UGLEDNI SUDAC ODGOVORIO NA VRUĆE PITANJE: / Što prije rješavati - sudbinu Agrokora ili muku običnih građana?

Image

Svaka deveta radno sposobna osoba u Hrvatskoj je blokirana, njih 320 tisuća dužni su čak 41 milijardu kuna.

27.3.2017.
8:02
VOYO logo

Godinama je rastao dug koncerna Agrokor, čija je trenutačna financijska situacija stvorila velike probleme Vladi Andreja Plenkovića, koja trenutačno radi na novom zakonu koji su neki mediji već prozvali 'lex Todorić'.

S jedne je strane problematika koja bi nastala propašću velikih tvrtki, a s druge strane teška sudbina velikoj broja građana. Što je hitnije za sustavno rješavanje? U Temi dana HRT-a na to su pitanje pokušali odgovoriti sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić i ovlašteni revizor, stalni sudski vještak za financije i računovodstvo Davor Banović te glavni tajnik stranke 'Blokirani - deblokirajmo Hrvatsku' Sarajko Baksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kroje se zakoni za pojedince'

Mislav Kolakušić rekao je kako se godinama zakoni u Hrvatskoj donose za pojedince, dok građani prolaze iznimno loše.

'Piše se zakon ne za uski krug ljudi, nego za jednu osobu', rekao je te dodao kako je po Ustavu država dužna svim tvrtkama osigurati jednak pravni položaj na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Banović pak smatra kako je upitna čak i ustavnost tog zakona.

'Odgovorna je Uprava'

'Kod Agrokora je odnos obveza i kapitala bio 1:10, a kad taj odnos iznosi 2:1 o tome se mora obavijestiti predsjednika Uprave i temeljni kapital se mora korigirati - a ovdje se nije poduzimalo ništa. Da su se provodili zakonski propisi do ove situacije ne bi došlo. Odgovorna je Uprava. Banke imaju hipoteke i osigurana svoja potraživanja. Najrizičnija skupina su dobavljači', rekao je Banović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladinu namjeru donošenja zakona prema kojemu će država oprostiti dugove blokiranih manje od prosječne plaće glavni tajnik stranke 'Blokirani - deblokirajmo Hrvatsku' Sarajko Baksa nazvao je 'bombonom koji se daje u predizborno vrijeme'.

'Ovo je jedna vrlo loša poruka svima ostalima, jer mi i dalje stojimo iza toga da se dugovi moraju vraćati. Blokirani ne traže otpis dugova, blokirani traže da se ukinu neralno visoki troškovi i nerealno visoke kamate', rekao je Baksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo