Udomitelj će dobiti 5.500 kn plaće ako ima fakultet

Udomitelji djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s problemima u ponašanju ili invaliditetom moći će biti profesionalci i primati prosječnu plaću od oko 5.

8.7.2011.
14:11
VOYO logo

Prijedlog novog zakona objavilo je Ministarstvo socijalne skrbi, i iako bi udomljavanje prvi put postalo potpuno plaćeno zanimanje, sadašnji udomitelji tvrde da su uvjeti takvi da profesionalnih udomitelja praktički neće biti.

Naime, profesionalni udomitelj mora imati završen fakultet, i to iz područja socijalnog rada, socijalne pedagogije, psihologije, logopedije, edukacijske rehabilitacije, radne terapije i odgoja ili završenu srednju medicinsku školu. Uz to, mora imati najmanje pet godina iskustva kao udomitelj ili pet godina rada u dječjem domu ili obrazovnoj ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvi su nam uvjeti neprihvatljivi, osobito činjenica da bogato iskustvo u udomiteljstvu nije najosnovniji uvjet. Može li si logoped s petogodišnjim iskustvom u obrazovnoj ustanovi uopće predočiti što znači 24 sata brinuti o troje djece s poremećajima u ponašanju? Nije li mu lakše zaraditi prosječnu plaću u školi", komentirala je za Jutarnji listKatarina Bojšić, predsjednica Saveza udomitelja Hrvatske i članica radne skupine za izradu Zakona.

Stručna sprema ništa ne jamči: psiholog pobjegao nakon 6 mj.

Također, od postojećih udomitelja gotovo nitko neće moći zatražiti status profesionalnog udomitelja, budući da je obrazovna struktura naših udomitelja porazna: 50 posto ih ima završenu samo osnovnu školu ili manje od toga, a nešto manje od tri posto ima završen fakultet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stručna sprema doista ništa ne govori o udomitelju. Jedna od naših najboljih udomiteljica nije završila ni srednju školu, jer se udala u četvrtom razredu gimnazije, a jedan psiholog pobjegao je nakon 6 mjeseci jer se nije s tim mogao nositi", kazala je Bojšić.

Profesionalni udomitelji brinuli bi o djeci i mladima s dodatnim potrebama, odnosno o djeci s problemima u ponašanju ili u sukobu sa zakonom, o djeci žrtvama obiteljskog nasilja, visokorizičnoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju i mlađim odraslim osobama s invaliditetom. Naknade za tradicionalne udomitelje ostale bi na istoj razini, dok bi se za specijalizirana udomiteljstva (također novost po prijedlogu zakona) naknade bile 50 posto veće. Specijalizirana udomiteljstva podrazumijevaju npr. brigu o djeci s HIV-om, zlostavljanu djecu itd...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost u zakonu predstavlja i kategorija hitnih i povremenih udomiteljstava.

Vezani članci:

arti-201001230227006 arti-201011010260006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo