ONI ĆE BITI PRVI NA 'UDARU' / Ugostitelji na mukama zbog uvođenja eura: 'Pretvorit ćemo se u mjenjačnice, a nije baš da ležimo na milijunima'

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL/ilustracija

Ako neki gost prvih dana naruči kavu i želi je platiti novčanicom od 500 kuna, to ugostitelju automatski izbija popriličan iznos gotovine u eurima iz novčanika

30.12.2022.
15:42
Borna Filić/PIXSELL/ilustracija
VOYO logo

Uoči uvođenja eura, ugostitelje u Hrvatskoj muči niz pitanja na koja nemaju posve jasnih odgovora. Primjerice, hoće li se, skupa s trgovcima, u prva dva tjedna pretvoriti u mjenjačnice, hoće li imati dovoljno kovanica eura i centi te kako će se u novogodišnjoj noći zatvarati kasa. Budući da trgovine u nedjelju, na Novu godinu, kada bude službeno uveden euro neće raditi, ugostitelji strahuju da će biti među prvima koji će se morati snalaziti s prelaskom u eurozonu, piše Novi list.

Što ako im, recimo, neki nadobudni gost tog dana naruči kavu i želi je platiti novčanicom od 500 kuna? To ugostitelju automatski izbija popriličan iznos gotovine u eurima iz novčanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'VELIKO POSTIGNUĆE' /

Plenković otkrio plan obilježavanja ulaska u Schengen i uvođenje eura: 'Primorac i Vujčić će na bankomatima uzeti eure. Doći će nam Ursula von der Leyen'

Image
'VELIKO POSTIGNUĆE' /

Plenković otkrio plan obilježavanja ulaska u Schengen i uvođenje eura: 'Primorac i Vujčić će na bankomatima uzeti eure. Doći će nam Ursula von der Leyen'

Ugostitelji ipak mogu izvratiti kune, ako nemaju eura

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK), kaže da se zbog svega toga od države zatražilo da se ugostiteljima i dalje omogući vraćanje razlike u kunama.

"Ministarstvo nam je odgovorilo da to jasno piše i u Zakonu o euru, u članku 40., stavak 2. u kojem se kaže da u prva dva tjedna iznimno mogu vratiti kune, ukoliko nema eura", kazao je Kratohvil za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da 1. siječnja banke ne rade, ali već 2. siječnja se normalno radi i kome bude zatrebalo eura, moći će ih nabaviti. A smatra i da će građani vrlo vjerojatno u novogodišnjoj noći više plaćati karticama te tako izbjeći eventualne probleme s gotovinom.

Hrvoje Margan, potpredsjednik Ceha ugostitelja pri HOK-u kazao je da je, što se tehničkog dijela tiče, svaki iole ozbiljniji ugostitelj spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći problem je bilo to što, da bi uzeo nekakvu predopskrbu novca, morao si imati dovoljno novca na računu u banci, a nije baš da 'ležimo na milijunima'.
Vrlo malo nas je radilo te ugovore o predopskrbi novcem. Eure koje smo dobili smo potom morali deponirati kod sebe 20 dana prije Nove godine i u tom periodu je taj novac praktički bio 'mrtav'", kazao je Margan dometnuvši da nisu svi ugostitelji toliko solventni da imaju nekoliko tisuća eura da ih mogu držati inertne 20 dana.

On smatra da bi većih problema mogli imati mali trgovci ili obrtnici u zabačenijim ruralnim dijelovima zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi se bojimo da ne postanemo mjenjačnice'

Pojašnjavajući što će se dogoditi u ponoć s 31. prosinca na 1. siječnja, Margan je za Novi list rekao kako bi ugostitelji, da mogu 1. siječnja nanovo startati, 31. prosinca moraju zaključiti blagajnu, napraviti obračun u kunama i onda krenuti raditi nanovo. Sve otvorene stavke do tada moraju zatvoriti. Država im je, kaže, izašla u susret podigavši blagajnički maksimum s 10.000 kuna na 40.000 kuna. Tehnički će, kaže, to biti dosta teško izvesti kada se prvog dana bude zaključivalo blagajnu i kada u njoj budu i kune i euri.

I Margan kaže da problem neće biti ako gost račun od 15 eura plati s 200 kuna, nego ako netko kavu od 1,60 eura bude htio platiti s 500 ili više kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi se bojimo da ne postanemo mjenjačnice", kazao je Margan.

Što se tiče mogućeg zaokruživanja cijena, a time i poskupljenja, Margan kaže da to ne očekuje jer u situaciji kada građani gledaju na svaku kunu, za takvo što i nema previše mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li itko od mojih kolega uopće dirao cijene, ako bude zaokruživanja, ne očekujem da će biti nekog velikog dizanja cijena. Konkretno, ako uzmemo za primjer kavu koja je sada 12 kuna, ona će od Nove godine koštati 1,60 eura, odnosno 12,07 kuna, dakle, neće to biti neka bitna razlika", kazao je Margan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo