UKIDANJE POREZNOG USKOKA JE 'POLITIČKI PRITISAK': / Lalovac: 'Most se izgleda opet pojavljuje kao jedan glas razuma'

Image
Foto: N1

Bivši SDP-ov ministar financija, Boris Lalovac u Temi dana govorio je o poreznoj reformi, izmjenama Zakona, Poreznom USKOK-u i unutarstranačkim izborima u SDP-u.

14.11.2016.
11:49
N1
VOYO logo

Upravo je bivši ministar financija, Boris Lalovac, uveo porezni Uskok kao samostalni sektor koji je u manje od dvije godine djelovanja uspio razotkriti financijske malverzacije “teške” više od milijardu kuna. U Temi dana N1 televizije, Lalovac je kazao kako mu nije jasno kome smeta Porezni Uskok koji odlično obavlja svoj posao i ispunjava svrhu zbog koje je osnovan. Smatra kako je riječ o vrsti 'politčkog pritiska na ljude koji tamo rade'.

'Uglavnom se bavimo međunarodnim prijevarama, zato ti iznosi i jesu visoki. Oni kontroliraju i sam sustav Porezne uprave. Teško da to tijelo samo sebe može kontrolirati, a kad su izdvojeni, onda mogu kontrolirati pogoduje li tko iz Porezne uprave kome. Kod nekih slučajeva se pokazalo da su krtice bile upravo unutar Porezne uprave. Ja nikad nisam sudjelovao u tome koliko rade niti što rade, nego mogu dati opće podatke i mislim da su tu pokazali razliku od onoga što je radila Porezna uprava. ', kazao je Lalovac komentirajući informacije da porezni Uskok trenutačno nadzire dvjestotinjak osobaza koje se sumnja se da "peru" oko milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci UPOZORAVAJU: ‘Bogatašima koji primaju plaću od 130 tisuća kuna HDZ će dati još 6000 kuna mjesečno!’

Image

SDP-ovci UPOZORAVAJU: 'Bogatašima koji primaju plaću od 130 tisuća kuna HDZ će dati još 6000 kuna mjesečno!'

Image

SDP-ovci UPOZORAVAJU: 'Bogatašima koji primaju plaću od 130 tisuća kuna HDZ će dati još 6000 kuna mjesečno!'

Kadrovske promjene

Smatra da će nova vlada uvesti neke kadrovske promjene unutar poreznog Uskoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije problem, neka stave kadrove koje žele, možda taj ured treba staviti pod Ured premijera, jer će imati veću snagu, ali nijedan političar se neće usuditi direktno ih pitati što rade. Kad se spuste na ovako niske razine, pod Poreznu upravu, vrlo brzo ih voda poklopi. Kolege iz Mosta podržavam, jer su rekli da žele ostaviti ovako kako jest. Most se izgleda opet pojavljuje kao jedan glas razuma', kazao je.

'Silne milijarde'

Upitan što je mislio kada je kazao da se u sklopu porezne reforme daje ekskluzivno pravo bankama da mogu jednokratno otpisati sve svoje loše plasmane gomilane kroz godine, a da taj teret ide na teret državnog proračuna, Lalovac je kazao kako je riječ o 'silnim milijardama'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bankari su to i od mene tražili, ali mi nije palo na pamet to im dopustiti. Banke će silne milijarde očistiti iz svojih knjiga, prodat će ta potraživanja, dobit će porezno priznate rashode, još će zaraditi od prodaje potraživanja i banke su duplo zaradile. Građani neće dobiti otpis. Postavlja se pitanje gdje će se stati', kazao je te dodao kako takva nenaplativa potraživanja iznose oko 40 milijardi kuna.

'Dali su malim poduzetnicima do tri milijuna kuna, kakvih firmi i nema baš u Hrvatskoj. Ili je to HEP, komunalna poduzeća, HRT ili velike tvrtke. Bilo bi dobro da, ukoliko daju bankama, mogli bi dati i njima, da otpišu dugove građanima. Oni su stavli velike banke i sitne poduzetnike koji imaju nekoliko stotina tisuća potpisa i rekli su da su dali svima. Nisu dali svima', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezna reforma

Komentirao je i poreznu reformu. Kazao je kako je rasterećenje dohotka i oporezivanje različitih razreda dobra stvar.

'Dobro je govoriti o dohotku i njegovu rasterećenju. Uvijek treba biti neke kritike i argumenata, u konačnici će se to usvojiti u Saboru. Kritika koja je bila da se ne dira najniža stopa PDV-a na kraju je urodila plodom. Imamo različita mišljenja, ali želimo dobro Hrvatskoj. Uz konstruktivne kritike se može doći do najbolje porezne reforme i onda će svakako to svi podržati', kazao je Lalovac te dodao kako vjeruje da će porezna reforma 'proći'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ali ne radi se o poreznoj reformi. Odustalo se od smanjenja opće stope PDV-a. Mi smo rekli da bismo smanjivali PDV na određenu košaricu prehrambenih proizvoda. Ovdje se ne dira košarica, nego su krenuli u smanjenje opće stope PDV-a, pa nisu smanjili. Na kraju ništa od toga. Bitno da se obeća što god, dođete na vlast i onda radite što hoćete. Ne znam kad će doći taj dio da se kažnjava neispunjeno obećanje. Stručni tim je radio na poreznoj reformi, a onda je isti taj stručni tim govorio da ćemo 2017. godine bankrotirati i da se ne smiju dirati porezi. Nama još nije prošao onaj dio krize, još uvijek se zavaravamo. Od porezne reforme uvest će se porez na nekretnine, dogodit će se ukidanje određenog Poreznog USKOK-a i promjena poreznih razreda, što sam javno podržao'.

Pobuna ugostitelja

Oko porezne reforme najviše su zabrinuti ugostitelji, a prema nekim najavama Most je tražio odgodu primjene više stope PDV-a za ugostitelje. Dok ministar Marić smatra da će uspjeti proći s cijelom reformom, Lalovac napominje da postoje bolja rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad smo išli na smanjivanje te stope bio je ciklus da se okrene trend u turizmu i ugostiteljstvu. Oni su rasli po duplo većim stopama više nego gospodarstvo, vukli su čitavo gospodarstvo. Mi u Hrvatskoj moramo prodavati ne samo smještaj, nego i proizvode. Govorimo o košarici proizvoda koja se mogla prodavati u restoranima tijekom ljeta, jer najviše zapošljavaju. U cjelokupnoj reformi ispada da su jedini, koji su platili dio reforme, bili ugostitelji. Zapravo se u konačnici ništa nije napravilo', kazao je Lalovac.

Izbori u SDP-u

Bivši ministar financija u SDP-ovoj vladi komentirao je i predstojeće unutarstranačke izbore u SDP-u. Kazao je kako se nada da će kandidat za predsjednika SDP-a, Orsat Miljenić ući u drugi krug

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odradili smo puno po terenu, jako dobro su reagirali članovi. Kolega Miljenić jako je kvalitetan kandidat. Brojni su njegovi dobri učinci. Vidjet ćemo hoće li percepcija među biračima prepoznati njegov rad. Nadam se da će ući u drugi krug. Vidjet ćemo što će biti', rekao je Lalovac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo