UGOSTITELJI TRAŽE DA IM BAREM DOZVOLE OTVORITI TERASE: / 'Ovo već udara na psihu. Teško je u neradu održati zdrav razum'

Image

'Sada je broj zaraženih pao ispod 200 i očekujemo što prije početak rada, na izmaku smo snaga, jer to već udara i na psihu'

15.2.2021.
19:56
VOYO logo

Iako su mjere popustile te je svim ugostiteljima omogućena "kava za van", Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja nije otvorio svoja tri objekta jer mu se ne isplati. U razgovoru za HRT istaknuo je da je "izdavanjem kave za van" konačno došlo do izjednačavanja kriterija s ostalim djelatnostima, ali to ne smatraju popuštanjem mjera.

"Ljudi su se navikli na odlazak po kavu koja je dosta jeftinija nego u našim objektima, to je jedan od problema koji nas čeka. Drugi je nespretnost u donošenju odluke oko kave za van, ne smiju se gosti zadržavati ispred našeg objekta. Tu i financijska kalkulacija naših građana kaže zašto bih ja dolazio po duplo skuplju kavu ili piće u ugostiteljski objekt koje plaćaju upola jeftinije u nekom drugom objektu, kiosku ili trgovini, jer i dalje moram ići na nekakvu klupicu ili zidić", rekao je Biljan te naglasio da to nema veze s ugostiteljstvom jer oni nisu trgovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da se veliki broj lokala nije otvorio jer bi se stvarali minusi, dok se mjere stvarno ne popuste u pravom smislu te riječi. "S obzirom na svakodnevni pad broja zaraženih, smatramo da smo spremni za početak rada. Sada je broj zaraženih pao ispod 200 i očekujemo što prije početak rada, na izmaku smo snaga, jer to već udara i na psihu", upozorio je te istaknuo da je jako teško u neradu održati zdrav razum. "Dajte nam da radimo", dodaje.

Image
BUJAS O RELAKSACIJI MJERA: /

'Na minus 1, po buri, tko će ići po coffee to go kada istu tu možete popiti u trgovačkom centru'

Image
BUJAS O RELAKSACIJI MJERA: /

'Na minus 1, po buri, tko će ići po coffee to go kada istu tu možete popiti u trgovačkom centru'

Žele potpuno otvaranje

Kaže da bi ih otvaranje terasa spasilo i financijski i psihološki, ali smatraju da ih treba potpuno otvoriti. Međutim, ističe da su razgovori između Nacionalnog stožer civilne zaštite prekinuti te da ih nije pozvao od prošle jeseni na razgovore. "Pozovite nas da zajedno sjednemo", kaže Biljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da su mediji puni informacija o neujednačenim kriterijima. "Ne želim govoriti protiv drugih djelatnosti. Pa zar smo stvarno mi problem u ovom društvu", pita se i napominje kako svakodnevno vidimo nepoštivanje mjera, što je frustrirajuće za njihov sektor.

Mjeru otvaranja terasa bi pozdravili, ali upozorava da ugostiteljstvo nije samo grad Zagreb, Osijek, Rijeka ili Split. "Ugostitelj je i onaj u malom slavonskom selu koji ima par kvadrata u malom lokalu gdje radi vlasnik. Neki nemaju terase pa će biti dovedeni u neravnopravan položaj. Što nekome u Lici znači da može raditi na terasi, ako će temperature primjerice u Delnicama biti u minusu, to je opet neujednačavanje kriterija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je i da je puno OPG-ova i domaćih proizvođača pića, mesa, hrane vezano za njih. Priča je kaže, spojena i ne mogu jedni bez drugih.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo