UDRUGA RTL POMAŽE DJECI DONIRALA PETROVOJ: / 'Ovo znači jako puno, oprema odmah ide u upotrebu'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Situaciju je prokomentirao i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Slavko Orešković

1.4.2020.
10:36
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga RTL pomaže djeci donirala je inkubator, respirator i monitor za praćenje vitalnih funkcija Petrovoj bolnici koja je prije deset dana stradala u razornom potresu koji je pogodio Zagreb. Vrijednost opreme je 661.217 kuna.

Dio bolnice nije u funkciji, a trebat će mu neko vrijeme i ulaganja da bi se opet vratio. Scena koje su se mogle vidjeti u Petrovoj bolnici nakon potresa prisjetila se sestra Dragica Gazdek koja u bolnici radi već 43 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad koji je izgledao strava i užas. Nisam uopće gledala to, nego sam jurila prema Dubravi. Nisam se bojala. Čekala sam da primim tamo svu tu djecu koju su nam pomogli iz Petrove i BBB i vojska i građani u pomoć. Svi su bili dobro, uspjeli smo ih grijati, smjestili smo ih na krevete. Dubrava nam je donijela grijače. Nitko nije bio pothlađen. Nitko nije stradao. To mi je bila najveća sreća isto kao i osoblje koje se savršeno držalo. Sestre i liječnici koji rade mislim da su vrhunski", rekla je medicinska sestra Dragica za RTL.

Image
POTRES IM JE UZEO DOM, POMOZIMO DA SE VRATE KUĆI! /

Palčići iz Petrove ostali su bez svog odjela i trebaju našu pomoć

Image
POTRES IM JE UZEO DOM, POMOZIMO DA SE VRATE KUĆI! /

Palčići iz Petrove ostali su bez svog odjela i trebaju našu pomoć

Dio bolnice napravljen prije Prvog svjetskog rata

Situaciju je također prokomentirao i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Slavko Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojao sam se da je došlo do velikih oštećenja zgrade koja je napravljena prije Prvog svjetskog rada, ovaj stari dio. Hvala Bogu nije došlo do žrtava, nije nitko stradao od pacijenata, odnosno djece", rekao je Orešković te zahvalio na donaciji.

"Ja bih vam se zahvalio što ste stvarno odmah prepoznali važnost ove kuće. Baš na ovom mjestu gdje se nalazimo nalaze se djeca niske porođajne težine. Deset posto djece rođene u Hrvatskoj koji zahtijevaju najbolju njegu. Ali uz vrhunske sestre, liječnike bez opreme koje održavaju tu djecu na životu, mi ne bismo imali rezultate kakve imamo", rekao je Orešković za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

22.03.2020., Zagreb - Ljudi ispred Klinike za zenske bolesti i porode nakon potresa. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

CAPAK OBJASNIO ZBUNJUJUĆU PORUKU KOJU STOŽER STALNO ŠALJE: Trebamo li ići na zrak ili moramo ostati kući?

Oprema odmah ide u upotrebu

"Problem je što imamo vrlo veliki pogon. Uspjeli smo se u skučenom prostoru organizirati. Manje je komfora i za osoblje i pacijente, ali što možemo. Tako je kako je. Vjerujemo da ćemo uz pomoć donatora i države, uspjeti obnoviti Petrovu u tim nekim gabaritima. Samo će trebati dosta vremena i novaca", rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donaciju je u RTL Danas prokomentirala i pročelnica Zavoda za neonatologiju Mirta Starčević.

"Raditi je neobično. Samo prije 10 dana bilo je sve puno inkubatora i male djece. Sad vlada tišina, hodnici su prazni. Neobično zaista. Danas imamo samo intenzivnu njegu koja je smještena u privremenom prostoru. Posla je vidljivo manje i nema one uobičajene dinamike na koju smo naučili. Imamo još dvije novorođene bebe nakon potresa. Sada se mogu porađati trudnice u terminu s nekompliciranim trudnoćama jer ne možemo prihvatiti novu nedonoščad u našu jedinicu intenzivnog liječenja u ovom trenu", rekla je Starčević te zahvalila RTL-u na donaciji opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donacija nam znači jako puno. Tehnologije su presudne bez obzira na naša znanja. Oprema će odmah biti stavljena u upotrebu. Zahvaljujemo RTL-u", zaključila je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo