeseci, ali se nisu poštovala. S druge strane investitor, županijska Lučka uprava, tvrdi da se ne ide u smjeru nalaženja rješenja, nego da će se sve raditi po starom, što znači da mi i dalje nećemo moći prometovati preko Mrtvaške u razdoblju od circa dvije godine, što je za Ilovik nemoguće. To je egzekucija otoka'', poručio je za Dnevnik.hr Ladislav Radoslović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život je postao nemoguć

Dok radovi nisu počeli, otočani sami organiziraju prijevoz preko Mrtvaške. Najviše pate djeca i kronični bolesnici. Život na otoku je postao nemoguć.

''Ako nas već i misle izmjestiti, što je nedopustivo jer za to nema nikakve potrebe, ali da onda to barem učine s datum početka radova. Mi imamo situaciju da su nas izmjestili, a radova nema na vidiku. Ne slušaju nas ni u Ministarstvu ni investitor. Ovdje se dogodila greška na svim razinama. Ne znamo hoće li djeca moći u školu, bolesnici u bolnicu. Ne radi pošta, trgovina, nemamo nikakve opskrbe'', kaže Radoslović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ureda župana Zlatka Komadine tvrde da imaju rješenje za dio učenika s Ilovika. ''Župan Zlatko Komadina u suradnji s resornim upravnim odjelom te ravnateljicom osnovne škole u Malom Lošinju dogovorio je rješavanje problema odvijanja nastave u područnoj školi na Iloviku. Naime, usprkos promjeni reda vožnje prema otoku Iloviku izvođenje nastave u kombinaciji razredne nastave odvijat će se nesmetano jer učiteljica živi i radi na otoku Iloviku. Učiteljica koja radi u kombinaciji predmetne nastave i putuje s Lošinja i u izmijenjenim okolnostima najranije bi u školu stigla ujutro u 9 i 30, a vratila se brodom u 12 i 30'', poručili su.

Egzekucija otoka

No, otočanima je to rješenje neprihvatljivo, pogotovo stoga što srednjoškolci već tri dana ne idu na nastavu. Istaknuli su da će takav prijedlog odbiti na sljedećem sastanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sporno je to što nije riješeno pitanje srednjoškolaca, nije riješeno pitanje opskrbe Ilovika, pošte, dakle sva moguća pitanja života na otoku. Pa ne možemo tako živjeti. Znači što, srednjoškolci ne moraju ići u školu jer srednja škola nije obavezna? Je li to odgovor župana? Ovo vodi u egzekuciju jedinog otoka na Jadranu koji je za 1000 posto povećao broj djece u zadnjih desetak godina'', zaključio je otočanin Ladislav Radoslović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo