ne znaju ništa / Ugledne tvrtke nakon akcije USKOK-a tvrde: 'Neugodno smo iznenađeni i šokirani!'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Raspoloženi za komentar nisu bili u većini kontaktiranih tvrtki, uglavnom su priopćili kako zasad ne bi ništa javno iznosili jer ni sami ne znaju na što se istraga odnosi

3.2.2017.
12:20
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je USKOK u četvrtak pokrenuo istragu protiv 21 osobe, 10 tvrtki i jedne udruge koje tereti za zločinačko udruživanje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganje u toj zlouporabi, oglasile su se i neke od tih tvrtki, piše Jutarnji.hr.

Image
velika akcija uskoka /

Zbog izvlačenja milijunskih iznosa preko fiktivnih računa određen istražni zatvor protiv 13 osoba

Image
velika akcija uskoka /

Zbog izvlačenja milijunskih iznosa preko fiktivnih računa određen istražni zatvor protiv 13 osoba

Riječ je o uglednim tvrtkama koje godišnje prijavljuju prihode iznad milijarde kuna, a za neke od njihovih vodećih ljudi USKOK je zatražio istražni zatvor. Jutarnji je kontaktirao neke od tih tvrtki i pokušao dobiti komenter. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od njih je Oktal Pharma, koje je prema financijskim izvješćima u 2015. godini ostvarili prihod od 1,2 milijarde kuna. 

Iz firme su rekli kako nemaju komentara te kako 'ništa ne znaju', a slična reakcija stigla je i iz tvrtke Span - oni su 'iznenađeni i u šoku'. Tvrtka većinu svojih prihoda ostvaruje putem poslovanja s državom te im je, prema financijskim servisima, u 2016. godini iz državnog proračuna isplaćeno više od 23 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istrazi se dalje spominje da su se USKOK-ovi istražitelji bavili, među ostalim, poslovanjem shopping centra Westgate, a Stjepan Iveljić, direktor u tvrtki Trgovački centar Zagreb, jučer je rekao: "Nemam komentara. Na godišnjem sam odmoru. Ne znam što se točno dogodilo niti smijem to komentirati."

Istragom je obuhvaćena i zagrebačka tvrtka Napredni modeli, koja je u 2015. godini ostvarila prihode od 2,9 milijuna kuna, što je bilo dramatično povećanje u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj su imali 721,5 tisuća kuna prihoda. Ta je tvrtka inače, bila angažirana za rad na predsjedničkoj kampanji tadašnje kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Njezina je kampanja stajala 3,9 milijuna kuna, a među većim stavkama, prema GONG-u, bila je ona na račun tvrtke Napredni modeli kojoj je u dva navrata plaćeno oko 622 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspoloženi za komentar nisu bili ni u većini kontaktiranih tvrtki, uglavnom su priopćili kako zasad ne bi ništa javno iznosili jer ni sami ne znaju na što se istraga odnosi, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo