PRESS KONFERENCIJA / Udruga u ime obitelji želi mijenjati zakon o neradnoj nedjelji: "Želimo osigurati da radnici mogu birati hoće li raditi nedjeljom ili ne"

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Pripremili smo konkretan prijedlog koji se, ako ima političke volje, može prihvatiti", poručili su iz Udruge

27.3.2017.
10:47
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Udruga U ime obitelji na Trgu Svetog Marka organizirala je konferenciju za novinare na kojoj je iznijela svoje prijedloge po pitanju izmjena Zakona o rad o neradnoj nedjelji. Na konferenciji su svoja stajališta iznijeli predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić, voditelj pravnog tima Krešimir Planinić, gospođa Paula Jurković i magistar prava Ante Meštrović.

"Ovaj naš prijedlog će omogućiti da se u Zakon o radu unesu promijene koje će osigurati da radnici zaposleni u trgovini mogu odlučiti da li žele raditi nedjeljom ili ne te osigurati minimalnu naknadu koju je poslodavac dužan osigurati nedjeljom ili blagdanom, a to je najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika", rekla je Markić te dodala kako je trenutni Zakon loše napravljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trgovinama radi 180 tisuća radnika, većinom su to žene. Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, 8 posto savke nedjelje, a oko 30 posto ih radi u ciklusima", konstantirala je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Planinić rekao je kako model dotiče dva segmenta koja je izložila Željka Markić te da radi o modelu koji je prepoznat u Europskoj uniji. "Mislimo da je neradna nedjelja velika tema, da su ljudi to prepoznali i osjećaju kao važnu stvar", rekao je Planinić. 

Radnica u trgovini, Paula Jurković, rekla je kako bi radna nedjelja trebala biti tu za obitelj te da "bilo bi lijepo da država omogući nove zakone koji će nam donijeti da imamo svoj dan za sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planinić je rekao kako prijedlogom o minimalnoj satnici žele postići ravnotežu i motivirati i poslodavca i radnike, dok je Markić poručila kako radnici imaju "Ustavom zajamčeno pravno na slobodan dan".

"Ne želimo imati idućih godinu dana rasprave o tom pitanju. Pripremili smo konkretan prijedlog koji se, ako ima političke volje, može prihvatiti. Želimo da radnicima u ovoj godini koji rade nedjeljom bude bolje. Ako Vlada i sabor imaju bolje rješenje, još bolje", zaključila je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo