Imaš stan od 150 kvadrata i 800 kn primanja? Bogat si

Ministar financija iznio je svoje mišljenje koje bi trebalo utjecati na izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi, ali i na porez na imovinu koji se uvodi sljedeće godine.

26.6.2012.
16:13
VOYO logo

"Umirovljenici koji žive u stanovima od 150 kvadrata, a imaju samo 800 kuna penzije neće primati socijalnu pomoć jer su zapravo bogati", riječi su Slavka Linića koje prenosi Jutarnji list.

Uvod je to u najavu ukidanja socijalne pomoći umirovljenicima koji imaju niska primanja, uvođenjem imovinskog cenzusa u Zakon o socijalnoj pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriterij: 35 nužnih kvadrata

Samac ili obitelj čija je imovina vrednija od 332.600 kuna, odnosno 45.000 eura neće više imati pravo na socijalnu pomoć od države. U vrijednost te imovine za samca nije uračunato 35 nužnih kvadrata stana i po deset kvadrata za svakog člana obitelji.

Nema sumnje da će se pojedini umirovljenici, koji jedva imaju za hranu i režije, osjećati kažnjenim jer su novac koji su ulagali u dom mogli potrošiti na gluposti. A selidba u trećoj životnoj dobi i stres zbog prodaje doma u doba nekretninske krize, zasigurno je udarac na tu populaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se, pak, tiče poreza na imovinu, višim stopama oporezivati neiskorištena, a relativno malim stopama korištena imovina poput iznajmljenih stanova ili vikendica, navodi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo