SRETAN EPILOG / Ugostitelji u milosti države: 'Krećemo u novi nadzor i tko ispunjava uvjete, može raditi'

I vlasnici i radnici strahuju što će biti s radnim mjestima upirući prstom u Inspektorat

20.4.2020.
18:31
VOYO logo

Nakon zatvaranja dvadesetak restorana koji u koronakrizi ionako jedvapreživljavaju, Državni inspektorat ublažio je stav - neki bi rekli - posuo se pepelom. 

Dalo bi se to zaključiti nakon hitnog sastanka na kojem je dogovoreno – tko bude poštovao svježe propisane mjere Stožera, od sutra će moći ponovno raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog konfuznih odredbi o minimalnim tehničkim uvjetima, s ključem u bravi na mjesec dana prethodno su kažnjenirestorani koji su dostavljali hranu ili su se narudžbe preuzimale ispred objekta. Nova pravila igre donosi naš reporter AdrianDe Vrgna.

Ugostiteljski objekt KatarineHorvat Zrilić Državni inspektorat zatvorio je na 30 dana i ne radi već peti dan. Bez razloga, tvrde vlasnici, a ako je i bilo nedostataka, mogli su ih prvo upozoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodila sam se uputama Ministarstva turizma, koje navode da možemo isporučiti i na pragu svog lokala narudžbu koja se konzumira drugdje", kazala je Horvat Zrilić.

Sada i vlasnici i radnici strahuju što će biti s radnim mjestima upirući prstom u Inspektorat. Zbog nezadovoljstva, u Državnominspektoratu održan je sastanak. Ugostitelji ne skrivaju ni da su ljuti na Ministarstvo turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražit ćemo da se ukine Ministarstvo turizma, HOK i HGK, koji su zajedno 550 milijuna kuna, i članarine HGK-u i HOK-u koji ništa ne rade", gnjevno je komentirao Marin Medak, predsjednik nacionalne udruge ugostitelja, na što se nadovezao ministar turizma GariCappelli:

"Razumijem da smo nervozni, nitko nije bio pripremljen, imali smo najbolježelje. Ministarstvo turizma je zatražilo da se može dostava hrane, drive in..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na taj se način radilo gotovo mjesec dana, do zabrana na dvadesetak adresa. Sada Inspektorat najavljuje zaokret i povlačenjerješenja za one koji poštuju mjere Zavoda za javno zdravstvo.

Izdano je 11 preporuka, od toga da nema konzumnacije u lokalu, kao što je nije bilo ni do sada, preko beskontakntog plaćanja, ako je to moguće, do fizičke zaštite poput pleksiglasa i dezinficiranja površina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra već tijekom jutra inspektori otići na one lokacije gdje su dane zabrane rada, prekontrolirati uvjete i ako objekti ispunjavaju te uvjete, donosit će se rješenja o obustavi postupaka i ugostiteljski će objekti moći raditi", naglasio je glavni državni inspektor AndrijaMikulić.

Dotle, Katarina i njezini radnici spremni su se vratiti na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će što ranije doći do toga i da koliko toliko radimo."

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo