u hub-u se s tim ne slažu / 'Ugovori o švicarcima su ništetni': Građanima bi se moglo vratiti i do 15 milijardi kuna!

Ako Vrhovni sud bude imao isto stajalište, obeštećenje od banaka moći će dobiti svi koji su uzimali kredite u švicarcima

27.8.2018.
22:00
VOYO logo

S konverzijom u eure ili bez nje, svi ugovori za kredite u švicarskim francima ništetni su, tvrde u udruzi Franak.

Pozivaju se na ranije sudske odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove presude Vrhovnog suda ukazuju da je Vrhovni sud već zauzeo stajalište ranije da konverzija kredita ne bi trebala biti prepreka za utvrđenje ništetnosti", kaže Srđan Kalebota, odvjetnik i pravni savjetnik u Udruzi Franak.

S tim se ne slažu u Hrvatskoj udruzi banaka. Napominju da su ugovori o konverziji sklopljeni na temelju zakona koji je Ustavni sud ocijenio valjanim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da se presuda u dijelu ništetnosti valutne klauzule u švicarskim francima ne odnosi i nema utjecaj na kredite koji su konvertirani."

No, na strani Udruge Franak je i ekonomski analitičar Tihomir Domazet, smatra da jednaka prava trebaju imati i oni koji su napravili konverziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, to treba primjeniti, poštovati i doći u novu fazu banke i korisnika u smislu daljnjeg razvoja tog kreditiranja da se ne desi ono što se dešavalo zadnjih 10-ak i više godina", ističe Tihomir Domazet.

Ako Vrhovni sud bude imao isto stajalište, obeštećenje od banaka moći će dobiti svi koji su uzimali kredite u švicarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko uzmemo da je bilo oko 100 tisuća ugovora o kreditu, svi bi mogli podnijeti tužbe i svakako bi se radilo o velikim iznosima koje bi im banke trebale vratiti", kaže Kalebota.

Građanima bi se tako moglo vratiti i do 15 milijardi kuna. Domazet napominje da je postupak dodjele kredita bio netransparentan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako to da su te banke pod gotovo jednakim uvjetima davale te kredite uz valutnu klauzulu, uz gotovo jednaku kamatu, nitko se nije zapitao kako to da su to jednako davale", ističe Domazet.

Ako se građani odluče na tužbe i u konačnici dobiju parnicu, bankarski sustav, smatraju stručnjaci, ne bi trebao doživjeti velike lomove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo