UGOSTITELJI ZBUNJENI KORONA REDARIMA: / 'To je apsurd! Trebali su biti samo na svadbama, a Stožer ih je nametnuo svima'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

'Naš je prijedlog bio da Covid redari budu samo na svadbama te da njih treba osigurati ugostiteljski objekt, a Stožer je sam odlučio te iste redare nametnuti svima'

15.10.2020.
16:36
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Iz Nacionalne udruge ugostitelja komentirali su za 24sata nove preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prema kojima, između ostalog, koronaredari moraju u ugostiteljskim objaktima paziti na poštivanje epidemioloških mjera ako ima više od 50 ljudi, a maske su obavezne i za radnike i za goste.

"To je apsurd. Naš je prijedlog bio da Covid redari budu samo na svadbama te da njih treba osigurati ugostiteljski objekt, a Stožer je sam odlučio te iste redare nametnuti svima. Pa kakvog to smisla ima, tko će sve to organizirati? Znači li to da u ovoj krizi moramo zapošljavati nove ljude? Puno pitanja, a malo odgovora. Ne dolaze u obzir, to je van pameti", poručili su za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRILI TKO ĆE BITI KORONAREDARI I ŠTO BI TREBALI RADITI; Ugostitelji odmah odgovorili: /

'Nije konobar tu da vrši teror i legitimira!'

Image
OTKRILI TKO ĆE BITI KORONAREDARI I ŠTO BI TREBALI RADITI; Ugostitelji odmah odgovorili: /

'Nije konobar tu da vrši teror i legitimira!'

'Posljednji čavao u lijesu'

Ugostitelji koje je kontaktirao 24sata tvrde da im nisu jasne nove upute te da još nemaju koronaredate, kao i da ih smatraju besmislenim i beskorisnim. S njima se slažu i u Udruzi ugostitelja. "Ako ćemo morati imati razmak između gostiju veći od tri metra, što će biti s onim lokalima koji imaju malu kvadraturu prostora. Kakve je tu računica. Ionako krpamo kraj s krajem, a ovo će biti posljednji čavao lijesu nas ugostitelja. Mjesecima poslujemo s gubicima", kažu iz Udruge koji smatraju da su mjere iracionalne.

"Kakva je tu logika ako svaku večer imate okupljanje stotina mladih ljudi ispred HNK-a i nikome ništa, a nas se ugostitelje smatra glavnim izvorima zaraze. Uz to, pripremaju nam se i astronomske kazne za tuđe nepoštivanje mjera. Kako mi ugostitelji možemo natjerati nekoga da stavi masku, pa nismo mi represivni aparat. Na kraju krajeva, to se može i zloupotrijebiti, pa ako se nekome prohtje može otići kod konkurencije bez maske, a vlasnik ni kriv ni dužan dobije kaznu i u ovo vrijem je to ključ u bravu", upozoravaju iz Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju da zbog epidemije imaju oko 60% pada prihoda u odnosu na lanjsku godinu, a mnogi su prepolovili broj radnika. "Kako očekujete da će netko praviti svadbu, a ne može se plesati. Jasno je da će otkazati, ali tu se onda otkazuju i sala, catering, glazba, fotograf, razni dobavljači. Pa računajte koji su to gubici", kažu i dodaju da su svjesni epidemije, ali upozoravaju da je nužno pronaći neko rješenje jer će do proljeća preko 50% ugostitelja staviti ključ u bravu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo