'dosta je manipulacija' / Udruga Franak najavila prosvjed i pozvala Vujčića na ostavku: 'Ponaša se kao meteorolog, a ne guverner'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Arhiva

Predstavnici Udruge Franak najavili su prosvjed za srijedu, 16. rujma u 9 sati. Pozivaju građane da 'stanu u obranu vlastitih života i života svojih obitelji'

14.9.2015.
12:30
Patrik Macek/PIXSELL/Arhiva
VOYO logo

Na izvanrednoj konferenciju za novinare, predstavnici Udruge Franak pozvali su građane na prosvjed koji organiziraju u srijedu te su još jednom zatražili ostavku guvernera HNB-a, Borisa Vujčića.

Katarina Lučić iz Udruge Franak rekla je kako su analazirali svih 13 točaka iz Vujčićeva očitovanja te su zaključili kako se ponaša kao meteorolog, a ne guverner, a za svoje krive prognoze nikome ne odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge Franak traže guvernerovu ostavku jer iznosi krive informacije.

"Mjesecima je, pa i Udruzi Franak, Vujčić tvrdio da neće doći do do ugrožavanja likvidnosti u slučaju konverzije u euro, a sad tvrdi drugo jer radi u korist još većeg bogaćenja banaka", rekla je Lučić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge poručuju kako HNB plaši javnost i širi paniku te se pitaju zašto HNB plaši javnost i širi paniku zašto bi banke povećavale kamatne stope ako će im nakon konverzije više ljudi moći vraćati kredite.

"Ovaj proces narušavanja povjerenja u monetarni proces na koji upozorava Vujčić se već dogodio i za njega su osim tuženih banaka, najveći krivci u HNB. Vujčić govori o upitnoj ustavnosti, a za to nije kompetentan. On nije pravnik, nego ekonomist. Vujčić se ponaša kao predstavnik Hrvatske udruge banaka. Ponaša se nemoralno", rekla je Lučić.

Krešimir Bajamić iz Udruge Franak kaže kako HNB zajedno s ministrom iz Austrije napada hrvatsku vladu te da je nedopustivo da se strane države miješaju u monetarnu politiku suverene države. 

Dubravko Pokrovac najavio je prosvjed ispred HNB-a u srijedu u 9 sati, napomenuvši kako je okupljanje u 8 sati na Trgu bana Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici 'Franka' su na konferenciji napomenuli kako svoje članstvo neće pozvati da glasuje ni za koju političku opciju te da svačiji program govori za sebe.

Ranije danas, Udruga Franak je na službenom Facebooku najavila novi prosvjed pred Hrvatskom narodnom bankom jer im je, kako pišu, "dosta manipulacija i zastrašivanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što smo pročitali očitovanje guvernera Hrvatske narodne banke na portalu Jutarnjeg lista, neslužbenog glasila bankarskog sektora, odlučili smo organizirati prosvjed pred tom sramotnom institucijom. Prosvjed će se održati u srijedu, 16. rujna u 9 sati.

Smatramo nedopustivim da HNB zastrašuje građane i Vladu, koja ih izmjenama zakona želi zaštititi, te pozivamo sve građane Republike Hrvatske da, još jednom, stanu u obranu vlastitih života i života svojih obitelji. Udruga Franak zahtjeva ostavku guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića zbog zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije i zastraživanja javnosti, plasiranja lažnih podataka, itd. Ponovo pozivamo Saborski odbor za financije i državni proračun da počne raditi u interesu građana koji ih plaćaju. Prošli su mjeseci otkako je Udruga Franak poslala zahtjev Odboru, koji je nadležan za rad HNB-a, da pozove guvernera Vujčića i organizira njegovo saslušanje. Pozivamo i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da istraži poslovanje Hrvatske narodne banke i mnoštvo sukobljenih interesa u navedenoj instituciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgroženi smo činjenicom da postoji mogućnost da ovaj zakon, koji je trebao osigurati pravdu brojnim obiteljima koji su nepravedno dovedene do ruba, može propasti. Zato vas sve pozivamo da nam se pridružite na prosvjedu kojim ćemo oštro osuditi nedopustivo ponašanje svih onih koji ignoriraju nepravdu koju svakodnevno proživljavaju naši članovi", piše o objavi na Facebooku.

Iz Udruge molimo građane da se za prosvjed prijave na mail Udruge: prosvjed@udrugafranak.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo