UGROŽAVANJE MONOPOLA / Merkel zamjera Hrvatskoj što je HT-u pomrsila račune

24.3.2015.
9:03
VOYO logo

Njemačka strana naglasila je zainteresiranost svojeg gospodarstva za jači angažman u Hrvatskoj, posebno u području informatičke tehnologije i širokopojasnog interneta, doznaje Novi list.

Ali, uz isticanje nužnosti poboljšanja pravne sigurnosti i transparentnosti natječaja, kancelarka je upozorila na problem koji u Hrvatskoj ima tvrtka kćer Deutsche Telekoma (HT), zbog toga što država gradi paralelnu telekomunikacijsku mrežu, pa se HT na određeni način ograničava u poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj vladine akcije je izgraditi mrežu koja će u svakom dijelu Hrvatske biti jednako kvalitetna kad je u pitanju pristup brzom internetu. To znači ulazak konkurencije na tržište koje je dotada držao HT, koji svoju mrežu iznajmljuje ostalim operaterima.

Konkretni slučajevi i zapreke

Predsjednica Republike po povratku u Hrvatsku otkrila je u intervju za Media servis da joj je Angela Merkel "spomenula konkretne slučajeve u kojima se tvrtke koje su u njemačkom vlasništvu susreću u Hrvatskoj, kad je riječ o porezima koji se nameću preko noći ili izmjenama pravila ili birokratskim zaprekama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loptica prebačena na premijera

Na upit u Uredu predsjednice je li točno da je glavna primjedba njemačke kancelarke bila upravo usmjerena na gradnju državne informatičke infrastrukture i stvaranje konkurencije HT-u, te kakva je bila reakacija predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nisu dali odgovor.

Njezin glasnogovornik Luka Đurić rekao je da je prava adresa za to pitanje predsjednik Vlade, jer "kancelarka zna koje su ovlasti hrvatske predsjednice i sigurno je o tom pitanju prethodno razgovarala i s hrvatskim premijerom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo