prometnice u kolapsu / Prvog udarnog vikenda u Hrvatskoj se odmara čak 700 tisuća turista

U Hrvatsku je stigao prvi veći val turista! Na obali se odmara oko 700 tisuća gostiju, njihov dolazak ovog vikenda bio je duži nego što su očekivali, ali i skuplji

2.7.2017.
18:36
VOYO logo

Ljetna slika prometa na jednom od najprometnijih čvorova u zemlji – baš kakva i treba biti. Turisti na Lučkom s jednom misijom – čim prije se domoći Jadrana. Ne smetaju manja čekanja, pa čak ni skuplja cestarina. 

Prvi je ovo od nadolazećih udarnih ljetnih vikenda – i to obećavajući. Podaci e-visitora pokazuju da će prvog udarnog vikenda u Hrvatskoj biti ostvareno između 650 i 700 tisuća noćenja, a samo u petak i subotu zabilježeno je ukupno 266 tisuća dolazaka. Trend je - rast. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je odlično, posjetili smo Plitvice i bilo je divno. Reći ću svima da dođu", oduševljen je Henri iz Njemačke.

Iako je promet pojačan na cestama diljem zemlje – nadjulje se, do sat i pol, čekalo na Macelju, na izlazu iz Hrvatske prema Sloveniji, objašnjavaju u Hrvatskom autoklubu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako mi očekujemo da će promet biti pojačan, više vezano uz sjeverni dio jadrana, nego srednji i južni, Znači crikvenica, novi vinodolski, krčki most. To je negdje gdje bi moglo bti poteškoća u večernjim satima", kaže Ivana Mišlov, izvjestiteljica HAK-a. 

Pa se tako uz iznajmljivače, i ugostitelje, još većoj zaradi ove sezone nadaju i Hrvatske autoceste. Čovjek koji je zaustavio koncesiju hrvatskih autocesta, i danas tvrdi da ona dugoročno ne bi bila rješenje. Smatra da će unatoč skupljim cestarinama - promet vozila nastaviti rasti, a autoceste doći na put da postanu samoodržive. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poskupljenje cijena cestarina nikad nije utjecalo na pad prometa, pa neće ni sada. Uskoro se trebaju spojiti dvije firme u jednu gdje će e smanjiti troškovi, smanjivat će e broj radnika i standard održavanja, uvodit će se nešto automatizacije u naplatu, pa za jedno 4-5 godina će autoceste moći živjeti same od sebe", predsjednik Nezavisnog  cestarskog sindikata Mijat Stanić

Danas žive gotovo isključivo od sezone - koja bi srećom, i ove godine mogla biti rekordna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo