UKIDANJE ĆIRILICE: / "Nedopustivo je ponašati se prema Srbima kao prema boksačkoj vreći"

Image
Foto: Pixsell, Ivica Gaolić
19.8.2015.
13:50
Pixsell, Ivica Gaolić
VOYO logo

"Bruxelles bi svakako trebao reagirati jer je ovdje u pitanju, prije svega, ugrožavanje ljudskih prava, a onda i manjinskih prava jedne nacionalne zajednice u jednoj državi članici Europske unije", komentirao je Nikola Selaković Radio-televiziju Srbije (RTS) odluku vukovarskog gradskog vijeća o ćirilici.

Image
I SRBI U VUKOVARU: /

Mogli bi se već u srijedu žaliti Ministarstvu uprave na novi gradski Statut

Image
I SRBI U VUKOVARU: /

Mogli bi se već u srijedu žaliti Ministarstvu uprave na novi gradski Statut

Selaković je ocijenio nedopustivim da Bruxelles ne reagira, rekavši da su posljednji događaji i odluke u Vukovaru upravo rezultat izostanka službenog reagiranja. I svaki put kada se nije reagiralo, pojedinci su to koristili na ovakav način, naglasio je srbijanski ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje pristojnosti

"Svatko se pita kako je moguće da EU kaže da nema nikakve nadležnosti u ovome području kad je riječ o državi članici, a kada netko želi postati članicom itekako ima nadležnosti. Ovo je pitanje pristojnosti i civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda", rekao je Selaković .

Najavio je da će se Srbija obratiti svim međunarodnim institucijama, između ostalog, Vijeću Europe te visokom povjereniku OESS-a za zaštitu prava manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na svaku adresu trebamo pokucati i reći da je nedopustivo ponašati se prema Srbima kao prema boksačkoj vreći koju će šutirati svatko tko stigne", kazao je srpski ministar.

Image
Foto: Pixsell, Tomislav Krasnec

Vučić: Hrvatska je suverena, ali o ćirilici moramo govoriti

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu kako se mora razgovarati o odluci vukovarskog gradskog vijeća da ukine ćirilične natpise u tome gradu, čime je reagirao na izjave dužnosnika EU da Bruxelles nije nadležan za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je u pitanju Srbija, izjašnjavali su se i o mnogo manje važnim pitanjima i držali predike. O temeljnim vrijednostima EU, za koje se svi zalažemo - demokraciju, slobodu, ljudska i manjinska prava - nemaju reakciju na svoju državu članicu, a miješaju se u nešto što nema veze sa temeljnim vrijednostima i to u zemlji koja još nije članica Unije", rekao je Vučić u povodu prijepora koje je izazvala odluka vukovarskog gradskog vijeća o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

Ukidanje latinice- skandal svjetsnih razmjera

"Hrvatska jest suverena zamlja, ali ovo su stvari o kojima se mora govoriti. Zamislite da smo mi ukinuli latinicu u Beogradu ili Subotici - to bi bio skandal svjetskih razmjera", rekao je Vučić, naglašavajući da će ustrajati u borbi za prava Srba te da Srbija neće uskraćivati prava nikome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada nećemo uskraćivati prava nekom drugom narodu kod nas. Koristite latinično, ćiriličko pismo, u Srbiji možete slobodno, ovo je slobodna i otvorena zemlja", poručio je srbijanski premijer.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo